Szerző: Gálffy Csaba

2015. május 7. 15:59

Leáll a Google PageSpeed

Bezárja PageSpeed szolgáltatását a Google, a weboldal-optimalizáló proxy várhatóan augusztusban kapcsol le. A szolgáltatást használóknak van tennivalójuk, a DNS módosítása nélkül oldalaik elérhetetlenné válhatnak.

HIRDETÉS

Elérhetetlenné válhatnak azok a weboldalak, amelyek jelenleg a PageSpeedet használják - figyelmeztet a Google. A cég bejelentése szerint augusztus 3-án leállnak a szerverek, a weboldalak üzemeltetőinek addig van idejük visszaállítani a DNS rekordokat a saját kiszolgálóik felé.

Van alternatíva

A PageSpeed a szerver és a kliens közé ékelődő proxy, amely a lekért honlapot előbb alapos optimalizálásnak vetette alá és csak ezt követően küldte le a kliensnek. A használata viszonylag egyszerű, az oldal DNS-ét a PageSpeed szerverére kellett állítani, így ezen a szerverek keresztül folyt a teljes adatcsere. A szolgáltatás több szinten nyújtott optimailizációt, egyrészt tömörítette a képeket, módosította a tartalom gyorsítótárazási szabályait, és belenyúlt a JavaScript illetve CSS kódjába is. A statikus elemeket a proxy cache-elte is, emiatt fapados CDN-ként is működött, illetve DDoS támadások esetén is hasznos tudott lenni.

Lekapcsolni itt lehet majd.

Murphy és a biztonságos programozás: néhány tanulságos történet (x)

Klasszikus security fail mesék kíváncsi fejlesztőknek.

Murphy és a biztonságos programozás: néhány tanulságos történet (x) Klasszikus security fail mesék kíváncsi fejlesztőknek.

A Google számos alternatív lehetőséget felsorol azoknak, akik most PageSpeedet használnak. Egyrészt számos hosting-szolgáltató kínálja a szolgáltatást beépítve, a cég az EdgeCast Edge Optimizert név szerint is említi. A PageSpeedet ráadásul a webmesterek saját szervereikre is telepíthetik - a szolgáltatás Nginx, Apache, IIS és számos más webes kiszolgálóhoz érhető el modul formájában, ezt telepítve gyakorlatilag a teljes optimalizáló funkcionalitással felruházhatjuk a saját webszervert (a CDN-ről ebben az esetben is le kell mondani). A PageSpeedhez viszonylag komplex analitikát is fejlesztett a Google, ez a szolgáltatás szintén leáll, helyette a "nagy" Analytics használható majd.

A Google eredetileg a webes felhasználói élmény javítására állította szolgálatba a PageSpeedet, a négy és fél évvel ezelőtti induláskor komoly problémaként érzékelte a cég az optimalizálatlan weboldalak betöltődését. A cég mára azonban máshová tette át a fókuszt, inkább a kliensoldalon nyújt nagyon hasonló szolgáltatást, a Flywheel a mobilos Chrome-felhasználóknak nyújt tömörítést-optimalizálást.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról