Szerző: Voith Hunor

2015. június 3. 10:30

Natív SSH támogatást kap a Windows

Nagyon régi adósságát törleszti a Microsoft azzal, hogy a jövőben gyárilag, harmadik féltől származó szoftver telepítése nélkül támogatni fogja a linuxos/unixos térfélen rendkívül népszerű SSH-t (Secure Shell) a PowerShellben.

HIRDETÉS

Az üzemeltetők bizonyára pezsgőt bontanak a hírre: a Microsoft a jövőben natív SSH (Secure Shell) támogatással fogja bővíteni a windowsos PowerShellt. A linuxos/unixos környezetben régóta rendkívül népszerű titkosított, általában távoli parancssoros műveletek során használt hálózati protokoll ugyan eddig is elérhető volt windowsos környezetben, de kizárólag harmadik féltől származó szoftverek (Cygwin, PuTTY, fájlátvitelre WinSCP) telepítése után.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A vállalat bejelentése szerint saját parancssori, alapvetően szkriptelésre, feladatautomatizációra szolgáló parancssori eszköze, a PowerShell kliens- és szerveroldali SSH támogatást fog kapni, méghozzá az OpenSSH integrálásával. A fejlesztők szándékát ismertető blogbejegyzés szerint azért döntöttek az OpenSSH mellett, mert miközben ez egy széles körben elfogadott implementáció, egyúttal a szoros windowsos integráció is megvalósítható. A redmondi cég a megfelelő minőségű megvalósítás érdekében a fejlesztést külsős szakértők bevonásával fogja végezni, és ez a kapcsolat kétirányú lesz – a microsoftos fejlesztők saját munkájukat is bedobják majd a közösbe.

Tényleg szeretik.

A lépés csak kívülről tűnik nagy változásnak, a bejegyzés szerint vállalaton belül a PowerShell csapat már kétszer is nekifutott a projektnek, de a kezdeményezés mindkét alkalommal elbukott a felsővezetésen. A Nadella-korszakkal beköszönő változásokra egyértelműbben nem is lehetne utalni: „A vezetőségünkben és cégkultúránkban végbement változásokat figyelembe véve úgy döntöttünk, még egyszer megpróbáljuk, és mivel tisztán meg tudtuk mutatni a felhasználói előnyöket, a vállalat [a Microsoft] nagyon támogató.”

A „Microsoft loves Linux” szlogen egyébként egyáltalán nem újdonság, a cég évek óta a Linux kernel egyik legnagyobb hozzájárulója, és az Azure elindítása óta egyre jobban odafigyel a Windows-Linux együttműködés megkönnyítésére. A PowerShell legutóbb alig egy hónapja kapott egy komolyabb ilyen irányú fejlesztést a linuxos DSC (Desired State Configuration) támogatással, arról azonban egyelőre nincs információ, hogy az SSH támogatás mikor és milyen formában fog megvalósulni. A bejegyzést szerző Angel Calvo vezető mérnök szerint a PowerShell-csapat még csak a korai tervezési fázisnál tart, pontosabb információkra pedig a közeljövőben lehet számítani.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 5. 11:47

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.