Szerző: Gálffy Csaba

2015. március 11. 17:01

Java kódba is belelát a Visual Studio

Fontos információkat szerezhetnek a fejlesztők a Java-ban írt alkalmazások futásáról is a Microsoft Application Insights legújabb fejlesztésével. A Visual Studio fejlesztői keretrendszer részét képező eszköz a felhős appokhoz is használható.

A héten zajló EclipseCon fejlesztői konferencián mutatta be az Application Insights SDK for Javát a Microsoft. Az eszközt a javában írt alkalmazásba építve fontos analitikai információkat nyerhetnek ki a fejlesztők - pontosan úgy, ahogy azt eddig például az ASP.NET fejlesztők is megtehették.

Olcsóbb is lehet így a felhő

A diagnosztikai eszköztár öt elemből épül fel. A Server Insights az alkalmazás válaszidejét, a lekérések nagyságát, a felhasználók számát tudja rögzíteni, és riasztani tud, ha a teljesítmény egy bizonyos határérték alá esik. A Client Insights a webes felületen működik, hagyományos webes analitikai adatokat gyűkjt, mint oldalletöltések, böngészési adatok, visszatérő látogatók vagy a látogatók által használt böngészők típusa. A megbízhatósági teszt a válaszidőket méri, és ha leállna vagy leterheltté válna a szolgáltatás, riasztást tud küldeni.

A rendszer egyéni telemetriai adatokat is tud gyűjteni, tehát adott pontokon vizsgálhatjuk a felhasználók viselkedési mintázatát, egyedi események létrejöttét - gyakorlatilag tetszőleges metrikákat leprogramozhatunk az alkalmazás kapcsán. Az utolsó eszköz az alkalmazás működésének naplózását tudja javítani, így a használt logelemző rendszerben további tetszőleges adatokat nyerhetünk ki. A fenti eszközök egyenként, vagy akár egyszerre is alkalmazhatóak, mivel nem épülnek egymásra, a fejlesztő tetszés szerint válogathatja ki azokat, amelyek használatától valóban releváns információkat vár.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Mivel a legtöbb felhős platformszolgáltatás használat alapján számláz, a fizetős funkciókat például érdemes lehet külön diagnosztikával bekötni, így követhető, hogy nem szalad-e meg valamilyen programozási hiba miatt egyes erőforrások használata. Például ha a valamilyen üzenetküldő rendszerben (pl. Azure Service Bus) kommunikálnak az alkalmazásaink, akkor érdemes odafigyelni, hogy az üzenetek számát a szoftver minimalizálja (de ez érvényes például SQL-lekérésekre is). Az egyedi telemetria lehetőségével könnyen leprogramozható egy ilyen diagnosztikai profil - a hó végi számlasokktól mindenesetre meg tud kímélni.

Az Application Insights online szolgáltatás, amely egyelőre előnézeti (Preview) státuszban érhető el. Használatához Visual Studio 2013 update 3 vagy 4-re van szükség. A bejelentés itt érhető el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról