Szerző: Hlács Ferenc

2015. július 8. 11:12

Apró oktató PC-t osztogat a diákoknak a BBC

Egyetlen áramköri lapból álló oktató számítógépet ajándékoz egymillió brit diáknak a BBC. A Micro Bit névre hallgató, kisméretű eszközök ősszel jutnak el az iskolákba, és a programozás alapjaival hivatottak megismertetni a fiatal tanulókat.

Ősszel jut el a diákokhoz a BBC kisméretű, egyetlen áramköri lapból álló, oktatási célokra szánt számítógépe. A brit állami tulajdonban lévő közszolgálati műsorszolgáltató először idén márciusban számolt be róla, hogy az Egyesült Királyság minden hetedik évfolyamos - azaz nagyjából 11 éves - diákjának apró számítógépeket oszt ki, a programozásoktatás támogatására. A BBC Micro Bit névre hallgató eszközt a tervek szerint idén októberben, mintegy egymillió tanuló kapja meg.

A 4, illetve 5 centiméter élhosszúságú készülék immár végleges verziójának egyik oldalán a fejlesztők egy 5x5-ös LED hálót, illetve két fizikai gombot helyeztek el, a másik oldalon pedig egy iránytűvel kombinált gyorsulásmérő, egy microUSB aljzat, egy újraindító gomb, egy Bluetooth 4.0 rádiós egység és a tápcsatlakozó kapott helyet. Utóbbihoz két darab AA-s ceruzaelemet tartalmazó foglalat csatlakoztatható. A kis számítógépet egy 32 bites ARM Cortex-M0 processzor hajtja.

03:58
 

BBC and partners unveil the landmark BBC micro:bit

Még több videó

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az iskolai projektek során ugyanakkor valószínűleg az eszköz alján található kivezetések lesznek érdeksek: az alsó élen öt darab széles I/O csatlakozógyűrűt találunk, ezek kisméretű krokodilcsipesszel, vagy hagyományos, 4 milliméteres banándugóval is használhatók, köztük a szabványos 5 voltos, illetve föld pinek mellett három analóg I/O gyűrű is akad. Az öt szélesebb csatlakozót összesen 20 kisebb pin övezi, ezek a Micro Bitet "kártyás" interfészhez csatlakoztatva vehetők igénybe, valahogy úgy, mint a régi játékkonzolok esetében.

Az eszköz fejlesztői szerint amellett, hogy az eszköz programozható gombjai, illetve szenzorai segítségével a hátoldalán lévő LED háló vezérelhető, a kütyü Bluetooth-on keresztül okostelefonokhoz vagy táblagépekhez is csatlakozható. A diákok egy asztali PC-ről, illetve mobileszközökről is használható, webes felületen írhatnak majd egyszerű kódot az Micro Bitre, amelyet aztán USB-n vagy vezeték nélkül is továbbíthatnak rá. Az összetettebb projektekhez a kis számítógép I/O portjain keresztül olyan hasonló, de valamivel nagyobb teljesítményű eszközökhöz is csatlakoztatható, mint a népszerű Raspberry Pi vagy az Arduino mikrokontrollerek.

A BBC kezdeményezésének megvalósításában több vállalat, köztük az ARM, a Samsung és a Microsoft is közreműködött. Noha a Micro Bit első körben az Egyesült Királyság egymillió diákja számára lesz ingyenesen elérhető, a BBC már hivatalosan is megerősítette, hogy a készülék még idén széles körben megvásárolható lesz, az ország területén kívül is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról