Szerző: Gálffy Csaba

2015. április 2. 18:57

Levágta a UPC az RTL Klub weboldalát

Április elsejével megszűnt a közvetlen adatkicserélés a magyar UPC hálózata és az Externet között - értesült a HWSW. A korábban a BIX-en keresztül folyó adatcsere lekapcsolásáról a UPC hozott döntést, ezzel elvágva felhasználóit az Externet hálózatán lévő oldalaktól és online szolgáltatóktól, köztük az RTL Klub különböző oldalaitól is.

Nem műszaki oka van annak, hogy a UPC vezetékes és mobilos hálózatáról is elérhetetlenné vált az RTL Klub mellett számos más weboldal. Értesülésünk szerint a problémát az okozza, hogy április elsejétől fogva a UPC, illetve annak anyavállalata, a Liberty Global International felmondta a BIX-en keresztül történő önköltséges adatkicserélési (peering) egyezséget az Externettel, ettől a ponttól fogva pedig a két fél között nem folyik adat.

A UPC (pontosabban az anyavállalat Liberty Global International) mintegy másfél éve váltott B kategóriás BIX-ügyfélről A kategóriásra, ezzel nem köteles adatot cserélni a többi taggal. Ez egy üzleti döntés következménye, a cég ugyanis úgy döntött, befejezi az önköltséges adatkicserélést a hazai szolgáltatókkal a BIX-en keresztül, és komoly bevételi forrásként kezeli a hálózatába küldött adatokat. Ennek megfelelően a cég az új BIX-tagokkal már nem köt szerződést, a régiekkel pedig fokozatosan megszünteti a peeringet.

Telekomon van RTL, UPC Mobilon nincs. Freedom, de milyen áron?

A hivatalos információk szerint, a BIX BGP-tábláinak tanúsága szerint a Liberty Global 2015 április 1-én 0:30 körül lekapcsolta a BIX-es forgalom kicserélést az Externettel. Forrásaink szerint ennek oka, hogy április elsejével szűnt meg az Externet felé is a peering egyezség, mivel az Externet nem volt hajlandó a fizetéses konstrukcióra való átállásra.

A kétoldalú peering szerződés felmondása önmagában még nem lenne katasztrófa, a másik fél ilyenkor tranzitszolgáltatót vesz igénybe, amelynek mindkét féllel van érvényes egyezménye. Forrásaink szerint ez olcsóbb, mint a UPC-vel közvetlenül szerződni, de nem optimális, mivel ilyenkor az adatok megjárják Londont vagy Amszterdamot, ami 20-25 ezredmásodpercet hozzáad a késleltetéshez. Ez a UPC-előfizetők hátán csattan, játékszerverek és más késleltetésérzékeny szolgáltatások felé nekik lényegesen gyengébb felhasználói élményük lesz - mindez a szolgáltató üzleti döntése következtében.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az üggyel kapcsolatban az Externetet, a UPC-t és az RTL Klubot is próbáltuk elérni. Az Externet nevében Katona Ádám marketingigazgató kijelentette, hogy a szolgáltató továbbra is az eddig megszokott módon, a BIX-en keresztül cserél forgalmat a UPC-vel, tranzitszolgáltatást pedig nem vesz igénybe. A cég műszaki hibáról sem számolt be, az ő oldalukon minden tökéletesen funkcionál, ahogy eddig is. A UPC részéről Dózsa Imre kommunikációs igazgatót kerestük meg, aki holnapra ígért részletesebb tájékoztatást. Az RTL Klub válasza szerint a hibáról tud a csatorna, és további tájékoztatást ígért.

Traceroute-elemzés

A traceroute szerint a UPC hálózatáról jelenleg osztrák csomóponton keresztül, a RETN.NET tranzitszolgáltató hálózatán keresztül folyna a forgalom, azonban ezen jelenleg mégsem működik. Információink szerint az Externet nemzetközi sávszélességet vesz a RETN.NET-től, a cégnek Bécsben van peering kapcsolata a Liberty Global felé (ez mintegy 8 ezredmásodperces kerülőnek felel meg). A RETN és az LGI között másfél hónapja még volt peering a BIX-en keresztül is, ennek maradványa lehet a bix.retn.net csomópont, a valós forgalom azonban nem erre megy. A traceroute alapján az Externetnél ezen a vonalon nincs elegendő sávszélesség.

A két hálózat, a UPC és az Externet tehát nem tudott megegyezni az összekapcsolódás módjáról, ennek pedig most egyik oldalon az internetelőfizetők, másik oldalon pedig az RTL Klub (és az Externet egyéb ügyfelei) isszák meg a levét. A helyzet várhatóan gyorsan pattanásig feszül és a két cég valamelyike végül beadja a derekát - vagy a UPC változtatja meg üzleti stratégiáját és engedi tovább a szabad forgalomcserét, vagy az Externet nyúl mélyen a zsebébe is fizeti ki a borsos peering-díjat (amelyet várhatóan áthárít az ügyfelekre). A szolgáltatók között feszülő érdekellentétről korábban itt írtunk részletes elemzést.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról