Szerző: Voith Hunor

2015. március 26. 12:07

Új lendületet kaphat az online LibreOffice

Évek óta tartó huzavona után végre tényleg megvalósulhat a felhős LibreOffice, legalábbis ezt ígéri a Collabora és az IceWarp. A két cég tegnap jelentette be, hogy szoros együttműködés keretében próbálnak lökést adni az ingyenes irodai programcsomag online változata fejlesztésének.

HIRDETÉS

A LibreOffice asztali verziójához folyamatosan érkeznek kisebb-nagyobb frissítések, a még 2011-ben beígért felhős és mobilos változatok viszont továbbra is fejlesztési stádiumban vannak. A The Document Foundation által összefogott munka az elmúlt években az ingyenes programcsomag desktop kiadásának funkcióbővítésére és a lehető legjobb Microsoft Office kompatibilitás megvalósítására helyezte a hangsúlyt, miközben az „ősellenség” már régóta a felhős szolgáltatásra és a mobileszközökre helyezi a hangsúlyt.

A hatalmas lemaradást innen már lényegében lehetetlen lesz ledolgozni, de a Collabora és az IceWarp célja, hogy egy szoros együttműködés keretében gatyába rázzák a fejlesztési folyamatot, és minél előbb – az IceWarp szerint már az év vége előtt – piacra léphessenek az online LibreOffice-szal. A két cég által kiadott közlemény szerint a munkát a már meglévő mintegy ezer fejlesztő segítségével remélik sikerre vinni – ebben jól jöhet az IceWarp szakértelme, a vállalat ugyanis hasonló nevű online kollaborációs és levelezős szolgáltatást kínál fő tevékenységeként.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A technikai részletekről egyelőre nincs túl sok információ, a szerveroldali technológia – értelemszerűen – a LibreOffice-ra fog épülni, a webes kezelőfelületet pedig HTML5-ben tervezik elkészíteni. A tervek szerint a végeredmény egy olyan komplett megoldás lesz, amit bármilyen szolgáltató vagy egyéni felhasználó felhasználhat majd saját szolgáltatásokban vagy alkalmazásokban. Azt azonban, hogy ezt milyen módon és mekkora személyre szabhatósággal lehet majd megtenni, még nem tudni, ahogy azt sem, hogy a keresztplatformos kollaborációs munkavégzés milyen formában fog megvalósulni. Michael Meeks, a Collabora egyik vezetője azt írta, utóbbi funkció implementálása komoly, de nem lehetetlen kihívás elé állíthatja őket – ez akár azt is jelentheti, hogy a LibreOffice online ezt a képességet csak egy későbbi iterációban fogja megkapni.

Túl kevés, túl későn?

A jelen helyzetben az online LibreOffice egyetlen valamire való ütőkártyája az lehet, ha tényleg egy más alkalmazásokba vagy szolgáltatásokba könnyen és szabadon implementálható termékként jelenik meg. A felhős és mobilos térfélen ugyanis most egyáltalán nem tényezők, miközben a dokumentumszerkesztési feladatok és az azokhoz kapcsolódó csoportmunka-folyamatok évek óta erőteljesen abba az irányba tolódnak.

Az biztos, hogy pusztán egy felhős irodai programcsomag kevés lesz az üdvösséghez. A Microsoft ugyanis mára minden felhős szolgáltatásába és termékébe beledrótozta az Office 365-öt, és a kkv szektor számára olyan agresszív árpolitika mellett kínál komplex csomagokat, ami ellenében még a korábban komoly fegyverténynek számító ingyenesség sem tud annyira hangsúlyos előnyként megjelenni. A redmondi vállalat az androidos és iOS-es Office-okra is nagy figyelmet fordít, ráadásul a Windows 10-zel végre saját mobilplatformjára is normális, ingyenes Office-szal fog jelentkezni. A Google Apps szintén olyan ellenfélnek számít, amely ellen a LibreOffice-nak csak úgy van esélye, ha az online dokumentumszerkesztésen lényegesen komolyabb funkcionalitást tud majd felmutatni – és akkor még nem is hoztuk szóba az Amazont, ami akár ebbe a bizniszbe is beszállhat, ha a néhány hete elindított WorkMail sikeresnek bizonyul.

A LibreOffice-nak alaposan fel kell kötnie a gatyáját, ha a jövőben is szeretne releváns tényező maradni a dokumentumszerkesztési piacon – 80 millió aktív felhasználó ide, ingyenesség oda.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 2. 16:54

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.