Szerző: Hlács Ferenc

2015. február 26. 13:56

Kísérleti appokat adott ki a Microsoft Garage

Több új, Windows Phone-ra és Androidra készült alkalmazást is kiadott a Microsoft, Garage alkalmazásinkubációs kezdeményezésének gondozásában. A frissen bejelentett szoftverek között a Visual Studio Online-nal való munkát segítő, illetve kínai légminőséget figyelő appot is találunk.

Új, ingyenes mobilappokkal állt elő a Microsoft Garage, a redmondi cég házon belüli kísérleti laborból alkalmazásinkubátorrá lett kezdeményezése. A kiadott appok a legkülönbözőbb funkciókat látják el, ráadásul a vállalat semmilyen platformbéli megkötést nem alkalmaz, a fejlesztők szabadon választhatják ki, milyen rendszerre készítik el szoftvereiket.

Visual Studio Online és az Excel is kényelmesebb lesz mobilon

A DevSpace névre hallgató, Windows Phone-on elérhető alkalmazás is az appinkubátor terméke, az a Visual Studio Online-t használó fejlesztők munkáját hivatott megkönnyíteni, hozzáférést biztosítva a szolgáltatás felületéhez, amelyen keresztül az egyes projektek mobileszközről is kezelhetők. A Join Conference app ugyancsak a Microsoft mobilos platformjára készült, és ahogy nevéből sejthető, a konferenciahívásokat teszi egyszerűbbé. Az alkalmazás segítségével a felhasználók egy gombnyomással vagy akár hangparanccsal bekapcsolódhatnak egy-egy több résztvevős beszélgetésbe.

Érdekelnek a Scrum Guide újdonságai?

Gyere el május 18-án Scrum Update meetupunkra, és mindent megtudhatsz a változásokról.

Érdekelnek a Scrum Guide újdonságai? Gyere el május 18-án Scrum Update meetupunkra, és mindent megtudhatsz a változásokról.

A vállalat ezek mellett Androidra is kiadott két appot, a Keyboard for Excelt, illetve a Picturesque Lock Screent. Előbbi egy a vállalat táblázatkezelőjéhez szánt virtuális klaviatúra, numerikus billentyűzettel kiegészítve, utóbbi pedig a Bing kezdőoldal háttérképeit, illetve naptár-,időjárás- és keresőfunkcióit viszi át az androidos eszközök zárképernyőjére - igaz egyelőre csak Indiában és az Egyesült Államokban.

A fejlesztők egy alkalmazással Kínát is célba vették, a Windows Phone-os Your Weather meteorológiai app felhasználói az ország időjárását, illetve különböző városainak légszennyezettségi szintjeit követhetik. A sort egy SquadWatch névre hallgató, szintén Windows Phone-ra készült alkalmazás zárja, amellyel valós időben követhető az - appal szintén rendelkező - ismerősök pozíciója, illetve azok aktuális tevékenysége.

A 2009-ben alapított Garage innovációs műhelyben világszerte összesen tízezer Microsoft alkalmazott és gyakornok vesz részt. A kezdeményezés keretei között fejlesztett alkalmazások egytől egyig kísérleti szoftverek, amelyeket a fejlesztők a felhasználók tapasztalatai alapján időről időre frissítenek - ugyanakkor miután sok esetben a készítők munkaidőn kívül készített mellékprojektjeiről van szó, nem minden esetben érdemes kiterjedt támogatásra számítani. A Microsoft a programban résztvevők ötleteit nem korlátozza saját platformjára, azok Windows Phone mellett iOS, illetve mint fentebb is láttuk Android rendszerre is fejleszthetnek. A vállalat által felkarolt frissen kiadott, valamint korábbi alkalmazások is ingyenesen letölthetők a Microsoft Garage kapcsolódó weboldaláról.

Május 18-19-én biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum újdonságaira fókuszáló meetupokat rendezünk, 2 nap alatt összesen 10 klassz előadással.

a címlapról