Szerző: Gálffy Csaba

2015. május 19. 12:12

Minősítést vezet be az OpenStack

Minősítést kapnak az OpenStack-alapú megoldások - jelentette be a Summit konferencián a szervezet vezetője. A cél megőrizni a platform versenyelőnyét, a sok kompatibilis megoldás által nyújtott lehetőségek tárházát.

Új minősítési (certification) programot jelentett be a most folyó OpenStack Summit keynote előadásán Jonathan Bryce, a szervezet vezetője. A Vancouverben tartott Summit az OpenStack féléves rendszerességű rendezvénye, ahol összegyűl a projekten dolgozók színe-java. A bejelentések közül a legfontosabb, hogy hivatalos minősítési programot indít a szervezet, amellyel a platform fragmentálódásának problémájára adna választ. Az OpenStack-alapú megoldások ugyanis meglehetősen divergens pályán mozognak, minden cég igyekszik egyedi fejlesztésekkel kitömni saját OpenStack-disztribúcióját, amely lassan kezd a kompatibilitás és interoperáció róvására menni.

Minősített megoldások a piactéren

Az egyedi fejlesztéseknek is van létjogosultsága, így tudják a különböző cégek megkülönböztetni magukat, a széttartó fejlesztések viszont pontosan az OpenStack mellett szóló legfontosabb érvet, a lock-in hiányát kezdik aláásni. A nagy publikus felhőkkel vagy épp az Azure Stack-kel szemben ugyanis az OpenStack elvben szállítófüggetlen, így tetszés szerint válthat a vásárló a hardveres és szoftveres megoldások között. Ez a forgatókönyv azonban csak akkor működhet, ha az OpenStack-alapú megoldások kompatibilisek egymással, így akár a teljes megoldás, akár az egyes szoftveres részegységek felcserélhetőek maradnak.

Egy minősített ("tesztelt") megoldás.

Murphy és a biztonságos programozás: néhány tanulságos történet (x)

Klasszikus security fail mesék kíváncsi fejlesztőknek.

Murphy és a biztonságos programozás: néhány tanulságos történet (x) Klasszikus security fail mesék kíváncsi fejlesztőknek.

A kompatibilitásra készített most szabványt és ahhoz tartozó tesztet illetve minősítési programot az OpenStack. Az új "OpenStack Powered Platform" cimkét csak az olyan megoldások kaphatják meg, amelyek a kiterjedt tesztelésen átesnek és megfelelnek az elvárásoknak. A megfelelőség a jövőben kizáró feltétel lesz az OpenStack Marketplace-re felkerülő megoldások esetében is, egy rövid türelmi periódust követően ezen mindenkinek át kell mennie.

A bejelentés szerint már 14 projektnek sikerült vennie az akadályt, a listán olyanok szerepelnek, mint az IBM, HP, Rackspace vagy a VMware, valamint a Red Hat, Suse és Ubuntu - a nagyok tehát teljes mellszélességgel kiállnak a minősítés mellett.

Beérlelni a terméket - fókuszban a használhatóság

A minősítési program bevezetése egyébként jól illusztrálja, hogy milyen irányba fejlődik mostanában a felhő-platform: az új funkciók implementálása helyett a fókuszba a kompatibilitás, megbízhatóság, gyors telepíthetőség került. Ezt egészíti ki a lendületes hibavadászat, ami a kisebb-nagyobb problémák kijavítását jelenti. Szintén a laborokból és tesztkörnyezetekből kilépést célozza a frissítés továbbfejlesztése, hogy a verzióváltás zökkenőmentesen lezavarható legyen még többezer gépes környezetben is - ez eddig nem volt a platform erőssége.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról