Szerző: Dömös Zsuzsanna

2015. április 27. 16:00

Videojáték, mint az agy gyógyszere?

Adam Gazzaley neurológus több készülő játékot is említett a Wired Health 2015-ös konferenciáján, amelyek a jövőben segíthetnének az olyan betegségek kezelésében, mint az Alzheimer-kór vagy az autizmus.

Az egészségügyi alkalmazások egyre népszerűbbek, azonban csak nagyon kis részük készül egészségügyi kezelési célzattal. A fejlődés korai szakaszában tartó terület kiemelkedő kutatója a San Francisco-i Egyetemen dolgozó Adam Gazzaley neurológus, aki közel egy évtizede vizsgálja az agyműködés jellegzetességeit, különös tekintettel a kognitív képességek játékkal való fejlesztésére.

Gazzaley a Wired Health 2015-ös konferenciáján a képességfejlesztési és kezelési célzattal készült játékok jövőbeni lehetőségeiről beszélt, melyek kapcsán négy készülő játékot is említett. A kutató Akali Interactive Labs-szel fejlesztett, elsősorban autisták és Alzheimer-kórban szenvedőknek készített Project: EVO nevű játéka az első olyan, klinikailag is elfogadott, minősített játék lehet, amit kezelésre írhatnak fel orvosok.

"A szoftver és a hardver gyógyszer is lehet"

Az utóbbi években egyre gyakrabban merül fel tudományos és orvosi körökben is, hogy a játékok hatással vannak az agyi aktivitásra és fejlesztik a mentális képességeket, viszont még nem bevett szokás, hogy ezt a hatást célirányosan alkalmazzák különböző betegségek kezelésére. A Gazzaley által kifejlesztett technológiával nem csak az egészséges agy képességei fejleszthetők eredményesen, de hatékony lehet mentális betegségek kezelésében is, mivel fejleszti a memóriát, a párhuzamos munkavégzést és a problémamegoldó képességet.

A mentális betegségek hagyományos gyógyszeres kezelése számos hátulütővel jár, a mellékhatásoktól kezdve a megfelelő dózis nehéz megállapításán át a rendkívül fontos személyre szabhatóság korlátozott lehetőségeivel. Gazzaley szerint erre kínálhatnak megoldást a speciálos videojátékok. A kezelés során a beteg agyáról valós idejű felvétel készül, az így összegyűjtött adatok alapján pedig láthatóvá válnak a páciens agyának rendellenesen vagy gyengébben működő területei - ezeket aztán célzott stimulációnak lehet alávetni a speciáli játékokkal.

Így játszanak a Neuroracerrel.

Még kell néhány év

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Az Akali több játékot is tesztel, és a piacra kerülésig még éveknek kell eltelnie, ugyanis az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) által kontrollált folyamatról van szó – ez (és a jó esetben annak végén megkapott jóváhagyás) a feltétele annak, hogy a módszer hivatalosan is bevethető legyen gyógyászati kezelésként. Ha a cég hagyományos piacra lépési modellt követne, termékük akár fél éven belül is elérhető lehetne, úgy azonban pont a lényeg, a széles körű orvosi alkalmazhatóság lehetősége veszne el. A klinikai vizsgálatokat egyébként a legnagyobb gyógyszeripari cégek is figyelemmel kísérik, mivel egy mentális betegségek kezelésére irányuló gyógyszer kifejlesztése akár egy évtizedet és félmilliárd dollárt is felemészthet – ehhez képest négyévnyi klinikai játékkísérlet és a kapcsolódó fejlesztési költségek igencsak vonzónak tűnnek, ha a módszer bizonyítottan beválik.

A Project EVO prototípusával elért korai eredményekről egyébként már 2013 végén jelentetett meg tanulmányt Gazzaley, a vizsgálat a 60 és 85 év közötti idősek párhuzamos munkavégzését és memóriáját volt hivatott javítani. Ennek során kimutatták, hogy heti 12 óra játék látványos eredményeket hozhat, melyek hat hónappal a kutatás befejezése után is megmaradtak, sőt, egyesek a húszéves fiatalok szintjére fejlődtek a játék kezelésében.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

2

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.