Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Komoly security line-up az idei SYSADMINDAY-en: FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig!

Száznyi HoloLenst vitt a Buildre a Microsoft

Dömös Zsuzsanna, 2015. április 30. 14:09
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Microsoft januárban bejelentett HoloLens headsetje kezd valósággá válni: a Build 2015 konferencián több felhasználási területen is demonstrálta a kiterjesztett valóságban rejlő lehetőségeket, és – meglehetősen szűkszavúan – beszélt a fejlesztői oldalról is.

Nagyszabású bemutatóval készült a Build 2015 konferenciára a Microsoft: a HoloLens headsettel élőben demózták a fejlesztők és a sajtó képviselői előtt a holografikus panelek és a kiterjesztett valóság nyújtotta lehetőségeket. Emellett a vállalat bejelentette a Windows 10 ökoszisztémába tartozó Windows Holographic Platformot is, ami a fejlesztők számára fog eszközöket biztosítani az eszközön futtatható appok fejlesztésére. A lehetséges megjelenési dátumról, árról, pontos specifikációról azonban újfent nem esett szó.

Appok a térben

Az előadáson elsőként egy holografikus elemekkel berendezett szobában mutatták meg, hogyan lehet a valóságos teret virtuális elemekkel vegyítve lényegében egy teljesen egyedi környezetet kialakítani. Az AR (kiterjesztett valóság) alkalmazások utasításra követik a felhasználót, tetszés szerint átméretezhezőek, mozgathatóak egy adott felületen – a HoloLens pedig eltárolja helyzetüket, így virtuális dolgaik mindig a megszokott helyükön várják a felhasználókat.

A bemutatót leginkább a HoloLens építészet, oktatás, formatervezés és robotika területén kamatoztatható felhasználási módjaira hegyezték ki. Egy demó például emberméretű hologram-csontvázat valamint egy dobogó és akár "félbe is vágható" szívet vetített ki, egy másikban pedig építészek dolgát valós környezetbe ágyazott hologram épületek könnyítették meg. Az egyik legérdekesebb bemutató a Raspberry PI 2-vel működő, félig valódi, félig holografikus robot volt: a virtuális és valós tér "alkalmazáson belüli" interakciójában rejlő lehetőségek (amikor a valós tér nem csak egy statikus vászonként funcionál) máris izgalomba hozták a robotikával foglalkozó szakfórumok tagjait.

A Microsoft hangsúlyozta, hogy mindez univerzális appokkal valósul meg, a fejlesztők a Windows Holographic Platform által biztosított eszközök használatával írhatnak majd a HoloLensen futó alkalmazásokat. Erről sajnos egyelőre nagyon kevés információt közölt a cég, remélhetőleg a következő napokban a helyszínen kérdezősködő és az eszközt próbálgató fejlesztők több részlettel fognak majd szolgálni - a vállalat ugyanis százas nagyságrendben vitt a készülékből a Buildre.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig: Veres-Szentkirályi András (Silent Signal), Balázs Zoli (MRG Effitas), Marosi-Bauer Attila (Hacktivity) és sokan mások. A standupot Felméri tolja.