Szerző: Gálffy Csaba

2015. április 9. 14:07

Önálló böngészőfület kap a Facebook Messenger

Önálló webes alkalmazást fejlesztett a Messenger számára a Facebook. A leválasztás nem teljes, a csevegés továbbra is elérhető a Facebook oldalán is, a platformmá terebélyesedő chat-rendszernek azonban több helyre van szüksége.

Ráaggatott extrából a Facebook egyik legfontosabb funkciójává válik a Messenger, a cég új, chat-mint-platform stratégiájának megfelelően. Az új megközelítés új webes jelenlétet is jelent, a messenger.com immár a Facebook Messengernek dedikált, önálló webes alkalmazás lett, amely immár a teljes böngészőablakot megkapta saját magának.

A messenger.com-on értelemszerűen továbbra is a Facebook-féle adatokkal (email+jelszó) lehet belépni, és természetesen ugyanaz a kontaktlista fogad, ami a Facebook oldalán. A felhasználói felület azonban sokkal közelebb áll a dedikált mobilos alkalmazásokhoz, a kék-fehér szövegbuborékok, illetve fehér térrel operáló, vékony vonalakkal elválasztott UI-elemek is a mobilappra hasonlítanak. Ilyen értelemben a régi chat felület pozitívan elavult hatást kelt, ez érthető, a cég évek óta nem nyúlt hozzá ahhoz a termékhez.

A Facebook oldaláról a chat a jövőben sem fog eltűnni - erősítették meg a cég képviselői, vagyis ez a lehetőség az üzenetek fogadására-küldésére a jövőben is elérhető marad majd. A Messenger.com egyelőre kizárólag angol nyelven érhető el, a lokalizált, lefordított felületű verziók a következő hetekben debütálnak majd.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Rövid tesztünk szerint egyébként a megvalósítás még erősen fapados, nincs például normális lehetőség a belépésre bekapcsolt kétfaktoros hitelesítés mellett, a felület ilyenkor hibaüzenetet dob, és nem ad lehetőséget beírni az ilyenkor szükséges hat számjegyű kód beírására. Maga a felület pedig semmit nem ad jelenleg a facebookos csevegéshez, sőt, bizonyos funkciók, például a kontaktok blokkolása el sem érhető, ehhez vissza kell lépni a facebook.com-ra.

Dedikált asztali alkalmazás fejlesztéséről a cég továbbra sem beszél, ráadásul az XMPP kivezetésével a külső alkalmazások sem tudnak majd a Facebook chattel kommunikálni, így PC-ről a böngésző (vagy a kissé fapados WinRT-s app) marad az egyetlen megoldás. Érdekes módon a helyzeten hamarosan pont a Google segíthet, a cég az androidos alkalmazások PC-s futtatásával hozhat ilyen megoldást.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.