Szerző: Voith Hunor

2015. július 7. 15:45

Közösségi ingázós szolgáltatás a Waze-Google-től

A napokban elindította a mindennapi ingázást könnyítésére szánt új szolgáltatásának zártkörű tesztelését a Waze. A Google által két éve felvásárolt cég hazai pályán, Izraelben kezdett a pilot programba, és bevallása szerint nem az Uberhez hasonló szolgáltatásoknak kíván versenytársat állítani.

A Google által két éve felvásárolt Waze közösségi térképszolgáltatás is beléphet a közösségi autómegosztás piacára. Mint kiderült, ennek előkészítése már aktívan zajlik, a cég Izraelben, Tel Aviv vonzáskörzetében elindította új szolgáltatása, a RideWith zártkörű bétatesztjét. A Waze azonban nem az Uber, a Lyft vagy a Wundercar konkurense akar lenni, a cég szóvivői több nagy nemzetközi lapnak is elmondták: egyáltalán nincs szó arról, hogy főállású RideWith-sofőrként valaki kizárólag abból megélhessen, a szolgáltatást ugyanis szándékosan ettől eltérően találták ki, a sharing economy eredeti elvei mentén.

A RideWith-et kizárólag az ingázás terheinek csökkentéséért indították el, a sofőrök pedig csak annyi pénzt kérhetnek el utasaiktól, amennyi üzemeltetés költségeit fedezi. Ezt a rendszer megadott indexek alapján számolja, a fizetés pedig csak hitelkártyával történhet, így szükség esetén utólag is könnyen ellenőrizhető és visszakövethető. Természetesen (hiszen mégiscsak üzletről van szó) a Google minden tranzakcióból leveszi a maga jutalékát, annak mértékéről a vállalat azonban még nem döntött (vagy legalábbis még nem akarja nyilvánosságra hozni). Radásul a szolgáltatásba további korlátot is iktattak, így valaki egy nap legfeljebb kétszer vállalhat közösségi fuvarozást, a limitet elérve már csak másnap tehet közzé újabb felhívást.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A fentiek alapján (hazai példával élve) a RideWith-ből gyakorlatilag egy városon belüli, a reggeli és délutáni csúcsidőben történő ingázást megkönnyítő Zivi vagy Oszkár lehet. Ez a modell az eddigi tapasztalatok alapján sem az illetékes állami szervek, sem a profi fuvarozók szemét nem szúrja különösebben, így pedig a Waze (és rajta keresztül a Google) nyugodtan koncentrálhat a tesztelésre. Izrael pedig ennek kiváló helyszíne lehet: a The Washington Post információi szerint az ország sofőrjeinek 90 százaléka használja aktívan a közösségi térképszolgáltatást. A Waze saját becslése szerint továbbá a nyolcmilliós lakosságból mintegy 200 ezren faragnak ingázási költségeiken autómegosztással, ismerősökkel és munkatársakkal társulva, különböző közösségi oldalakat használva a szervezésre. Ha az Izraelben nagy népszerűségnek örvendő cég hivatalosan is elindít egy ilyen lehetőséget, és egy könnyen használható platformot biztosít, ez a szám jócskán megugorhat.

Google-Uber háború jöhet?

A közösségi fuvarozásban legnagyobb sztárnak számító Uber taxis szolgáltatás tevékenységét számos állam illetékes szervei nem nézik jó szemmel (az egyre radikálisabb módszerekkel tiltakozó taxisokról nem is beszélve), mert a cég a jogi kiskapukat használja ki versenyelőnye megszerzéséhez. A Google eközben csendben dolgozik az alternatíva kifejlesztésén, amely (a cég reményei szerint) nem veti fel az Uber-féle jogi és morális kérdéseket. A keresőóriás önvezető autói már közel vannak az éles bevethetőséghez, és a vállalat ezt nem csak technológiai, hanem a sikerhez szintén nélkülözhetetlen jogi és közlekedésszabályozási oldalról is igyekszik elősegíteni. Térképszolgáltatása a legjobb a világon, az androidos mobileszközöket használók milliárdjai miatt pedig olyan elképesztően részletes adatbázist képes építeni a közlekedési szokásokról és útvonalakról (az anonimitás megőrzése mellett), ami egyedülálló előnyt jelent bármely lehetséges versenytárssal szemben.

A történetben ráadásul van egy kis csavar is, ugyanis a Google eddig mintegy negyedmilliárd dollárt fektetett az Uberbe a Google Ventures-ön keresztül, és bár erről nincs hivatalos információ, nehéz elképzelni, hogy nagyrészvényesként ne férne hozzá az Uber által begyűjtött, szintén hatalmas mennyiségű információhoz. A közösségi fuvarszervező eközben a keresőóriás térképszolgáltatását használja navigációs folyamatai alapjául, és bár igyekszik erősíteni saját kompetenciáit, nem kérdés, hogy egyelőre ki függ jobban kitől.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.