Szerző: Dömös Zsuzsanna

2015. április 30. 14:09

Száznyi HoloLenst vitt a Buildre a Microsoft

A Microsoft januárban bejelentett HoloLens headsetje kezd valósággá válni: a Build 2015 konferencián több felhasználási területen is demonstrálta a kiterjesztett valóságban rejlő lehetőségeket, és – meglehetősen szűkszavúan – beszélt a fejlesztői oldalról is.

Nagyszabású bemutatóval készült a Build 2015 konferenciára a Microsoft: a HoloLens headsettel élőben demózták a fejlesztők és a sajtó képviselői előtt a holografikus panelek és a kiterjesztett valóság nyújtotta lehetőségeket. Emellett a vállalat bejelentette a Windows 10 ökoszisztémába tartozó Windows Holographic Platformot is, ami a fejlesztők számára fog eszközöket biztosítani az eszközön futtatható appok fejlesztésére. A lehetséges megjelenési dátumról, árról, pontos specifikációról azonban újfent nem esett szó.

Appok a térben

Az előadáson elsőként egy holografikus elemekkel berendezett szobában mutatták meg, hogyan lehet a valóságos teret virtuális elemekkel vegyítve lényegében egy teljesen egyedi környezetet kialakítani. Az AR (kiterjesztett valóság) alkalmazások utasításra követik a felhasználót, tetszés szerint átméretezhezőek, mozgathatóak egy adott felületen – a HoloLens pedig eltárolja helyzetüket, így virtuális dolgaik mindig a megszokott helyükön várják a felhasználókat.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A bemutatót leginkább a HoloLens építészet, oktatás, formatervezés és robotika területén kamatoztatható felhasználási módjaira hegyezték ki. Egy demó például emberméretű hologram-csontvázat valamint egy dobogó és akár "félbe is vágható" szívet vetített ki, egy másikban pedig építészek dolgát valós környezetbe ágyazott hologram épületek könnyítették meg. Az egyik legérdekesebb bemutató a Raspberry PI 2-vel működő, félig valódi, félig holografikus robot volt: a virtuális és valós tér "alkalmazáson belüli" interakciójában rejlő lehetőségek (amikor a valós tér nem csak egy statikus vászonként funcionál) máris izgalomba hozták a robotikával foglalkozó szakfórumok tagjait.

03:54
 

CNET News - Using HoloLens, Microsoft overlays physical robot with holographic robot

Még több videó

A Microsoft hangsúlyozta, hogy mindez univerzális appokkal valósul meg, a fejlesztők a Windows Holographic Platform által biztosított eszközök használatával írhatnak majd a HoloLensen futó alkalmazásokat. Erről sajnos egyelőre nagyon kevés információt közölt a cég, remélhetőleg a következő napokban a helyszínen kérdezősködő és az eszközt próbálgató fejlesztők több részlettel fognak majd szolgálni - a vállalat ugyanis százas nagyságrendben vitt a készülékből a Buildre.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.