:

Szerző: Hlács Ferenc

2015. május 11. 13:18

Tavasz, sör, IT üzemeltetők

Jövő héten ismét HWSW free!: következő meetupunk ismét izgalmas előadásokkal várja az érdeklődőket, akik a legújabb Windows Server újdonságairól, a konténerizáció előnyeiről és biztonsági kockázatairól és az IoT eszközök által jelentett veszélyekről, valamint azok kivédéséről hallhatnak majd - a belépés ingyenes, de ne felejtsetek el regisztrálni!

Várhatóan gyönyörű napsütéses tavaszi időben rendezzük meg a következő HWSW free!-t. Kötetlen rendezvényünkön az estét Gál Tamás nyitja a Microsofttól, aki a Microsoft legújabb szerver operációs rendszerének az Ignite konferencián frissen bejelentett második technikai előzeteséről mesél majd - az előadáson első kézből hallhatjuk a Windows Server 2016 Technical Preview 2-vel kapcsolatos korai tapasztalatokat, továbbá a System Center komplex rendszerfelügyeleti csomagról is szó lesz. A következő blokk Csordás Árpádé, aki a Lufthansa Systemstől érkezett - tőle fejlesztőként hallhatunk majd a konténerizációs technikákról lletve a Continuous Integration, Continuous Delivery, monitorozás és a release kezelés témaköreit is körbejárjuk. Ezt a vonalat viszi tovább Zámbó Marcell az Andrews IT Engineeringtől, aki biztonsági szempontból vizsgálja majd a konténereket, a motorháztető alatt.

A biztonság a HWSW free! záróelőadásának is kulcseleme: Pfeiffer Szilárd - a Balabittől - az otthonokban világszerte egyre gyarapodó IoT eszközök veszélyeiről, illetve az általuk jelentett biztonsági kockázatok csökkentésének lehetőségeiről beszél majd. Az valószínűleg senkinek nem jelent újdonságot, hogy egyre több háztartási eszköz neve mellett tűnik fel az "okos" jelző, amely a legtöbb esetben online kapcsolatot is sejtet. Az Internet of Things vagy röviden IoT ernyőnév alatt összefogott eszközök sok feladatot kényelmesebbé tesznek, legyen szó otthoni biztonsági kamerákról, a garázsajtó kinyitásáról, a maximumon felejtett termosztát távoli lecsavarásáról, esetleg a bekapcsolva hagyott vasaló lekapcsolásáról az interneten keresztül.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A hasonló otthonautomatizációs, illetve távvezérlő megoldások kétségtelenül hasznosak - ugyanakkor árnyoldalukkal is érdemes számolni, az eszközök online kommunikációja ugyanis az esetek jelentős hányadában védtelen, ami a számos támadónak jelenthet vonzó célpontot. Az okoseszközök tehát sajnos nem minden téren okosak: legtöbbjük a ma már alapvetőnek számító HTTPS protokollt sem támogatja, mezei HTTP-t használ, ezzel veszélybe sodorva a felhasználó potenciálisan érzékeny adatait.

Azt, hogy az IoT eszközök felkeltették az online bűnözők figyelmét, jól mutatja, hogy már léteznek kiterjedt adatbázisok, amelyek az ilyen készülékek által generált adatforgalom útvonalait gyűjtik össze - ezeket a gyűjteményeket ráadásul készítőik nem is rejtik véka alá, több nyilvánosan is elérhető. A megoldást értelemszerűen az olyan eszközök vásárlása jelenti, amelyek támogatják a titkosítást - ugyanakkor a már megvett, kevésbé biztonságos eszközök felvértezésére is van lehetőség, egy megfelelő tűzfal birtokában, mint például a nyílt forrású Zorp GPL, amely képes megvédeni az IoT kütyük által gyűjtött adatokat az illetéktelen tekintetektől. A szoftverhez nincs feltétlenül szükség új hardverbe fektetni, az ugyanis kompatibilis a hálózati routerekre telepíthető OpenWRT firmware-rel.

A hasonló veszélyekről, illetve azok elhárításáról hallhatunk majd jövő szerdai meetupunk utolsó előadásában. A HWSW free! természetesen ingyenes, a részvétel ugyanakkor regisztrációhoz kötött, erre az esemény weboldalán van lehetőség. A rendezvénynek továbbra is az AnKERT(1061 Paulay Ede utca 33.) ad otthont, ahol 17:00-s kapunyitással várjuk az érdeklődőket, az előadások pedig 18:00-kor kezdődnek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.