Szerző: Gálffy Csaba

2015. április 29. 12:32:00

Új négyutas szerverekkel jelentkezett a Dell

Frissítette csúcsmodelljeit a Dell is, az új Xeonok megjelenését kicsivel megelőzve bemutatkozott az R930 és a családhoz tartozó többi modell is.

Bemutatta új generációs négyfoglalatos szervereit a Dell. A csúcsmodell menetrend szerint az R920-at váltó R930, de ezzel egyidőben frissült nagy kedvencünk, a VRTX, az M1000e konvergens platform is, valamint generációt változott az FC830 és az M830 blade rendszer is. Ahogy ilyenkor szokásos, a generációváltás egybeesik az Intel architektúraváltásával, az új gépek már az Intel E5-4600 v3-as lapkák köré épülnek, érdekes módon ezeket hivatalosan nem jelentette még be a chipgyártó.

Az új PowerEdge R930-as alapból az Intel innovációit tolmácsolja, így az új processzorok révén 20 százalékkal több processzormagot kínál, és ugyanennyivel nő az integrált gyorsítótár mérete is. A Haswell mikroarchitektúrát használó Haswell-EP processzorokat még nem jelentette be a cég, a specifikációk így nem hivatalosak, a kiszivárgó adatok szerint a csúcsmodellek 18 maggal (36 thread), 45 megabájt harmadszintű gyorsítótárral érkeznek. A Dell ígérete szerint a Haswell-EP mintegy 22 százalékos gyorsulást hoz az előző generációhoz képest, vagyis együtt skálázódik a 15-ről 18-ra ugró magok számával.

Python everywhere! Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt bárhol és bárki használhatja.

Az új modellekben a processzoros architektúra cseréjén túl is van csemege bőséggel. Az egyik ilyen az új, NVMe csatolót használó PCI Express szabványú SSD-k használatának lehetősége, ez szupergyors helyi háttértárat biztosít a szerver számára - lényegesen gyorsabbat, mint a hagyományos SAS/SATA csatolós . Az R930-ban nyolc ilyen foglalat található, ezekbe egyenként 3,2 terabájtos SSD-k illeszthetőek. A helyi tároló ezen felül 24 darab 2,5 hüvelykes egységet (merevlemezt vagy SSD-t) tud fogadni. Az elképesztő számok itt még nem érnek véget, a négyfoglalatos gép ugyanis összesen 6 terabájt RAM-ot képes fogadni a 96 memóriafoglalatban, ebbe már egészen brutális méretű adatbázisok is elférnek, in-memory feldolgozás céljára.

Természetesen az új szerver is a Dell iDRAC hardverfelügyeleti platformját használja, amely az üzemeltetőknek alacsony szintű hozzáférést biztosít a szerverhez, az azon futó virtualizációs réteghez és az operációs rendszerhez is. A platform mára elég komoly automatizációs eszköztárral bővült, amellyel néhány kattintással összelegózható a szerveren futó teljes szoftverstack. Ha még ez is túl sok lenne, a Dell a rendszert kínálja előtelepített, előreintegrált szoftvercsomagokkal is, például Oracle Database 12c vagy SAP HANA is elérhető ilyen formában.

A rendszer várhatóan 2015 júniusában jelenik meg kereskedelmi forgalomban

a címlapról

bye-bye

5

Átalakul a Nokia menedzsmentje

2020. február 19. 13:44

Megszűnt a műszaki vezérigazgató-helyettesi pozíció, a cég próbál feljönni riválisaira.

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 19. 20:50

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.