Szerző: Voith Hunor

2015. április 10. 17:30

Főverziót ugrott a VirtualBox

Több mint négy év telt el a VirtualBox 4-es verziójának megjelenése óta. Bár a népszerű desktopvirtualizációs alkalmazás azóta is rendszeresen kapott frissítéseket, a nagyobb léptékű fejlesztés eddig váratott magára. Az 5.0-s kiadás első bétájába bekerült többek között a paravirtualizáció, a lemezkép-titkosítás, a kétirányú drag and drop és a leválasztható-visszailleszthető grafikus felhasználói felület.

Letölthető a VirtualBox 5.0-s változatának első bétája. A desktopvirtualizációs alkalmazás 2008-ban, az Innotek akvizíciója során került a Sun Microsystemshez, amit később az Oracle vásárolt fel. A nyílt forrású, GPLv2 licenc alá tartozó (kivéve a néhány többletfunkciót tartalmazó, PUEL licencű VirtualBox kiegészítő csomagot), kettes típusú (alkalmazásként telepíthető) hypervisor szoftver elsősorban ingyenességével és széles körű platformtámogatásával tett szert nagy népszerűségre, de néhány éve az Oracle is ezt emelte be saját VDI megoldásaiba. A mostani bétát megelőzően a 2013 végi 4.3-as volt az utolsó komolyabb frissítés, az azóta kiadott foltok leginkább hibajavításokat tartalmaztak.

A friss kiadásba bekerült a paravirtualizáció támogatása Windows és Linux vendéggépek esetében, így azoknál bizonyos feladatok hosztra történő átterhelésével növelhető a képességet kihasználó virtuális gépek teljesítménye. Szintén a teljesítménynövelést szolgálja a korábbinál jóval több utasításkészlet (például SSE 4.1 és 4.2, RDRAND vagy a hardveresen gyorsított titkosításhoz használt AES-NI).

Az USB-s merevlemezek támogatása mellett az xHCI Controller révén végre megjelent az USB 3-as eszközök támogatása is, utóbbihoz azonban a kiegészítő csomag telepítésére is szükség van. A hatékonyabb absztrakciós réteg miatt modulárissá vált az audio alrendszer.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Régóta várt funkció a kétirányú, Windows, Linux és Solaris vendég operációs rendszerekkel használható drag and drop, valamint a rövid paranccsal leválasztható és vissza is illeszthető, de a rendszer egyéb elemeit működésben hagyó grafikus felhasználói felület (GUI). A VirtualBox felülete is kapott néhány fejlesztést, OS X-en támogatja a HiDPI módot, a szintén most bekerülő lemezkép-titkosítás és néhány egyéb felületi elem finomhangolása (állapotsáv, menüsor, vendégtartalom skálázása) is saját menüpontot kapott.

Hivatalos Windows 10 (technikai előzetes) támogatásról egyelőre nincs szó, de a fórumokon fellelhető információk szerint a kísérletezőbb kedvűek a márciusi stabil, 4.3.26-os verzióval is sikert értek el ezen a téren.

A bétával kapcsolatos hibákat, észrevételeket ezen az oldalon lehet jelenteni, a tesztperiódus hossza egyelőre nem ismert.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

2

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.