:

Szerző: Gálffy Csaba

2015. június 23. 14:08

Közös szabványt kapnak a konténerek

Még be sem indult igazán az alkalmazás-konténerezés piaca, máris összefognak a szereplők egy közös szabvány érdekében. A kisebb cégek engedtek, a Docker adja majd az Open Container alapját, de a szabvány független lesz. Iparági összefogás viheti sikerre.

Elindult az Open Container Project, amely iparági összefogással szabványosítaná a konténeres alkalmazások területét. A projekt célja közös nevezőre hozni a képlékeny piacon most induló különböző kezdeményezéseket és egységes, mindenki által tiszteletben tartott standardot vezetne be a konténeres megoldások között. Az egyes implementációk ettől függetlenül persze egészen egyediek lehetnek (sebesség, biztonság és más meghatározó dimenziók mentén), a rettegett vendor lock-in-t azonban a szabványos viselkedéssel el lehet kerülni.

Az Open Container Project függetlenségéről a Linux Foundation gondoskodik, amely magára vállalta a projekt felügyeletét. A közös szabvány támogatni fogja a jelenlegi úttörőket, vagyis Docker, a CoreOS-féle Rkt, a Kurma és a Jetpack is kompatibilitást vállalt a formátummal. A szabvány mögé azonban szinte minden iparági szereplő felsorakozott: Amazon, Apcera, Cisco, CoreOS, Docker, EMC, Fujitsu, Goldman Sachs, Google, HP, Huawei, IBM, Intel, Joyent, Mesosphere, Microsoft, Pivotal, Rancher Labs, Red Hat, VMware is szerepel a listán.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A közös szabvány hozadéka minden szereplő számára pozitív, a versengő megoldások jelenleg nem kompatibilisek, ami a piac fragmentálódását illetve a potenciális vásárlók által rettegett vendor lock-in lehetőségét hordozza. Ez utóbbi komoly kockázatot jelent a leendő felhasználó nagyvállalatoknak, akik nem szívesen fogadnak bimbózó technológiákra - főleg ha azt a későbbiekben csak magas költségek árán tudják majd otthagyni. A közös szabvány sokat segít majd az ügyfelek meggyőzésében, így ugyanis sokkal könnyebben válthatnak alternatív megoldásra, anélkül, hogy a telepített rendszert alapoktól újra kellene tervezni.

A szabvány alapját a Docker képezi, amely jelenleg is a de facto standardnak számít a piacon, így logikus, hogy az Open Container is ezt az architektúrát kölcsönzi majd, erre épít, ezt fejleszti tovább. Még a legnagyobb ellenlábas CoreOS is elismeri, hogy a Docker vált sikeressé, saját App Container szabványát a jövőben az Open Containerhez fogja igazítani. A CoreOS közleménye szerint a váltás nem megrázkódtatás, a két formátum nagyon hasonló célokat tűzött ki, és az App Container egyes megoldásai is megjelennek majd az új standardban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 21:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.