Szerző: Dömös Zsuzsanna

2015. május 8. 11:00

Algoritmussal kartelleztek az e-kereskedők

Több versenytárssal is megállapodott termékeik fix árazásában Az Amazon Marketplace-en poszterekkel üzletelő David Topkins - az eset különlegességét fokozza, hogy ehhez egy egyedileg fejlesztett szoftvert is alkalmaztak. Az amerikai jogban ez egyelőre ingoványos területnek számít, eddig még nem volt példa arra, hogy e-kereskedelmi színtéren folyó antitröszt ügybe keveredjen egy eladó.

Nem hétköznapi ügyet vizsgál az Amerikai Igazságügyi Minisztérium versenyügyi hatósága: áprilisban hozták nyilvánosságra, hogy árrögzítéssel vádolják David Topkins e-kereskedelmi vezetőt. Topkins az Amazon vásárterén egyezett meg több online eladóval egyes poszterek eladási árainak rögzítésében, mely súlyosan sérti az amerikai versenyszabályozó jogrendet. Az FBI azzal kapcsolatos gyanúja is beigazolódott, hogy a piaci adatok monitorozása és elemzése, az árak beállítása mögött nem emberi tevékenység állt, a megegyezett felek ugyanis egy külön algoritmust fejlesztettek az árak automatizálására.

Algoritmust írtak az árak beállításához

A vád szerint Topkins és partnerei rögzítették az Amerikában eladott poszterek, plakátok és más nyomatok eladási árát az Amazon vásárterén, ezzel korlátozva a piaci versenyt. Az egyezség megvalósításához olyan algoritmusokat vetettek be, amelyek összhangba hozták az eltérő árakat az ideális, meghatározott összeggel, továbbá monitorozták az árakat és eladásokat is. A vád szerint ez a tevékenység 2013 szeptembere és 2014 január közt zajlott, ám csak mostanra került bíróság elé. Topkins cégét nem említi név szerint a vád, de abban az időben az art.com alkalmazottja volt, akik felvásárolták Topkin Poster Revolution vállalkozását, emellett pedig a Gotham City Onlinenál is dolgozott. Az egyezségben résztvevő többi cég nem lett megnevezve, és vádat sem emeltek ellenük, egyelőre az Amazon sem kommentálta az ügyet.

A versenyellenes fellépésnek Amerikában régi hagyománya van, az árrögzítés pedig komoly gazdasági bűntettnek számít - ez a tevékenység sérti a versenyszabályozást biztosító, már 1890 óta érvényes Sherman Act első szekcióját. Ez széleskörű tilalmat tartalmaz a tagországokkal és külországokkal való kereskedelemben előforduló esetleges előreegyeztetett, korlátozó magatartásokkal és monopóliumokkal szemben, ami átültethető az online kereskedelembe is. A Sherman Act alapján a Topkins által elkövetett bűncselekményért akár tíz évig terjedő szabadságvesztés, illetve 1 millió dollár bírság is járhat - ezt enyhítheti, hogy Topkins beismerte bűnösségét, és a későbbiekben is segítené a nyomozást, 20 ezer dolláros, enyhébb büntetést megfizetése mellett, ám ezt előbb a törvényszéknek is el kell fogadnia.

Még nem készültek fel rá

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az FBI hivatalos közleményében olvasottak szerint ez a divízió első olyan összeesküvéssel kapcsolatos bűnvádi eljárása, amely kimondottan az e-kereskedelem színterén zajlott le. A helyettes főügyész szerint a versenyellenes viselkedés úgy, ahogy a hagyományos kereskedelemben, az interneten sem tolerálható magatartás, főleg nem komplex árazási algoritmusok alkalmazásával. Az illetékes hatóság teljes mértékben elkötelezett azzal  szemben, hogy kivizsgálja és vádat emeljen az olyan illegális, és versenyellenes tevékenységet folytató személyek és szervezetek ellen, akiknek áldozatul eshetnek az online vásárlók.

Az algoritmus-vezérelt eladás teljesen új terület a már létező antitröszt törvények számára - és mivel esetükben számítógép is közrejátszik, az egyezségek bizonyítása nehezebb feladat. Topkins ügye eddig példátlan volt, a jogi rendszer csak most kezdi felismerni az online területek jogilag kérdéses területeit.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról