Szerző: Hlács Ferenc

2015. április 28. 11:20

Biometrikus szenzort csinál az érintőkijelzőkből a Yahoo Labs

A telefon érintőkijelzőjét használja biometrikus szenzorként a Yahoo Labs Bodyprint névre keresztelt kezdeményezése. Az alacsony felbontású érzékelő aránylag nagy testfelületeket, például a fül, vagy a tenyér lenyomatát olvassa be a felhasználó azonosítására.

HIRDETÉS

A biometrikus azonosítás, pontosabban az ujjlenyomat-olvasás egyelőre a csúcstelefonok sajátja, a Yahoo Labs fejlesztőinek hála azonban technológia a jövőben gyakorlatilag minden okostelefonra eljuthat, sőt, a már megjelent készülékek java is profitálhat belőle, legalábbis ha rendelkeznek kapacitív érintőkijelzővel.

A Bodyprint névre keresztelt megoldás ugyanis a jellemzően drága, dedikált érzékelők helyett, a telefonok érintőpaneljét használja tulajdonosaik azonosítására. Igaz a kapacitív panelek 6 DPI körüli (hat pont hüvelykeknénti) felbontása sehol nincs az ujjlenyomat-olvasók 500 DPI értékéhez képest képest, nagy felületüknek köszönhetően jóval többet "látnak be" egy-egy testrészből, mint Home gombokba rejtett testvéreik - ennek megfelelően ha kis testfelületek nem is, a testfelszín egy-egy nagyobb, egyedi lenyomatú része pontosan azonosítható velük. A fejlesztésről, a Yahoo Labs abban résztvevő egyik kutatója, Christian Holz számolt be blogján.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A módszer egyik legkézenfekvőbb felhasználási módja, a felhasználó fülének beszkennelése, egy bejövő hívás fogadásakor - ugyanakkor a szakértők szerint az ököl, a felső ujjpercek, a tenyér, illetve az ujjhegyek is elég egyedi megkülönböztető jegyet biztosítanak ahhoz, hogy azokat beolvasva, az eszköz megfelelő bizonyossággal fel tudja ismerni kezelőjét. A Bodyprint 99,98 százalékos pontossággal sorolta be az egyes testrészeket, felhasználók azonosítása pedig az esetek 99,52 százalékában volt helyes, ilyenkor a fals pozitívok aránya a rendszer az összes próbálkozás 26,82 százalék. Csak a fül szkennelését tekintve a rendszer 99,8 százalékos pontossággal dolgozott, és 13-ból egyszer nem engedte be a telefon gazdáját.

A teszt persze egyelőre nem igazán mondható igazán reprezentatívnak, a Yahoo Labs kutatói ugyanis első körben 12 tesztalannyal dolgoztak, akiknek öt, fentebb sorolt testrészével összesen 864 azonosítási próbát végeztek. Az első kísérletekhez a szakértők egy Nexus 5 telefont használtak, Synaptics ClearPad 3350 kapacitív szenzorral. Az érzékelőfelület 15x27 pixeles mérete a telefon 4,95 hüvelykes kijelzőjén egész pontosan 6,2 DPI-is érzékenységet produkált. Az egyes testrészek besorolása során a Bodyprint 3x4 blokkra osztja fel a kijelzőt, majd azok tartalmának átlagos távolsága alapján állapítja meg, hogy a fentebb soroltak közül melyik kategóriába tartozik az érzékelt minta. Amennyiben az összesen 12-ből legalább 10 blokk nem mutat egyezést, az azonosítás sikertelennek minősül.

Bár a megoldás még nem teljesen kiforrott, a Yahoo Labs kutatói szerint a Bodyprint a jelenlegi telefonok esetében is életképes alternatívát jelent a jelszavakkal vagy feloldási mintákkal szemben, a jövőben megjelenő, nagyobb felbontású kapacitív felülettel rendelkező eszközöknél pedig a megoldás pontossága értelemszerűen tovább javul majd.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 19:43

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.