Szerző: Voith Hunor

2015. május 26. 17:30

Androidon és iPhone-on is lesz Cortana

Platformexkluzív funkcióból "egyszerű" multiplatform szolgáltatássá és alkalmazássá válik Cortana, a Microsoft digitális asszisztense. A vállalat a Windows 10-zel érkező Phone Companion alkalmazással is saját szolgáltatásait fogja népszerűsíteni androidos és iOS-es felhasználók körében is.

Újra tanúbizonyságát adta a Microsoft, hogy – Satya Nadella korábbi szavainak megfelelően – ma már alapvetően nem legyőzendő riválisként, hanem szolgáltatásai terjesztésére remekül felhasználható felületekként, hordozókként tekint a Windows Phone-tól (és nemsokára Windows 10 Mobile-tól) eltérő mobil operációs rendszerekre. Mostanra számos androidos és iOS-es eszközön “vette át a hatalmat” a redmondi vállalat például mobilos Office-alkalmazásaival, de említhetjük akár a néhány hónapja felvásárolt Sunrise Calendart vagy a Skype-ot, OneDrive-ot is.

Ezért aztán (és persze azt követően, hogy tavaly év végén már utaltak rá) nem meglepő, hogy a Cortana nevű digitális asszisztens multiplatform szolgáltatássá bővül, és Androidra valamint iOS-re is megjelenik – előbbi már június végén, utóbbi pedig valamikor az év második felében. A Microsoft blogbejegyzése szerint az alkalmazás tudása többnyire meg fog egyezni az asztali és mobilos Windowsokon nyújtottakéval (keresés, diktálás, naptármenedzsment, kontextuális figyelmeztetések stb.), viszont egyes funkciók az Android és az iOS korlátozásai miatt egyelőre hiányozni fognak a repertoárból. Ilyen például Cortana szóbeli aktiválása (Hey Cortana), az appok megnyitása vagy a beállítások módosítása. A dolognak továbbra is csak egyetlen komoly szépséghibája van: még mindig csak angolul, németül, franciául, spanyolul, olaszul és kínaiul tud.

03:55
 

Phone Companion App for Windows 10

Még több videó

Murphy és a biztonságos programozás: néhány tanulságos történet (x)

Klasszikus security fail mesék kíváncsi fejlesztőknek.

Murphy és a biztonságos programozás: néhány tanulságos történet (x) Klasszikus security fail mesék kíváncsi fejlesztőknek.

A Microsoft egy Phone Companion nevű alkalmazást is bejelentett, ami a Windows 10 szerves része lesz, és segíteni fog a felhasználóknak windowsos, iOS-es vagy androidos okostelefonjaik számítógéphez csatlakoztatásában. Az érdekesség itt a nem windowsos készülékek esetében keresendő, az információ alapján gyakorlatilag arról van szó, hogy a Microsoft így is promotálni szándékozik multiplatform felhős szolgáltatásait (Office-alkalmazások, OneDrive, Music, Skype, a most bejelentett iOS-es és androidos Cortana), és a Phone Companion segít majd ezeket a telefonra telepíteni és a szükséges beállításokat elvégezni. A megújult iOS-es és androidos Music app képes lesz OneDrive tárhelyről is zenét streamelni – ez annak jöhet jól, aki az egyre népszerűbb havidíjas streaming szolgáltatások helyett továbbra is a saját, számonként vagy albumonként megvásárolt saját gyűjtemények hallgatását preferálja.

A Phone Companionnel kiegészített Windows 10 build néhány hét múlva lesz letölthető, a OneDrive streaming opcióval kiegészített Music app pedig június végére vagy július elejére várható.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról