Szerző: Dömös Zsuzsanna

2015. április 30. 14:09

Száznyi HoloLenst vitt a Buildre a Microsoft

A Microsoft januárban bejelentett HoloLens headsetje kezd valósággá válni: a Build 2015 konferencián több felhasználási területen is demonstrálta a kiterjesztett valóságban rejlő lehetőségeket, és – meglehetősen szűkszavúan – beszélt a fejlesztői oldalról is.

HIRDETÉS

Nagyszabású bemutatóval készült a Build 2015 konferenciára a Microsoft: a HoloLens headsettel élőben demózták a fejlesztők és a sajtó képviselői előtt a holografikus panelek és a kiterjesztett valóság nyújtotta lehetőségeket. Emellett a vállalat bejelentette a Windows 10 ökoszisztémába tartozó Windows Holographic Platformot is, ami a fejlesztők számára fog eszközöket biztosítani az eszközön futtatható appok fejlesztésére. A lehetséges megjelenési dátumról, árról, pontos specifikációról azonban újfent nem esett szó.

Appok a térben

Az előadáson elsőként egy holografikus elemekkel berendezett szobában mutatták meg, hogyan lehet a valóságos teret virtuális elemekkel vegyítve lényegében egy teljesen egyedi környezetet kialakítani. Az AR (kiterjesztett valóság) alkalmazások utasításra követik a felhasználót, tetszés szerint átméretezhezőek, mozgathatóak egy adott felületen – a HoloLens pedig eltárolja helyzetüket, így virtuális dolgaik mindig a megszokott helyükön várják a felhasználókat.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A bemutatót leginkább a HoloLens építészet, oktatás, formatervezés és robotika területén kamatoztatható felhasználási módjaira hegyezték ki. Egy demó például emberméretű hologram-csontvázat valamint egy dobogó és akár "félbe is vágható" szívet vetített ki, egy másikban pedig építészek dolgát valós környezetbe ágyazott hologram épületek könnyítették meg. Az egyik legérdekesebb bemutató a Raspberry PI 2-vel működő, félig valódi, félig holografikus robot volt: a virtuális és valós tér "alkalmazáson belüli" interakciójában rejlő lehetőségek (amikor a valós tér nem csak egy statikus vászonként funcionál) máris izgalomba hozták a robotikával foglalkozó szakfórumok tagjait.

03:54
 

CNET News - Using HoloLens, Microsoft overlays physical robot with holographic robot

Még több videó

A Microsoft hangsúlyozta, hogy mindez univerzális appokkal valósul meg, a fejlesztők a Windows Holographic Platform által biztosított eszközök használatával írhatnak majd a HoloLensen futó alkalmazásokat. Erről sajnos egyelőre nagyon kevés információt közölt a cég, remélhetőleg a következő napokban a helyszínen kérdezősködő és az eszközt próbálgató fejlesztők több részlettel fognak majd szolgálni - a vállalat ugyanis százas nagyságrendben vitt a készülékből a Buildre.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 01:01

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.