Szerző: Gálffy Csaba

2015. május 29. 13:30

Google IO: a fejlesztői újdonságok

A tegnap indult a Google éves fejlesztői konferenciája, az IO, nem véletlen, hogy rengeteg kisebb-nagyobb fejlesztői újdonságot jelentett be a keresőóriás. Ezekből válogattunk.

Android Studio 1.3

Több fontos újdonságot hozott a "hivatalos" Android fejlesztőkörnyezet új, 1.3-as kiadása. Az IDE már a Gradle legfrissebb, sokat gyorsult 2.4-es kiadását használja, ennél is fontosabb, hogy a környezet már a Java mellett a C/C++ nyelvet is támogatja, vagyis nem csak az Android SDK-t használó, de a natív-natív (NDK) appok fejlesztésére is alkalmas lesz. Az 1.3-as kiadás már ismeri az Android M SDK-t is, ezzel kapcsolatban lásd másik cikkünket.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ahogy a Chrome, az Android Studio is különböző stabilitási szintekkel érhető el, a stabil mellett béta és canary csatorna is elérhető, az 1.3 egyelőre ez utóbbiban érhető el, élesben emiatt egyelőre csak óvatosan érdemes bevetni.

Polymer 1.0

Hivatalosan bejelentette a Google, hogy elkészült a Polymer webes fejlesztői keretrendszer 1.0-s, vagyis élesben is bevethető, stabil kiadása. A Polymer az új szemléletű webe architektúra egyik első képviselője, a keretrendszer ugyanis a web components egyik első implementációja. A web components paradigmában a HTML korlátlanul kiterjeszthető bizonyos egyedi komponensekkel, a webfejlesztő igényei szerint.

A paradigmát jelenleg csak a Chrome támogatja, a Firefoxban pedig manuálisan bekapcsolható - Internet Explorerben egyelőre nincs nyoma. A Google-féle szabvány szerencsére visszafelé kompatibilis, a web componentset nem támogató böngészőkben JavaScript-alapú polyfillek biztosítják a kompatibilitást, igaz, ez a megoldás lényegesen lassabb, mint a natív verzió.

A Polymer ígérete, hogy a webes alkalmazások fejlesztését rendkívül egyszerűvé teszi, azok komponensekből felépíthetőek. "A Polymerrel létrehozott komponensek és vezérlők úgy használhatók fel a weboldalakban, mint ha azok a HTML specifikáció szerves részét képeznék. Ez magában foglalja azt is, hogy a natív HTML elemekhez hasonlóan egyetlen taggel vagy tag-blokkal lehet megjelölni őket, illetve, hogy azok különböző jellemzőket és eseményeket is deklarálhatnak, amik az alkalmazási szintű kódokból szintén a szabványos HTML elemekkel gyakorlatilag egyező módon érhetők el és használhatók." - írja a prog.hu. A Polymert házon belül a Google már hosszabb ideje használja, néhány újabb projekt fejlesztése már ebben zajlik, a saját GWT platform mellett.

A Google ezeken túl számtalan kisebb-nagyobb újdonságot jelentett be, például a Google-féle iOS könyvtárak immár Cocoapods formátumban is elérhetőek lesznek, így könnyebben beépíthetőek a népszerű függőségkezelővel.

Play Store - komoly fegyver lesz

A Play Store is jelentős frissítést fog kapni, a fejlesztők komoly A/B tesztelési eszköztárat kapnak, amivel akár az alkalmazás ikonjáig bezárólag finomhangolhatják a bolti megjelenést, így a leírás, a képek, videók - minden tesztelhető lesz. Ezt egyébként hamarosan teljes analitika is segíti, amellyel a bolti oldalra felhordott teljes forgalom elemezhető lesz, így a különböző forrásokból érkező látogatók konverziós adatai, költései szétszálazhatóak lesznek - ez egy olyan fontos lépés, ami várhatóan hatalmas segítséget jelent a felhasználószerzésben. Szintén ezt segíti, hogy a fejlesztőcégek saját aloldalt is létrehozhatnak a Play Store-ban, ezen a felületen pedig kiemelt alkalmazásokat helyezhetnek el.

Az alkalmazásbolt másik újdonsága a családbarát rendszer teljeskörű bevezetése. A Google egységes jelölést vezet be a gyerekeknek ajánlott tartalmak megjelölésére, amelyet független forrásból (például ESRB) származó életkori besorolás és egyéb információk egészítenek ki. A boltban letöltés előtt igen hangsúlyosan megjelenik a jövőben hogy az alkalmazás milyen üzleti modellt használ, vannak-e in-app vásárlások, reklámok, stb. A szülők szívéhez közel álló húrt penget (és várhatóan masszív monetizációs csapokat nyit ki), hogy az appok immár kitalált karakterek alapján is listázhatóak, így Darth Vaderes tartalmak és Dora the exploreres tartalmak is szűrhetőek.

A fejlesztők jövedelemszerzését segíti az AdMob számos új fejlesztéseinek sora. A reklámközvetítő rendszer 40 hirdetési platformmal dolgozik, amelyeket az AdMob automatikusan megversenyeztet az appon belüli reklámfelületekért, a rendszer támogatja a Facebook, Twitter, AppsFire, de a legnagyobb dobás, hogy immár a Tencent GDT is jelen van - ami a kínai piacon erős appoknak komoly bevételeket hozhat.

Ahogy megszokhattuk, az AdMob további analitikai lehetőségekkel bővült, például egy játékban a szint nehézsége (abban eltöltött idő) alapján kínálhat a fejlesztő in-app vásárlást. Új fejlesztés az AdMob Reservations, amellyel az értékesítő csapatok dedikált felületeket tarthatnak fenn bizonyos kampányok számára - amelyeket természetesen az AdMob felületéről ingyen le is vezényelhetnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról