:

Szerző: Hlács Ferenc

2015. június 3. 14:50

Jönnek az AMD új notebookos processzorai

Az új Carrizo lapkák annak ellenére lépnek előre teljesítményben és energiahatékonyságban, hogy a gyártástechnológia továbbra is 28 nanométeres. Piacon az új AMD-generáció, elegendő lesz a versenyképességhez?

Új lendületet venne a notebookos piacon az AMD, frissen bejelentett processzoraival A-Series processzoraival: a korábban Carrizo néven is futó lapkákat a vállalat kifejezetten a hordozható eszközökbe szánja. A lapkákkal, amelyek nyilvánosságra került technikai részleteiről már korábban is beszámoltunk, az AMD expliciten a 400-700 dolláros laptopokat veszi célba, ami nem véletlen, hiszen ez a maga 38 százalékával ez a kategória hasítja ki a legnagyobb szeletet a piacból.

A kiszemelt területen kulcsfontosságú szempont a fogyasztás: a cég szerint Excavator magokkal szerelt új termékei "egész napos" üzemidőt biztosítanak majd, noha a vállalat ezt az apró betűs részben "több mint 8 óra" tétlen akkus üzemidőre pontosítja, ami korántsem olyan ígéretes, mint az első megfogalmazás. Az ugyanakkor kétségtelen, hogy a gyártó kitett magáért, hogy a lapkák fogyasztását leszorítsa, mindezt ráadásul úgy, hogy azok megmaradtak a korábbi generációéval megegyező, 28 nanométeres gyártástechnológiánál.

A vállalat egyik ilyen megoldását az AVFS (Adaptive Voltage-Frequency Scaling) modulok beépítése jelenti, ezekből összesen tízet kapnak majd a chipek. Az AVFS egységek a lapkák alegységeinek feszültségének és órajelének szabályozásáért felelnek, és képesek az adott processzornak megfelelően belőni az optimális értékeket. A fenti technológia mellett az új, S0i3 energiagazdálkodási szint is sokat javít a fogyasztáson. Bár a megoldás "mezei" megfelelője, az S3 már korábban is elérhető volt, és tétlen állapotban 50 milliwatt környékére tudta redukálni a processzor fogyasztását, használata kényelmetlen volt, mivel a lapka felébresztése sok időt vett igénybe. Az S0i3-at használva a cég szerint hasonlóan alacsony fogyasztásnál, kevesebb mint egy másodperc alatt magához tér a processzor.

A Carrizo generáció a gyártó A8, A10 és FX notebookprocesszorain is végigvonul, a lapkák TDP értékeit pedig a gyártók 12 és 35 watt között állíthatják be, a teljesítményigényeknek megfelelően. A Carrizo APU-kban 4 darab, Excavator mikroarchitektúrájú mag dolgozik (ezek a processzormagok asztali lapkákba egyáltalán nem kerülnek majd be) amelyek mellé az A10 és A8 esetében 6 az FX-nél pedig már 8 CU (compute unit) modulra hízó grafikus egység társul, és az SP-k száma is 318-ról 512-re nőtt. A GPU a harmadik generációs GCN mikroarchitektúrát használja, amely az AMD szerint 5-7 százalékos előrelépést is jelenthet játékok futtatásánál, a rendelkezésre álló DRAM sávszélesség jobb kihasználásának köszönhetően, hála a cég legújabb tömörítő algoritmusainak.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A grafika immár osztozik az áramszabályozó egységen a lapka többi részével (nincs dedikált feszültségszabályozó alrendszer), csupán dedikált feszültségsíkot kap a GPU. Az APU teljes mértékben támogatja a DirectX 12-t, illetve HSA támogatást is kap, így a processzor és a GPU egyazon memóriához férhet hozzá.

Ugyancsak a ide tartozik a továbbfejlesztett UVD, azaz Unified Video Decoder, amely a HEVC/H.265, a natív 4K H.264, a 4K MJPEG, MPEG-2, MVC, VC-1/WMV profile D és az MPEG-4/DivX kodekeket is támogatja - ahogy az AnandTech is megjegyzi, kimaradt viszont a listából a YouTube által használt VP9. A gyártó szerint utóbbit a HEVC oltárán áldozták fel, miután azt használja a streaming szolgáltatások többsége. Mindezeken túl a cég az UVD dekódolási sávszélességét is 4K-ra növelte - ez egyben azt is jelenti, hogy a lapka a Full HD tartalmakkal feleannyi idő alatt birkózik meg, vagyis videolejátszás alatt jóval több időt tölthet alvó állapotban a processzor, így fogyasztása is alacsonyabb.

A Carrizo a videodekóder terén is hoz újítást: az egyes videók skálázási feladatait a gyártó leveszi a GPU válláról, így a kis teljesítményigényű feladathoz már nem kell felébreszteni a grafikus egységet. Az átméretezésről (legyen szó teljes képernyőre váltásról vagy akár a nagyobb felbontású videó kicsinyítéséről) egy a megjelenítőmotorban elhelyezett dedikált skálázó motor gondoskodik. Ez a rendszer a vállalat szerint 4,8 wattal is csökkentheti a fogyasztást videolejátszás során.

A Carrizo fejlesztésénél az AMD leszállította a megcélzott hőkeretet, a mikroarchitektúrát 15 wattos működéshez optimalizálta a gyártó. Ezen a fogyasztási szinten a lapka 18 százalékkal magasabb órajelet tud fenntartani, mint az előd Kaveri, miközben mind a nyolc grafikus modul működhet lekapcsolás nélkül. Összességében 15 wattos működésnél drámai, akár 65 százalékos teljesítménynövekedést tud a Carrizo elérni. Ez a teljesítménykülönbség magasabb fogyasztás mellett lényegesen kisebb, de ez tudatos döntés volt az AMD részéről.

Közeleg az új AMD csúcs-GPU is

Az új APU-k mellett a cég dedikált GPU-inak új generációjáról is ejtett néhány szót, igaz a hivatalos leleplezésre június 16-ig még várni kell - a gyártó a tervek szerint az E3 konferencián mutatja be új termékét. Az új GPU Fiji XT névre hallgat, és a pletykák szerint a Radeon R9 Fury X grafikus kártyában tűnik majd fel először. A Fijiben jelenik meg elsőként a várva várt HBM (High Bandwidth Memory) technológia, amely a teljesítmény növelése mellett alacsonyabb fogyasztást vetít előre. A HBM a GDDR5-höz képest wattonként három és félszeres sávszélességet kínál. Az technológia a megszokottól eltérően, vertikálisan halmozza fel a memóriaegységeket, ebből adódóan kevesebb helyet igényel, továbbá egyszerűen a grafikus magokhoz való fizikai közelsége miatt is jobb teljesítményt ígér.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.