Szerző: Hlács Ferenc

2015. május 6. 14:50

Z-Wave-re cserélik a Wi-Fit az új D-Link okosotthon-kütyük

Új okosotthon kiegészítőket dob piacra a D-Link: a vállalat többek között okos füstérzékelőt és nyílászáró-szenzorokat jelentett be, amelyek egy központi egységről vezérelhetők. Magyarországon is megvásárolhatóak az új termékek.

Az okosotthon kiegészítők piaca egyelőre nem túl nagy, viszont annál gyorsabban növekszik: míg a terület úttörői javarészt valamelyik közösségi finanszírozó oldal hullámait igyekeztek meglovagolni, mára a nagy gyártók is elkezdtek tapogatózni a területen, a Philipstől a Samsungon át egészen a D-Linkig - utóbbi a napokban jelentette be, hogy tovább bővíti készülékpalettáját, és idén nyárra, már kapható termékei mellé egy sor új okosotthon készüléket ígér. Az új portfólióval a vállalat búcsút int az önálló eszközöknek, az újonnan kiadott készülékek koordinációjáról egy központi egység gondoskodik majd, amelyhez azok a Z-Wave rádiós szabványt használva kapcsolódnak.

Noha ez a felépítés megköveteli a mydlink Connected Home Hub, azaz a központi elem megvásárlását akkor is, ha az adott lakást a felhasználó csak egy biztonsági kamerával akarja felszerelni, a konstrukciónak ugyanakkor számos előnye is akad. A nagy számú csatlakoztatott eszköz példának okáért nem terheli a Wi-Fi hálózatot, a teljes rendszer működtetéséhez mindössze csak a Hubnak kell arra csatlakoznia, a többi kütyü tőle gyűjti be, illetve rajta keresztül továbbít adatokat. Egy másik pozitívum, hogy a Z-Wave jelentősen kisebb fogyasztással üzemel mint a Wi-Fi, ezért a szabványra építő eszközök akkumulátorral vagy akár elemmel is több hónapig üzemelnek, nem kell azokat feltétlenül a fali aljzat közelében elhelyezni. Nem mellékes az sem, hogy a Z-Wave nem a Wi-Fi, kábelnélküli telefonok és számos más eszköz által használt 2,4 GHz-es tartományban, hanem a 900 MHz-es tartományban üzemel, így nem növeli az interferenciát.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Végül, de nem utolsó sorban a központi egység a Z-Wave-nek köszönhetően nem csak a D-Link termékeivel, de bármilyen, a szabványt használó készülékkel képes együttműködni, így a kiegészítők számos gyártó portfóliójából összeválogathatók. Ez persze fordítva is igaz, a vezeték nélküli szabványra építő D-Link eszközök is használhatók más cégek központi hubjaival.

A vállalat termékpalettáján jelenleg egy okoskonnektort, mozgásérzékelőt, két otthoni kamerát, illetve egy vezeték nélküli zenelejátszót találunk - ezek közvetlen Wi-Fi kapcsolatot használnak, mivel a Z-Wave mintegy 100 kilobites sebessége nem elegendő a megbízható működéshez. Az új, Z-Wave-vel kommunikáló, nyáron a boltokba kerülő készülékek a listát funkcionalitás tekintetében is bővítik: azok között már említett Connected Home Hub mellett egy Home Door/Window Sensor nevű érzékelő is található, amely a nyílászárók nyílását-csukódását figyeli, továbbá egy Home Smoke Detector névre hallgató füstérzékelő, illetve egy Home Siren nevű riasztósziréna is bekerült a portfólióba. A Hubtól eltekintve minden készülék elemmel működik.

Az okostelefonos alkalmazás segítségével vezérelhető eszközök külön-külön, illetve egy kezdőcsomagban is megvásárolhatók lesznek, amely a központi egységet, egy kamerát, egy nyílászáró-szenzort és egy szirénát tartalmaz majd. A D-Link új okosotthon-kiegészítőinek áráról egyelőre nem adott tájékoztatást, nyár közeledtével azonban valószínűleg ez is kiderül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról