Szerző: Hlács Ferenc

2015. június 19. 11:00

Okosszemüveg-gyártót vett az Intel

Felvásárolja az Intel sportolóknak szánt okosszemüvegeket gyártó Recon Instruments vállalatot. Az ismeretlen összegért akvirált cég amellett, hogy a chipgyártóval közösen dolgozik majd hasonló eszközökön, saját termékeinek fejlesztését és kereskedelmét is folytatja.

Nincs egy hónapja, hogy az Intel hivatalosan is megerősítette az Altera FPGA-gyártó felvásárlását, a vállalat máris újabb akvizíción van túl: ezúttal a AR technológiákkal foglalkozó, okosszemüvegeiről ismert Recon Instruments került a félvezetőgyártó birtokába. A Google Glassra hajazó, ám kifejezetten sportolókat célzó termékeket fejlesztőcég 75 fős csapata a felvásárlással az Intelhez igazol át.

Azt egyik vállalat sem árulta el, pontosan mekkora értékű akvizícióról van szó, a Techvibes.com ugyanakkor mintegy 175 millió dolláros felvásárlásról beszél - ezt azonban hivatalosan egyik fél sem erősítette meg. Az Intel egy ideje már követi a Recon pályafutását, sőt, 2013-ban "jelentős összegű" befektetéssel támogatta a céget.

A kanadai gyártó elsősorban sportolóknak szánt eszközöket fejleszt, portfóliója jelenleg két készülékből áll, ezek a futókat, illetve kerékpárosokat célzó Recon Jet napszemüveg, illetve a Recon Snow2 síszemüveg. Mindkét eszközben található egy beépített kijelző, amely valós időben szolgáltat adatokat a viselők számára. Az apró panelen többek között a felhasználók sebessége, a megtett távolság és a tengerszint feletti magasság is követhető, de navigációra, illetve a párosított okostelefonról beérkező hívások fogadására vagy elutasítására is használható.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A készülékek Bluetooth segítségével csatlakoznak az okostelefonokhoz, de a Wi-Fi és a sporteszközök körében népszerű Ant+ kapcsolatot is támogatják, továbbá egy kamera is helyet kapott rajtuk. A két szemüveg egyébként Android és iOS rendszerű készülékekkel is használható, és a cég saját fejlesztésű ReconOS 4 rendszerét futtatja.

A vállalat szerint 2013-ban síszemüvegéből több, mint 50 ezer darabot értékesített, ezzel maga mögött hagyva a Google okosszemüvegét is, amelynek gyártását a keresőóriás idén év elején megszüntette, a terméket pedig visszaküldte a tervezőasztalra. A Recon sikere vélhetően annak tudható be, hogy a cég nem egy általános terméket próbált elkészíteni, hanem egy sokkal jobban körülhatárolható igényekkel bíró, niche területet vett célba. Technológiáját nézve a cég egyébként nem kiemelkedő, nem használ olyan egyedi megoldásokat, amelyeket az Intel csak egy felvásárlással tudott volna megszerezni - az akvizícióval a lapkagyártó vélhetően inkább a korábbi befektetés végére tett pontot.

A cég vásárlóinak az akvizíció kapcsán nincs okuk aggodalomra, a Recon az Intel kötelékében is tovább fejleszti, illetve árulja majd termékeit. Nem kizárt továbbá, hogy egy-két éven belül a chipgyártótól is láthatunk hasonló eszközöket, a felvásárlást bejelentő közleménye szerint ugyanis a Recon a jövőben szélesebb piaci szegmenseken is szerencsét próbál, immár az Intel zászlója alatt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.

bigscreen

10

Nagyot álmodik képernyőből a Yettel

2024. április 17. 09:58

A cég 5G-s hálózata tulajdonképpen a legjobb az országban, a piaci számokban azonban ez egyelőre kevéssé látszik.