Szerző: Hlács Ferenc

2015. június 26. 10:56

A vezetékes töltéssel is felveszi a versenyt az új Qi szabvány

Jelentősen növelte a Qi indukciós töltés teljesítményét a szabványért felelős Wireless Power Consortium. A szervezet szerint a Qi töltők következő generációja 15 wattot is lead, így akár a vezetékes megoldásokkal is versenyre kelhet.

Frissül a Qi (ejtsd: csí) vezeték nélküli töltési szabvány, a Wireless Power Consortium (WPC) által pártfogolt megoldás új generációja számottevően gyorsabban tölti majd fel az azt támogató okostelefonokat, a szervezet szerint akár a vezetékes töltéssel is felvéve a versenyt.

A gyorstöltés funkció nemrég kezdett terjedni, a Qualcomm és más lapkagyártók fejlesztései már lehetővé teszik, hogy a készüléket a kábelre dugva nagyjából fél óra alatt mintegy 60 százalékra töltődjönt. A WPC szerint már ezzel is fel tudja venni a versenyt saját szabványa: a Qi új kiadása 5 helyett már 15 watt leadására is képes az okostelefonok felé, így vezeték nélkül is hozza majd kábeles megoldásokból ismert teljesítményt. A frissült Qi használatához sajnos készülékoldalról is szükséges a támogatás, így a jelenlegi készülékgenerációkkal nem lesznek évezhetők az új szabvány előnyei. A szervezet mindezek mellett már az új szabványt alkalmazó termékek hitelesítéséhez szükséges tesztelési folyamatokat, illetve eszközöket is jóváhagyta.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A vezeték nélküli töltés jóval kényelmesebb a megszokott, kábeles megoldásnál, arra jelenlegi formájában nem alkalmas, hogy teljesen leváltsa azt, hiszen jelentősen több időbe telik vele egy-egy készülék feltöltése - a most bejelentett frissített szabvány azonban könnyen változtathat ezen, ha valóban sikerül egy szintre hoznia a "töltőtányérok" teljesítményét a vezetékes megoldásokéval. Az további pluszt jelenthet, hogy egy-egy nagyobb eszközön akár egyszerre több telefon is elhelyezhető.

A WPC legutóbb tavaly augusztusban állt elő újítással a Qi szabvány kapcsán, akkor annak hatótávolságát növelte meg, a korábbi 5 milliméterről 45 milliméterre - noha ez elsőre nem tűnik jelentős előrelépésnek, a gyakorlati használatban rengeteget számít: a vendéglátóegységekben például már nem kell külön helyet kialakítani a töltőegységnek az asztallapokban, elég azok aljára erősíteni azt, és ugyanígy az autókban is elegendő a töltővel szerelt rekeszbe tenni a telefont, nem jelent problémát, ha az eszköz abban elmozdul.

Mini-platformháború

A területen a tényleges előrelépés útjába azonban nem a technológiák éretlensége, sokkal inkább az évek óta húzódó szabványháború állít akadályt. A WPC-nek az immár egyesült Power Matters Alliance (PMA) és Alliance for Wireless Power (A4WP) szervezetekkel kell szembenéznie. Az előző frissítéssel a Qi már elkezdett felzárkózni a PMA-A4WP töltési eljárásához, a most bejelentett változtatásokkal pedig behozhatja lemaradását a konkurenciával szemben - hosszú távon azonban a rivális szabványok egységesítése lesz szükséges, hogy a technológia széles körben elterjedhessen. Erre egyik lehetőség, ha megjelennek azok a vezérlőchipek, amelyek mindkét szabványt egyenlően támogatják, a másik megoldás a két szabvány összeolvasztása lehet.

A Qi oldalán többek között a Verizon, a Philips, a Logitech és a Nokia is megtalálható, míg a konkurencia mögött olyan nevek sorakoztak fel, mint az AT&T, a Flextronics, a Duracell vagy a Starbucks. A Samsung, az LG és a HTC korábban mindkét rendszer felé bejelentette támogatását. A WPC és a PMA-A4WP megoldását egyaránt támogató töltők ötlete egyébként nem ördögtől való, miután mindkét esetben indukciós eljárásról van szó, a technológiák egy közös tekerccsel is működőképesek, noha külön vezérlőkre még szükség van.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról