Szerző: Koi Tamás

2015. június 18. 12:30

Lejárt a moratórium, felcsavarja a teljesítményt az Antenna Hungária

Egy korábban megkötött nemzetközi egyezményben foglaltak értelmében az Antenna Hungária mától újabb telephelyeken indítja el a digitális földfelszíni tévéadás E multiplexének sugárzását, valamint több adónál is növeli a teljesítményt.

Mától további kilenc telephelyről indul el az Antenna Hungária Zrt. ötödik (E jelű) digitális földfelszíni televíziós hálózatának sugárzása, ezzel országszerte tovább bővül a fizetős MinDig TV Extra szolgáltatás tematikus csomagjainak vételi lehetősége. A többi hálózat esetében is néhány telephelyen teljesítményemelésre kerül sor, ennek következtében egyes régiókban tovább javulhat a MinDig TV és MinDig TV Extra digitális televíziós szolgáltatások vétele.

Az állami kézben lévő szolgáltató által üzemeltetett E jelű multiplex lakossági lefedettsége a ma végrehajtott teljesítményemeléseknek köszönhetően 98 százalékra bővül. Hat nagy (Kékes, Szentes, Csávoly, Kiskőrös, Fehérgyarmat és Komádi) és három kis körzetben (Battonya, Tamási, Csobánka) indul el az E jelű multiplex sugárzása, ezzel a telephelyek száma 44-re emelkedik. A teljesítményemelés 5 adót érint, ezek körzetében adott esetben nem csak az E multiplex vételi lehetőségei javulhatnak.


Az Antenna Hungária adótornya Pécsett

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Antenna Hungária a nemzetközi egyezményekben foglaltak szerint azután tudta a fenti módosításokat elvégezni hálózatán, hogy a környező országok közül több is részben, vagy teljes egészében lekapcsolta saját analóg földfelszíni tévés adóhálózatát. Ha pedig nem tette meg, a lejárt moratórium miatt nem élvez védelmet az adott frekvenciasáv. A hazánkkal szomszédos országok közül kettőben, Szerbiában és Romániában történt meg ebben a hónapban az analóg lekapcsolás, bár utóbbinál az előzetes tervek ellenére csak részleges lekapcsolást hajtottak végre, a VHF frekvenciákon továbbra is zajlik analóg műsorszórás legalább 2016-ig. Ukrajnában a háborús helyzet miatt egyelőre teljes a bizonytalanság az analóg földfelszíni tévéadás lekapcsolásának dátumát illetően.

A magyar félnek mondhatni a legjobbkor jött, hogy adóhálózatát ismét bővítheti, a MinDig TV (Extra) szolgáltatás korábban megállíthatatlannak tűnő növekedése ugyanis mára látványosan megtorpant. A korábbi felfutás ugyanakkor nagy mértékben volt köszönhető a magyarországi digitális átállásnak, valamint az azt kísérő jelentős összegű kommunikációs kampánynak. Érdekes adalék, hogy Romániában hasonló kampánynak nyoma sem volt az analóg lekapcsolás közeledtével.

A 47 fizetős csatornából álló MinDig TV Extra részesedése a vezeték nélküli műsorszóró piacon ma 10,8 százalék, vagyis 1,1 százalékponttal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt - ez mintegy 100 ezer előfizetést jelent. A szolgáltatás ingyenes és fizetős csatornakínálata a jövőben újabb adókkal bővülhet az Antenna Hungária ígérete szerint. A bővítés részeként így többek közt az ingyenesen fogható MinDig TV kínálatban is megjelenik júliusban az m4 sportcsatorna HD kiadása.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról