Szerző: Voith Hunor

2015. április 15. 10:30

Frissítve: Egyesül a Nokia és az Alcatel-Lucent

Felvásárolná az Alcatel-Lucentet a Nokia Oyj, írta meg a tárgyalásokat jól ismerő forrásokra hivatkozva a Bloomberg. A hírt az ilyen esetekben szokatlan módon máris mindkét fél megerősítette, és úgy tűnik, az amerikai üzleti lap értesülésével ellentétben jelenleg a teljes egyesülés és nem csak részleges felvásárlás a cél.

Megveheti az Alcatel-Lucent mobilhálózati üzletágát a Nokia Oyj, írta meg tegnap a Bloomberg üzleti lap a tűzhöz közel álló, de a tárgyalások privát természete miatt nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva. Az értesülést nyilvánosságra kerülését követően az ilyen horderejű üzleti ügyek esetében szokatlan módon a finn és a francia fél is megerősítette. Szűkszavú közleményeikben viszont viszont nem részleges felvásárlás, hanem a teljes egyesülés lehetősége szerepel – azaz a Nokiát valószínűleg az Alcatel router üzletága is komolyan érdekli.

Az ellenségem ellensége a barátom

Az akvizíció a mobilhálózati piacon a tavalyi árbevételek alapján a második legnagyobb szereplővé emelné a Nokiát, amely jelenleg ezen mutató szerint harmadik a rangsorban. Az Infonetics piackutató cég elemzése az Ericssont teszi az első helyre 30 százalék körül globális részesedéssel, a második a Huawei egyötödös szelettel, a másik nagy kínai, a ZTE 11 százalékot tudott eddig kihasítani a tortából. A Nokia 17, az Alcatel 10 százalékot birtokol, együtt forgalom és területi lefedettség terén is erősek lennének, de jól látható, hogy a Huawei és a ZTE még a nagyon erős amerikai, angol és ausztrál ellenszélben is mekkorára tudta növelni mobilhálózati üzletágát.

Az Alcatel-Lucenttel kiegészítve a Nokia az amerikai és a kínai piacon jelentősen tudná erősíteni az Ericssonnal és kínai versenytársaival szembeni pozícióit, a francia vállalatnak ugyanis ezekben a régiókban régóta fennálló komoly érdekeltségei és kapcsolatai vannak. A mobilhálózati piac mellett azonban a router üzletág is jól jöhetne a finn vállalatnak, melynek ezen a területen most nincs érdekeltsége. Az Alcatel routeres divíziója viszont a francia cég egyik húzóága, a tavalyi utolsó negyedévben az árfolyamhatástól megtisztítva éves szinten 15 százalékos növekedéssel már 664 millió eurót tett ki. Persze a nagyágyú Cisco megszorongatása még így is szinte lehetetlen küldetésnek tűnik, de a Nokia egy jól menő divízióval vethetné meg a lábát ebben a szegmensben.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az üzlet anyagi oldaláról egyelőre semmilyen hivatalos információ nincs – a Nokia piaci kapitalizációja jelenleg közel háromszorosa (29 milliárd euró) az Alcatelének (11 milliárd euró). A finn vállalat a tavalyi évet 8 milliárd euró készpénzzel és rövidlejáratú befektetéssel zárta, nem kizárt, hogy a HERE térképes divízió esetleges eladásával – amiről múlt hét végén jelentek meg belső forrásokra hivatkozó hírek – járó, 2 milliárd körülire becsült bevételt is az Alcatel megszerzésének finanszírozására szeretnék fordítani.

A Bloomberg és a The Wall Street Journal információi szerint az üzlet az ár mellett a francia kormány áldásán múlhat. Az Alcatel ugyanis a francia ipar egyik ikonikus alakja, mintegy hatezer alkalmazottal az országban – a jóváhagyást a kormány várhatóan komoly vállalásokhoz fogja kötni. Az egyesülésből születő telekommunikációs nagyhatalomnak akár 110 ezernél is több embert foglalkoztathat majd, ha az üzlet tényleges megvalósulását követően a Nokia nem kezdi suhogtatni a HR-es kaszát.

Frissítés:

Mindkét vállalat igazgatótanácsa jóváhagyta a tranzakciót, ha minden a tervek szerint halad, 2016 első felében, a szükséges állami jóváhagyások beszerzése után egyesülhet a Nokia és az Alcatel-Lucent. Az üzlet a francia telekommunikációs céget 15,6 milliárd euróra értékelte, a részvényesek mintegy egyharmados prémiumot kapnak az Alcatel elmúlt három havi részvényárfolyam-átlagához képest. Az új, egyesített telekommunikációs óriás a Nokia nevet tartja meg és finn központtal fog tovább működni, a jelenlegi Nokia részvényesek 66,5 százalékot, az alcatelesek 33,5 százalékot fognak belőle birtokolni.

A vezérigazgató marad a Nokia jelenlegi első embere, Rajeev Suri, a kilenc vagy tízfős igazgatótanácsban hat vagy hét nokiás és három alcatel-lucentes fog kap majd helyet. A redundanciák csökkentése eredményeként 2019-ben már 900 millió eurós működési költségcsökkentést várnak.

A The New York Times információi szerint a francia szakszervezetek egyáltalán nem örülnek az összeolvadásnak, mert attól félnek, hogy a Nokia az ígéretek ellenére később mégis elbocsátásokba kezd majd az országban. A lap úgy tudja, a vállalatok vezérigazgatói találkoztak François Hollande francia köztársasági elnökkel, aki rábólintott az üzletre, ahogy előzetesen a francia gazdasági minisztérium is támogatásáról biztosította a feleket. A Nokia minden csatornán igyekszik hangsúlyozni, hogy Franciaországban nem tervez radikális költségcsökkentő akciókba, sőt, létre kíván hozni egy százmillió eurós alapot is az ottani IoT-startupok támogatására.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról