:

Szerző: Voith Hunor

2015. július 8. 18:45

Egyelőre mégsem kell félmilliárdot fizetnie az Apple-nek

Nem kell kifizetnie az Apple-nek a Smartflash részére idén februárban, szabadalomsértés miatt megítélt 533 millió dollárt. Legalábbis egyelőre, ugyanis a perben eljáró bíró szerint a kártérítés összegét rosszul számolták ki.

Érvénytelenítette az Apple ellen megítélt 533 millió dolláros kártérítést és új tárgyalást írt az ügyben eljáró bíró, miután az esküdtszék februári döntése után kapott információk alapján úgy ítélte meg, a felperes Smartflash a kártérítési összeg megállapításához nem megfelelő sarokszámokat adott meg az esküdteknek. A több mint két éve tartó pereskedés ezzel új szakaszba léphet, az így nyert idő pedig akár arra is elég lehet az Apple számára, hogy a kártérítési kötelezettséget akár teljes egészében elkerülje.

A gyártással nem, kizárólag fejlesztéssel és licenceléssel foglalkozó Smartflash 2013 tavaszán indított szabadalomsértési és kártérítési pert a cupertinói vállalat ellen, mert az indoklása szerint több szabadalmát is megsértette. A vád szerint az Apple a Smartflash által korábban szabadalmaztatott technológiát használt az iTunes és az App Store esetében a szolgáltatásokhoz kapcsolódó eszközök kiszolgálására. A Smartflash szerint az Apple úgy került a fejlesztések birtokába, hogy a kétezres évek elején olyasvalakit vett fel, akinek korábban maga a technológia egyik fejlesztője adott arról információt még amikor a Gemalto elődjénél, a Gemplusnál dolgozott. A felperes szerint az Apple tudatosan és folytatólagosan megsértette szabadalmait és gyakorlatán a mai napig sem változtatott, ezért beadványában 852 millió dollár kártérítés megítélését kérte.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A perben az esküdtszék sokak meglepetésére végül a Smartflash javára döntött, és 533 milliós kártérítés megfizetésére kötelezte az Apple-t. A Smartflash ezen felbátorodva rögtön újabb pert varrt a cupertinói vállalat nyakába, lenyegében ugyanazt pepitában: újabb keresetében az Apple-eszközök felől támadta meg a korábban is kifogásolt, szerinte jogtalan szabadalomhasználatot.

A per elhúzódása az Apple-nek kedvezhet

Az esküdtszék februári döntésének érvénytelenítése és a csak szeptemberben újrakezdődő tárgyalás az Apple-nek kedvezhet. A jelek szerint ugyanis a Smartflash túl sokat akart markolni, és hasonló indokkal a Samsungot, a HTC-t és a Google-t is beperelte. A dél-koreai óriás azonban más szemszögből közelítette meg a védekezés felépítését: érvényteleníteni kíván a panasz alapját képező három szabadalomból kettőt. A gyártó szerint ugyanis azok nem találmányokat és ténylegesen értékes szellemi tulajdont, csupán absztrakt ötleteket védenek. Bár az amerikai szabadalmi hivatal döntési folyamata akár egy évig is elhúzódhat, addig a feleket több meghallgatásra is be fogják idézni, és már egy előzetes véleményezéssel is keresztbe húzhatják a Smartlash számításait.

A pereket indító cég szénája pedig ebben az ügyben nem áll jól: a Bloomberg üzleti lap egy, a szabadalmi perekre szakosodott ügyvédi iroda szerint a szabadalmi hivatal az absztrakt ötletekre vonatkozó szabadalmak érvénytelenítésére vonatkozó (kis számú) kérelmet eddig kivétel nélkül jóváhagyta. Az ügyvédi iroda ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy ha a Smartflash-nek valahogy sikerül még a szabadalmi hivatal esetleges érvénytelenítő döntése előtt egy új kártérítési összeget megítéltetni és az Apple-lel azt kifizettetni, azt az összeget később már nagyon nehéz lesz visszaszerezni.

A Smartflash szerint viszont ezúttal máshogy lesz, mert az ügyben eljáró szövetségi bíró ezt az aspektust korábban már megvizsgálta, és a szabadalmi oltalmat indokoltnak találta.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.