Szerző: Gálffy Csaba

2015. június 23. 14:08

Közös szabványt kapnak a konténerek

Még be sem indult igazán az alkalmazás-konténerezés piaca, máris összefognak a szereplők egy közös szabvány érdekében. A kisebb cégek engedtek, a Docker adja majd az Open Container alapját, de a szabvány független lesz. Iparági összefogás viheti sikerre.

HIRDETÉS

Elindult az Open Container Project, amely iparági összefogással szabványosítaná a konténeres alkalmazások területét. A projekt célja közös nevezőre hozni a képlékeny piacon most induló különböző kezdeményezéseket és egységes, mindenki által tiszteletben tartott standardot vezetne be a konténeres megoldások között. Az egyes implementációk ettől függetlenül persze egészen egyediek lehetnek (sebesség, biztonság és más meghatározó dimenziók mentén), a rettegett vendor lock-in-t azonban a szabványos viselkedéssel el lehet kerülni.

Az Open Container Project függetlenségéről a Linux Foundation gondoskodik, amely magára vállalta a projekt felügyeletét. A közös szabvány támogatni fogja a jelenlegi úttörőket, vagyis Docker, a CoreOS-féle Rkt, a Kurma és a Jetpack is kompatibilitást vállalt a formátummal. A szabvány mögé azonban szinte minden iparági szereplő felsorakozott: Amazon, Apcera, Cisco, CoreOS, Docker, EMC, Fujitsu, Goldman Sachs, Google, HP, Huawei, IBM, Intel, Joyent, Mesosphere, Microsoft, Pivotal, Rancher Labs, Red Hat, VMware is szerepel a listán.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A közös szabvány hozadéka minden szereplő számára pozitív, a versengő megoldások jelenleg nem kompatibilisek, ami a piac fragmentálódását illetve a potenciális vásárlók által rettegett vendor lock-in lehetőségét hordozza. Ez utóbbi komoly kockázatot jelent a leendő felhasználó nagyvállalatoknak, akik nem szívesen fogadnak bimbózó technológiákra - főleg ha azt a későbbiekben csak magas költségek árán tudják majd otthagyni. A közös szabvány sokat segít majd az ügyfelek meggyőzésében, így ugyanis sokkal könnyebben válthatnak alternatív megoldásra, anélkül, hogy a telepített rendszert alapoktól újra kellene tervezni.

A szabvány alapját a Docker képezi, amely jelenleg is a de facto standardnak számít a piacon, így logikus, hogy az Open Container is ezt az architektúrát kölcsönzi majd, erre épít, ezt fejleszti tovább. Még a legnagyobb ellenlábas CoreOS is elismeri, hogy a Docker vált sikeressé, saját App Container szabványát a jövőben az Open Containerhez fogja igazítani. A CoreOS közleménye szerint a váltás nem megrázkódtatás, a két formátum nagyon hasonló célokat tűzött ki, és az App Container egyes megoldásai is megjelennek majd az új standardban.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 10:28

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.