Szerző: Hlács Ferenc

2015. február 17. 16:35

Tárolószoftvereire gyúr az IBM

Komoly erőforrásokat fordít szoftveresen meghatározott tárolómegoldására az IBM: a vállalat bejelentette, öt éven keresztül összesen egymilliárd dollárt fektet Spectrum Storage névre keresztelt tárolószoftver-palettájába.

A következő öt évben egymilliárd dolláros befektetéssel támogatja meg tárolószoftver-portfólióját az IBM. A cég tekintélyes összeggel megtoldott alkalmazáspalettája Spectrum Storage névre hallgat, és nagyvállalatok adattárolási és -kezelési feladatait hivatott egyszerűbbé és hatékonyabbá tenni. A vállalat szerint a hibrid-felhős megközelítést alkalmazó rendszer több mint 700 szabadalmat használ majd, továbbá egyetlen kezelőfelületen fogja össze a céges adatkezelést.

A befektetés jól mutatja a szoftveresen meghatározott adattárolás (SDS) irányvonal népszerűségének növekedését, amely hosszútávon több licenc és kevesebb hardvereladást eredményez majd. A területen az IBM mellett már más versenyzők is megkezdték a tapogatózást, mint az EMC, a Hitachi vagy a NetApp. A Nagy Kék egy Gartner tanulmányt is említ, amely szerint 2019-re a jelenlegi tárolómegoldások mintegy 70 százaléka lesz elérhető SDS formában.

Murphy és a biztonságos programozás: néhány tanulságos történet (x)

Klasszikus security fail mesék kíváncsi fejlesztőknek.

Murphy és a biztonságos programozás: néhány tanulságos történet (x) Klasszikus security fail mesék kíváncsi fejlesztőknek.

A Spectrum Storage a cég népszerű XIV integrált tárolómegoldásának szoftverrétegére épül, amelyet az IBM egyféle házon belüli cloud megoldásként hirdet. A Spectrum Storage portfólió a vállalat szerint hatalmas mennyiségű, több yottabájt (azaz 1012 terabájt) adattal is megbirkózik, 300 különböző tárolóeszközt képes kezelni, továbbá az IBM és más gyártók szalagos, merevlemezes vagy flash tárolóival is használható. A vállalat szerint a megoldás egyes céges környezetekben akár 90 százalékot is lefaraghat az adattárolásra fordított költségekből, miután az adatokat mindig a leggazdaságosabb tárolóra mozgatja.

A Spectrum Storage megoldást használó hibrid adatközpontokhoz egy Hyper-Scale Manager nevű új felhasználói interfész is párosul, amely PC-n, valamint androidos és iOS-es alkalmazás formájában is elérhető, de a felhasználók akár böngészőből is hozzáférhetnek. A csomag Spectrum Accelerate névre keresztelt szoftverének köszönhetően ezen felül az OpenStack- és VMware vCloud integráció is adott. A portfólió továbbá archiválásra szánt, biztonsági, virtualizációs és skálázási alkalmazásokat is felvonultat.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról