Szerző: Hlács Ferenc

2015. július 10. 10:56

Jönnek a kényelmes ujjlenyomat-olvasók PC-re is

Notebookokba szánt, magától a PC-től teljesen függetlenül működő, biztonságos ujjlenyomat-olvasót jelentett be a Synaptics. A gyártóknak szánt beépíthető modul előnye, hogy a belépési adatokat elszigetelten tárolja, így a jövőben akár online vásárlásra is alkalmas lehet.

Új ujjlenyomat-olvasó modult jelentett be a Synaptics: a vállalat szerint az elsősorban laptopokba szánt eszköz nem csak kifejezetten pontos, de a jelenleg használt, hasonló azonosítási megoldásoknál biztonságosabb is. A megoldás lényege, hogy az olvasó egy teljesen zárt "fekete doboz", amely az operációs rendszerrel csak annyit közöl, hogy az azonosítás sikeres vagy sikertelen - ezen felül semmilyen adat nem olvasható ki a szenzorból.

Ez lényeges változás a ma elterjedt ujjlenyomat-olvasókhoz képest, amelyek az esetek túlnyomó többségében a leolvasási kísérlet nyers adatát adják át az operációs rendszernek, annak feldolgozását, az azonosítás megállapítását illetve a minták tárolását is a rendszer, illetve az azon futó biztonsági szoftver végzi. A megközelítés biztonsága ezért az operációs rendszer biztonságán múlik, ami a potenciális támadó számára számos útvonalat nyit - kezdve a tárolt minták felülírásán, az operációs rendszer és a szenzor közötti kommunikációba való beavatkozáson át a nyers adatok ellopásáig (ez utóbbiból sok esetben maga a fizikai ujjlenyomat is rekonstruálható lehet).

A Synaptics terméke abban különbözik ezektől, hogy a fenti feladatokat mind elvégzi. Így a minták tárolását, a nyers adatok kiolvasása és a tárolt mintákkal való összehasonlítása mind a modulon belül történik, ezek az adatok az operációs rendszer oldaláról semmilyen formában nem olvashatóak ki. A megközelítés a támadási vektorokat egyetlen pontra szűkíti, a rendszer és a modul közötti kommunikációra - ez pedig de facto egyirányú.

Jó hír, hogy maga a szenzor is az új generációs megoldások közé tartozik, vagyis nem kell végighúzni rajta az ujjunkat, elegendő csupán ráhelyezni. Ez az iPhone-ból már ismerős megoldás nemrég kezdett terjedni, jó látni, hogy hamarosan a számítógépek is megkapják ezeket a pontosabb, kényelmesebb rendszereket.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Egy hasonló megoldás elterjedése többek között az online vásárlásokat is kényelmesebbé teheti, hiszen segítségével, akárcsak az említett okostelefonok esetében, a felhasználóknak nem kell többé jelszavak, illetve bankkártyaadatok megadásával bajlódniuk - ez a sokszor időigényes folyamat, sokakat eltántorít a különböző webes áruházaktól. A modulok továbbá természetesen az egyes online szolgáltatásokba történő, jelszó nélküli bejelentkezést is lehetővé tehetik.

Az egyes gyártóknak már lehetőségük van megrendelni az első mintákat a Synaptics önálló ujjlenyomat-olvasójából, azt azonban egyelőre nem tudni, nagyobb mennyiségben mikortól adhatók le a rendelések az eszközre. Amennyiben a modul elnyeri a vállalatok tetszését, rövid időn belül a notebookokba kerülhet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról