Szerző: Hlács Ferenc

2015. március 17. 15:30

Biztonságos BlackBerry tablet Samsung logóval

Ismét a tabletpiacon támad a BlackBerry, noha ezúttal jóval szűkebb célközönséget szemelt ki. Samsung Galaxy Tab S 10.5-re épülő, számos kormányzati szintű biztonsági funkciót tartalmazó SecuTablet készülékét a vállalat kifejezetten a hivatalos szerveknek és nagyvállalatoknak szánja.

A BlackBerry eddig nem volt túl sikeresnek mondható a táblagépek terén, legutóbbi próbálkozása a PlayBook csúfos kudarcot vallott. A gyártó azonban most újra nekifut a területnek, noha jóval óvatosabban: Secutablet névre hallgató készüléke egy viszonylag szűk réteget vesz célba, ráadásul nem is saját fejlesztésű hardverről van szó, a táblagép egy módosított Samsung Galaxy Tab S 10.5.

A készüléket a BlackBerry által tavaly felvásárolt SecuSmart biztonsági cég felügyelete alatt, az IBM-mel együttműködve fejlesztették ki. Ennek megfelelően a SecuSmart titkosított telefonhívásokat biztosító technológiája sem maradt ki az eszközből - persze ez csak egy a készülékbe épített biztonsági funkciók közül. Az idei CeBIT konferencián leleplezett SecuTablet az IBM biztonságos tárolótechnológiáját is megkapja, amely a különböző vállalati adatokat külön, elzárt konténerben tartja, így az egyes appok, mint a YouTube, WhatsApp vagy bármilyen tetszőleges alkalmazás, biztonsági kockázat nélkül használhatók. A táblagép támogatja a Blackberry 10-hez tartozó SecuSuite infrastruktúrát, és az azt használó már meglévő rendszerekbe is integrálható.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ezek után sejthető, hogy a vállalat nem a mezei felhasználókat célozza meg új termékével, sokkal inkább a kormányzati szerveket, nemzetközi ügynökségeket és nagyvállalatokat. Ami az eszköz hardverét illeti, az gyakorlatilag megegyezik az ismert Galaxy Tab S modellével: 10,5 hüvelykes, 2560x1600 pixeles (288 PPI) Super AMOLED kijelző, nyolcmagos Exynos 5 Octa 5420 processzor, négy 1,9 gigahertzes Cortex-A15 és ugyancsak négy 1,3 gigahertzes Cortex-A7 maggal, valamint Mali-T628 GPU és 3 gigabájt RAM.

Az árat megnézve ugyanakkor már jóval látványosabb a különbség: a SecuTabletért a vállalat nem kevesebb mint 2380 dollárt kér el az érdeklődő szervezetektől. A táblagépet a német kormányzat jelenleg is teszteli, és a várakozások szerint hamarosan különböző magas szintű, titkos projektekhez is hitelesítik. Ezzel kapcsolatban közleményében a BlackBerry nem késik hangsúlyozni, hogy jelenleg az övé az egyetlen olyan MDM (Mobile Device Management) rendszer, amely megkapta az Egyesült Államok védelmi minisztériumának "Full Operational Capability" hitelesítését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról