Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Appot csinál a weboldalakból az új Chrome

Hlács Ferenc, 2015. április 21. 15:32
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Push értesítéseket is küldhetnek a weboldalak a látogatóknak Androidos eszközökön, a legújabb Chrome frissítésnek köszönhetően. A Google gyakorlatilag eltörölné az appok és a mobilos weblapok határát, a gyakran látogatott oldalaknál már fel is ajánlja, hogy azokat kitűzi a telefon kezdőképernyőjére.

Fontos új funkciókkal bővül az asztali és androidos Chrome, amelyek a natív alkalmazások és a webappok közelítését célozzák. A legnagyobb dobásnak az oldalak által kiküldhető push üzenetek tűnnek, ez a képesség ugyanis azt ígéri, hogy a natív appok egyik legnagyobb helyzeti előnyét nullázza le a Google mobilos böngészője.

Az új funkciónak köszönhetően a felhasználók azonnal értesülhetnek a friss hírekről, azokat gyakorlatilag élőben követhetik - pontosan úgy, mintha mobilos alkalmazást telepítettek volna. A funkció természetesen nem kapcsolódik be automatikusan, ahhoz a készülék tulajdonosának jóváhagyása is szükséges, ezt a böngésző a funkciót beépítő weboldalakra látogatva egy felugró üzenetben jelzi is. Aktiválás után az opció kikapcsolására a Chrome Beállítások menüjének Webhelybeállítások alpontjában, az Értesítések menüpontnál van lehetőség. Itt teljes egészében megszabadulhatunk a push értesítésektől, és oldalanként is szabályozhatjuk azokat.

A Google szerint a következő hetekben számos népszerű portálon megjelenik majd a funkció, többek között az eBay, a Facebook és a Pinterest felhasználói is találkozhatnak majd vele, ha androidos eszközükről a Chrome-on keresztül látogatnak az oldalakra, a VICE News pedig már most használja a képességet. Az üzenetküldés várhatóan olyan platformokon is megjelenik majd, mint a cégeknek mobilos online vásárlási felületet kínáló Mobify. A push értesítéseket a keresőóriás egy új webes szabvány, a World Wide Web Consortium (W3C) által kiadott, Push API segítségével tette elérhetővé, annak implementálása így nem Chrome-specifikus, később más böngészőkészítők is adoptálhatják azt. Ezzel az az API-val egyszerűen eltárolhatók vagy a felhasználók felé meg is jeleníthetők az értesítések.

A Google nem áll meg ennyinél, hogy a weboldalakból appokat csináljon: azokat a Chrome egy ideje képes kitűzni ikonként az androidos kezdőképernyőkre, a mostantól pedig ezt a lehetőséget a gyakran látogatott oldalaknál automatikusan fel is ajánlja - legalábbis ha azok felülete, ahogy a keresőóriás fogalmaz "modern, mobilra optimalizált", mint például a Flipboard vagy a Medium. Az egyes weblapok manuálisan a böngésző menüjének megfelelő alpontjára bökve adhatók a főoldalhoz - ezek a hivatkozások azonban értelemszerűen nem nyithatók meg más böngészőkkel.

A fejlesztőknek a Google a frissített Chrome-ban mindezeken felül még egy sor további lehetőséget is kínál, amelyekkel jobb teljesítményű és offline támogatással felszerelt weboldalakat is létrehozhatnak, amelyek periodikusan, a háttérben szinkronizálják tartalmaikat. Az új Chrome-ra támaszkodó weblapok továbbá már igény szerint a telefonok kamerájához, és földrajzi helyéhez is hozzáférhetnek - természetesen a felhasználó beleegyezésével.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.