Szerző: Voith Hunor

2015. április 15. 10:30

Frissítve: Egyesül a Nokia és az Alcatel-Lucent

Felvásárolná az Alcatel-Lucentet a Nokia Oyj, írta meg a tárgyalásokat jól ismerő forrásokra hivatkozva a Bloomberg. A hírt az ilyen esetekben szokatlan módon máris mindkét fél megerősítette, és úgy tűnik, az amerikai üzleti lap értesülésével ellentétben jelenleg a teljes egyesülés és nem csak részleges felvásárlás a cél.

Megveheti az Alcatel-Lucent mobilhálózati üzletágát a Nokia Oyj, írta meg tegnap a Bloomberg üzleti lap a tűzhöz közel álló, de a tárgyalások privát természete miatt nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva. Az értesülést nyilvánosságra kerülését követően az ilyen horderejű üzleti ügyek esetében szokatlan módon a finn és a francia fél is megerősítette. Szűkszavú közleményeikben viszont viszont nem részleges felvásárlás, hanem a teljes egyesülés lehetősége szerepel – azaz a Nokiát valószínűleg az Alcatel router üzletága is komolyan érdekli.

Az ellenségem ellensége a barátom

Az akvizíció a mobilhálózati piacon a tavalyi árbevételek alapján a második legnagyobb szereplővé emelné a Nokiát, amely jelenleg ezen mutató szerint harmadik a rangsorban. Az Infonetics piackutató cég elemzése az Ericssont teszi az első helyre 30 százalék körül globális részesedéssel, a második a Huawei egyötödös szelettel, a másik nagy kínai, a ZTE 11 százalékot tudott eddig kihasítani a tortából. A Nokia 17, az Alcatel 10 százalékot birtokol, együtt forgalom és területi lefedettség terén is erősek lennének, de jól látható, hogy a Huawei és a ZTE még a nagyon erős amerikai, angol és ausztrál ellenszélben is mekkorára tudta növelni mobilhálózati üzletágát.

Az Alcatel-Lucenttel kiegészítve a Nokia az amerikai és a kínai piacon jelentősen tudná erősíteni az Ericssonnal és kínai versenytársaival szembeni pozícióit, a francia vállalatnak ugyanis ezekben a régiókban régóta fennálló komoly érdekeltségei és kapcsolatai vannak. A mobilhálózati piac mellett azonban a router üzletág is jól jöhetne a finn vállalatnak, melynek ezen a területen most nincs érdekeltsége. Az Alcatel routeres divíziója viszont a francia cég egyik húzóága, a tavalyi utolsó negyedévben az árfolyamhatástól megtisztítva éves szinten 15 százalékos növekedéssel már 664 millió eurót tett ki. Persze a nagyágyú Cisco megszorongatása még így is szinte lehetetlen küldetésnek tűnik, de a Nokia egy jól menő divízióval vethetné meg a lábát ebben a szegmensben.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az üzlet anyagi oldaláról egyelőre semmilyen hivatalos információ nincs – a Nokia piaci kapitalizációja jelenleg közel háromszorosa (29 milliárd euró) az Alcatelének (11 milliárd euró). A finn vállalat a tavalyi évet 8 milliárd euró készpénzzel és rövidlejáratú befektetéssel zárta, nem kizárt, hogy a HERE térképes divízió esetleges eladásával – amiről múlt hét végén jelentek meg belső forrásokra hivatkozó hírek – járó, 2 milliárd körülire becsült bevételt is az Alcatel megszerzésének finanszírozására szeretnék fordítani.

A Bloomberg és a The Wall Street Journal információi szerint az üzlet az ár mellett a francia kormány áldásán múlhat. Az Alcatel ugyanis a francia ipar egyik ikonikus alakja, mintegy hatezer alkalmazottal az országban – a jóváhagyást a kormány várhatóan komoly vállalásokhoz fogja kötni. Az egyesülésből születő telekommunikációs nagyhatalomnak akár 110 ezernél is több embert foglalkoztathat majd, ha az üzlet tényleges megvalósulását követően a Nokia nem kezdi suhogtatni a HR-es kaszát.

Frissítés:

Mindkét vállalat igazgatótanácsa jóváhagyta a tranzakciót, ha minden a tervek szerint halad, 2016 első felében, a szükséges állami jóváhagyások beszerzése után egyesülhet a Nokia és az Alcatel-Lucent. Az üzlet a francia telekommunikációs céget 15,6 milliárd euróra értékelte, a részvényesek mintegy egyharmados prémiumot kapnak az Alcatel elmúlt három havi részvényárfolyam-átlagához képest. Az új, egyesített telekommunikációs óriás a Nokia nevet tartja meg és finn központtal fog tovább működni, a jelenlegi Nokia részvényesek 66,5 százalékot, az alcatelesek 33,5 százalékot fognak belőle birtokolni.

A vezérigazgató marad a Nokia jelenlegi első embere, Rajeev Suri, a kilenc vagy tízfős igazgatótanácsban hat vagy hét nokiás és három alcatel-lucentes fog kap majd helyet. A redundanciák csökkentése eredményeként 2019-ben már 900 millió eurós működési költségcsökkentést várnak.

A The New York Times információi szerint a francia szakszervezetek egyáltalán nem örülnek az összeolvadásnak, mert attól félnek, hogy a Nokia az ígéretek ellenére később mégis elbocsátásokba kezd majd az országban. A lap úgy tudja, a vállalatok vezérigazgatói találkoztak François Hollande francia köztársasági elnökkel, aki rábólintott az üzletre, ahogy előzetesen a francia gazdasági minisztérium is támogatásáról biztosította a feleket. A Nokia minden csatornán igyekszik hangsúlyozni, hogy Franciaországban nem tervez radikális költségcsökkentő akciókba, sőt, létre kíván hozni egy százmillió eurós alapot is az ottani IoT-startupok támogatására.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról