Szerző: Dömös Zsuzsanna

2015. május 26. 13:33

Átalakul Jony Ive vezetői pozíciója

Eddig nem létező, vezetői posztot tölt be július elsejétől az Apple tervezői részlegének alelnöke, a kultikus Jony Ive. Helyettest nem választott a cég, az eddigi pozícióval járó adminisztrációs és menedzsment feladatokat a két alelnöknek kinevezett Richard Howarth és Alan Dye fogja ellátni, ennek köszönhetően Ive sokkal jobban tud fókuszálni az Apple jövőbeni projektjeinek tervezési feladataira.

Átrendeződik az Apple dizájn részlegének vezetése - a következő negyedév elejétől Jony Ive az eddig nem létező Chief Design Officer pozíciót tölti be, ami eddigi vezetői posztjánál is nagyobb szabadságot biztosít a formatervező géniusznak. Az eddigi, dizájnért felelős alelnöki vezető pozícióból előléptetve viszont kikerülnek hatásköréből a design részleg mindennapi működtetésével járó adminisztrációs és menedzsment feladatoki, így sokkal több kapacitást tud majd fordítani a cég hosszabb távú víziójára, és immár döntési joggal rendelkezik majd az Apple boltok berendezésének tervezésében is, a cupertinói kampusz bútorai mellett.

Ive nem kap közvetlen utódot, a menedzsment feladatokat a két újonnan kinevezett alelnök közt osztják szét. Az Apple-nél már jóideje dolgozó Richard Howarth és Alan Dye is magasabb pozícióba lép: Howarth a hardveres, ipari formatervezésért felelős részleg, míg Dye a szoftveres felületek tervezését végző részleg irányításáért fog felelni - a cégen belüli változásokra a Jony Ive és Tim Cook által adott Telegraph interjúban derült fény. A változások már halványan sejthetők voltak az elmúlt hónapok sajtóanyagai szerint,  mivel az eddig nyilvánosságot kerülő Ive-ról készült egy profil a New Yorker számára, és a Richard Howarth is nagyobb figyelmet kapott az Apple Watchról szóló, hosszabb Wired cikk erejéig.

En ensom person ler ikke lett. (x)

Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

En ensom person ler ikke lett. (x) Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

A cégen belüli váltás nem lesz igazán éles, lévén Richard és Dye már jó ideje tölt be fontos szerepet az Apple-nél. Richard már a cégnél töltött két évtized alatt számtalanszor dolgozott együtt Ive-val, és tervezőként kulcsfontosságú szerepet töltött be az iPhone és Mac tervezési munkálataiban. Emellett marketing és kommunikációs feladatokat is ellátott a cégnél, ezzel segítve a kezelőfelületeken dolgozó szoftver részleg munkáját. Alan Dye a felhasználó felületekért felelős csapaton belül dolgozott együtt Ive-val olyan nagy projekteken, mint az iOS 7, iOS 8 és az Apple Watch operációs rendszerének számos eleme is hozzá köthető.

Bútor, bolt, autó?

Miután Scott Forstall, az iOS fejlesztéséért felelős vezető elhagyta a céget, Jony Ive kezében meglehetősen sok feladat összpontosult, ekkor már vezetőként - az addig csak hardver-formatervekért felelős tervező már a szoftvertervezésben is részt vett, az ő nevével fémjelzett iOS 7 hozta az eddigi legszembetűnőbb változásokat az iOS hat éves történetében. A vezető dizájner és formatervező többször is hangsúlyozta azonban (ahogy az önéletrajzi könyvében is olvasható), hogy a papírmunkát sosem kedvelte igazán, mert elvette tőle a szabad gondolkodásra és tervezésre fordítható időt. Az interjúban elmondottak szerint Ive mostantól többet fog utazni, és a jövőben a cupertinói laborban is többet szeretne tartózkodni. A New Yorkernek adott profil alapján Ive az autótervezésről is elkottyintott pár gondolatot, amelyben valószínűleg ő is jelentős szerepet fog vállalni.

A kinevezés célja egyrészt valószínűleg a már lassan nyugdíjas kort elérő Ive érdemeinek elismerése (a generációja legtehetségesebb művészeként ismert tervező az Apple-nél töltött évek alatt közel 5000 szabadalmat tudhat a neve alatt), másrészt a hatékonyabb szervezés, amely előkészíti az Apple kereskedelmi boltok terjeszkedését is. Ive ugyanis mostantól nem csak az Apple eszközök és kezelőfelületek, de a boltok berendezésének tervezését is ellátja, a cupertinói főhadiszállásként emlegetett Campus 2 bútorainak formatervezése mellett, így még az eddiginél is nagyobb szerepet betöltve a cég vizuális megjelenésének alakításában.

Október végén 8 alkalmas, 24 órás, online képzéseket indítunk, melyekre most early bird kedvezménnyel jelentkezhetsz. A képzések utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

roller coaster

2

Profit-hullámvasúton a Samsung

2022. október 6. 14:39

A dél-koreai multit elérte válság szele, három év óta először csökkenhet a cég profitja.