Szerző: Hlács Ferenc

2015. május 27. 15:21

SDN céggel erősít a HP

Akvirálja a 2007-ben indult, SDN és NFV megoldásokkal foglalkozó ConteXtreamet a HP. A két cég korábban is szoros kapcsolatot ápolt, a ConteXtream tagja volt a HP OpenNFV kezdeményezésének is.

Bevásárol a HP, a vállalat ezúttal egy SDN, illetve NFV (Network Function Virtualization) megoldásokat kínáló, a kaliforniai Mountain View-ban székelő céget vesz meg. A HP egy ideje már közeli kapcsolatot ápol a ConteXtreammel, az tagja többek között OpenNFV kezdeményezésének is. A felvásárlás bár még nem zajlott le teljes egészében, már biztosra vehető, ahogy az a HP, az akvizíciót bejelentő blogposztjából is kiderül.

A 2007-ben alapított ConteXtream a HP számára elsősorban SDN (szoftveresn meghatározott hálózatok) területén szerzett tapasztalatai miatt vonzó: a cég szolgáltatóknak szánt, nyílt, skálázható technológiát kínál, amelyet a poszt szerint több nagyvállalat is használ világszerte. A cég megoldásaival a szolgáltatók meglévő hardvereiket használva virtualizálhatnak különböző szolgáltatásokat, illetve funkciókat ügyfeleik számára. A HP a ConteXtream SDN kontrollerplatformját a jövőben saját, OpenNFV megoldásai mellé állítja majd.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A frissen bekebelezett céggel tehát eddig is szoros volt a kapcsolat, az idén februárban állt be a HP OpenNFV partnerek sorába, ekkor a HP teljes NFV termékpalettájába beépítette a cég SDN megoldásait, a HP Helion OpenStacktől egészen az NFV Directorig. Az HP az egyelőre ismeretlen összegű akvizíciótól azt reméli, azzal még inkább megvetheti a lábát az NFV piacon, amely elemzők szerint 2018-ra a 11 milliárd dollárosra hízhat. A vállalat a felvásárlással szerzett erőforrásokat és képességeket továbbá a nyílt, szoftveresen definiált hálózati platformon dolgozó OpenDaylight közösség számára is elérhetővé teszi: a cél egy nyílt forrású, szolgáltatói szintű SDN kontroller létrehozása.

A felvásárlás lezárultával, a ConteXtream a HP Communications Solutions Business üzletágához kerül, és úgy néz ki az alkalmazottak is maradnak. A hamarosan leányvállalatként működő céget továbbra is a társalapító-vezérigazgató Nachman Shelef vezeti majd. A HP-nek nem ez az első felvásárlása idén, márciusban a hálózati részlegét az Aruba Networks-szel erősítette - a cégért 3 milliárd dollárt fizetett ki.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról