Szerző: Hlács Ferenc

2015. február 24. 13:10

Egy ütéssel földre viszik a Raspberry Pi-t a xenon vakuk

Térdre kényszeríthetik a Raspberry Pi készülékeket a xenon vakuk: a népszerű málna PC egyszerűen kikapcsol az erős villanások hatására. A szerencsére csak viszonylag speciális körülmények között reprodukálható jelenség nem okoz kárt az eszközökben, kulcsa a fotoelektromos hatásban rejlik.

Érdekes "bug" ütötte fel a fejét a barkácsolók körében kedvelt, apró Raspberry Pi PC-ken. Mint kiderült, a készülékek "szégyenlősek" a fényképezőgépek előtt - legalábbis ha azokhoz jókora vaku is párosul. A jelenséget, amelyről a vállalat hivatalos oldalán is beszámolt, a Raspberrypi.org egy fórumozója Peter Onion fedezte fel, miközben megpróbálta lencsevégre kapni készülékét.

A szóban forgó Raspberry Pi 2 a vaku felvillanását követően rejtélyes módon, minden alkalommal kikapcsolt, fotósunk ezért gyorsan oszcilloszkópot ragadott, hogy kiderítse a különös jelenség okát. Ez néhány újabb villantással sikerült is: a leállás a kütyü egyik apró, WL-CSP csomagolású chipjére vezethető vissza. A WL-CSP (Wafer Level Chip Scale Packaging) egy széles körben alkalmazott eljárás, amelynek során az egyes integrált áramköröket úgy "csomagolják be", hogy azok még az ostya (wafer) részét képezik, ahelyett hogy ezt az egyes áramköröket szétválasztva külön-külön végeznék el. A megoldás előnye, hogy a végtermék így gyakorlatilag a kiindulási szilíciumlapkával (die) megegyező méretű lesz - ennek megfelelően népszerű a különböző mobileszközök gyártóinak körében.

Feszültségesés a vakuvillanást követően

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az eljárás ugyanakkor úgy tűnik nem védi meg a lapkákat a fotoelektromos hatástól, amelynek következtében Onion készüléke a kikapcsolásig szégyellte magát. Az effektus lényege, hogy az adott küszöbszintet meghaladó frekvenciájú elektromágneses sugárzás - esetünkben a méretes xenon vaku villanása - hatására a fémek elektronokat bocsájtanak ki. Ugyanez igaz a chipekben dolgozó félvezetőkre is, amelyek elektronjait a vakuból érkező fotonok könnyűszerrel kimozdíthatják helyükről. A jelenség nem minden esetben jár hasonlóan kellemetlen következményekkel, ezen az elven működnek például a fotodiódák és a napelemek is.

A Raspberry Pi 2 esetében a fotoelektromos hatás az energiaellátásért felelős, U16-os sorszámú chipet viseli meg, amely a "sokk" hatására egy pillanatra megszakítja az áramellátást - a készülék ezért újraindul. A vállalat már elkezdte vizsgálni a jelenséget, és úgy találta, a fotózásból adódó kikapcsolás, illetve újraindulás semmiféle maradandó károsodást nem okoz az eszközben. A gyártó ennek ellenére már dolgozik rajta, hogy a termék következő generációjában hogyan oldja meg a problémát, továbbá bár viszonylag ártatlan hibáról van szó, nem igazán javasolja a fotoelektromos hatás reprodukálását készülékein, már csak azért sem, mert a sorozatos összeomlás és újraindulás kárt tehet a kütyüben tartott SD-kártyában.

Az effektus csak erős, nagy hullámhosszú fény hatására jelentkezik, mint például az említett xenon vakuk, esetleg lézer pointerek, így az eszközöket nem kell félteni az asztali lámpáktól, vagy akár a más típusú vakuktól sem. A Raspberry Pi készülékek újonnan felfedezett "sebezhetősége" ezen felül rendkívül egyszerűen orvosolható: elég valamivel elfedni az érintett részt, és az eszköz máris bátrabban áll a kamerák elé.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról