Szerző: Gálffy Csaba

2015. június 04. 12:27:00

Szabad szoftveres rocksztárok Budapesten!

Kivételesen jónak igérkezik a következő HWSW Free!, a Balabit segítségével sikerült meggyőzni az épp Budapesten tartózkodó elit hálózati szakembereket arról, hogy jöjjenek el és beszéljenek nektek a terület friss fejleményeiről.

Igazán különleges eseménnyel folytatódik június 22-én a HWSW Free! meetup-sorozat, az épp Budapesten vendégeskedő szabad szoftveres gurukat hívtuk el előadást tartani. Az esemény fókuszában a linuxos hálózatkezelés, illetve az arra épülő különböző megoldások, technológiák állnak - a tűzfalaktól a terheléselosztásig.

Szuper előadók, szuper témák

Az est egyik sztárja David S. Miller lesz, aki a Linux kernel hálózat stack karbantartója (maintainer), ebben a szerepében rengeteg hálózati kártya meghajtóját írta/írja, de a hálózati teljesítmény javulásában is kulcsszerepe van. Miller az ötödik legaktívabb Linux kernel-fejlesztőnek számít a világon, mintegy 3 800 saját módosítással a 3.10 és 3.18 verziók között. Maintainer szerepben még aktívabb, a Who Writes Linux kimutatása szerint mintegy 7 780 patchet ellenőrzött a 3.10-es verzió óta, ezzel a második helyre volt jó. A hálózatos alrendszer mellett Miller a SPARC-portért is felel.

32:14

Netdev 0.1 - Keynote

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Doloribus consectetur eaque tempore natus obcaecati ratione ipsum.

Még több videó

Az előadók közül talán Alex Gartrellt érdemes még külön kiemelni, aki a Facebooktól kap fizetést, fő feladata azonban szintén a Linux kernel hálózati képességeinek fejlesztése. Foglalkozott már memcache, illetve CDN technológiákkal is, jelenleg a transport-layer terheléselosztást végző IPVS (IP Virtual Server) a szakterülete. Előadásában erről, az IPVS adatközponti felhasználásáról fog majd beszélni.

A fentieken túl lesz szó hálózatvirtualizációról, a Netfilter legfrissebb újdonságairól, a hálózati naplózás rejtelmeiről, mind olyan előadóktól, akik nem csak használják, de fejlesztik is ezeket a technológiákat. A részletes program az oldalon olvasható.

Rendhagyó menetrend

Az eddigi szerdai és csütörtöki időpont helyett a júniusi HWSW Free! az előadók programjához alkalmazkodva hétfőn lesz. Az előadás-blokk is hosszabb lesz a szokásosnál, a kötetlen program este 9-kor kezdődik majd.

Ami nem változik, az a házirend: kapunyitás délután 5-kor, az előadások pedig 6-kor kezdődnek, de ahogy időd engedi, bármikor csatlakozhatsz. A rendezvény ingyenes, azonban a regisztráció kötelező, ezt a meetup honlapján teheted meg. Kérjük, tiszteld meg a közösséget azzal, hogy csak akkor regisztrálsz, ha biztosan el tudsz jönni! Az AnKERT befogadóképessége limitált, így ha nem jössz el, egy olyan embertől veszed el a lehetőséget, aki valóban ott lenne. Az esemény időpontja mégegyszer: június 22.

a címlapról