Szerző: Koi Tamás

2015. március 17. 13:50

Feloldja a VoIP-korlátozást a Vodafone

A mobil hangszolgáltatások piacának gyors és az előfizetők számára kedvező reformját vetítheti előre, hogy a nagy mobilszolgáltatók közül a Vodafone Magyarország összes, jelenleg elérhető előfizetéses díjcsomagjánál eltörölte a VoIP-hívások korlátozását.

A következő években gyökeres átalakuláson mehet keresztül a klasszikus mobiltelefonos hangszolgáltatás piaca, miután a szolgáltatók az alternatív hangátviteli rendszereknek, így elsősorban az internetalapú telefonálásnak is zöld utat adhatnak. A népszerű VoIP-szolgáltatások, így köztük elsősorban a Skype vagy a Viber adatcsomag-szűrésen alapuló korlátozása eddig lehetetlenné tette, hogy a mobilhálózati infrastruktúrán ezek a megoldások a hagyományos mobilos hanghívás versenytársai legyenek, a nagyobb magyar mobilszolgáltatók közül azonban a Vodafone Magyarország elsőként oldotta fel ezt a korlátot.

A Vodafone mai sajtóközleménye szerint a jelenleg elérhető lakossági előfizetéses csomagok teljes skálájánál, egyes mobilnet-csomagoknál, valamint üzleti előfizetéseknél teszi szabaddá április 1-től a VoIP-használatot. A cég korábban a Vodafone Go és Go+, illetve feltöltőkártyás ügyfeleknél tiltotta a VoIP-szolgáltatásokat, a feltöltőkártyás díjcsomagok esetén azonban egyelőre semmi jel nem utal arra, hogy a korlátozás megszűnne.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A VoIP-hívások minőségének lerontása, vagy teljes korlátozása korábban mindegyik mobilszolgáltatónak jól felfogott érdeke volt, így a hazai szolgáltatók a legdrágább díjcsomagokat kivéve általánosan tiltják a VoIP, köztük a Skype vagy Viber hanghívások használatát. A Telenornál így jelenleg csak az XL-kategóriás előfizetéseknél lehet VoIP-ozni, a Telekomnál pedig a Next M és XL havidíjas csomagoknál, valamint a Net & Roll, Domino Web és Napinet díjcsomagoknál működik az internetalapú telefonálás.

"Kedvező változás"

A VoIP-korlátozás feloldása szakértők szerint természetes, elkerülhetetlen folyamat része a mobilcégeknél, melyeknek idővel más területre kell összpontosítaniuk a versenyt, valamint a bevételszerzést. "Ez a bejelentés kedvező változást indíthat el a magyar piacon, előbb-utóbb mindegyik szolgáltató kénytelen lesz követni a Vodafone-t, mivel ez a piac természetes alakulása" - nyilatkozta a HWSW-nek Mester Máté ügyvéd, az Explico vezető tanácsadója.

A VoIP-tiltást egyébként Magyarországon éppen a Vodafone MVNO-partnere, a UPC Magyarország törte meg, a vállalat aktívan reklámozza is, hogy előfizetőinek elérhetővé teszi a szolgáltatást. Nem véletlenül, hiszen a cég üzleti stratégiájának régóta központi eleme a VoIP: A UPC-nek saját, mobilos VoIP-kliense is van, mely a cég vezetékes telefonhálózatához biztosít hozzáférést (VoIP-gateway). Nem lenne különösebben meglepő, ha a mobilszolgáltatók a jövőben hasonló, házon belül, vagy különböző partneri együttműködések útján készülő mobilos VoIP-alkalmazásokkal próbálnának versenyre kelni egymással, melynek lehetnek előnyei is az operátor számára, hiszen ez bizonyos szinten kitörést jelenthetne a szabályozott mobil hangpiac jelentette kötöttségekből is.

Többek közt ilyen szabályozási elem a hatósági végződtetési díj, melyet várhatóan a napokban csökkent jelentős mértékben egy NMHH-rendelet. A rendelet hatályba lépését követően a mobilszolgáltatók jóval kevesebb bevételhez jutnak a partnerhálózatokba végződtetett hívások esetén - igaz, jóval kevesebbet is fizetnek ki.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról