Szerző: Hlács Ferenc

2015. február 16. 11:45

Olcsóbb és erősebb hálózatokat ígér a Bell Labs

Az IP és optikai hálózatok közelítésével spórolna komoly összegeket a mobil- és internetszolgáltatónak a Bell Labs. A vállalat kutatói szerint megoldásukkal változatlan szolgáltatási képességek mellett a mostaniaknál 40 százalékkal kevesebb erőforrást használó hálózatok hozhatók létre.

Kombinált IP-alapú és optikai adatátvitellel válhatnak hatékonyabbá a jövő hálózatai a Bell Labs tanulmánya szerint. Az Alcatel Lucent ipari kutatószárnyaként működő cég a nagy teljesítményű hálózatok működését vizsgálva arra jutott, hogy az olyan hálózatüzemeltetők, akik konvergált IP és optikai adatátviteli technológiákat használnak, jócskán lecsökkenthetik a hálózati infrastruktúrájukat érő terhelést. Utóbbi az egyre nagyobb sávszélességet követelő alkalmazások megjelenésével folyamatosan növekszik, ez a tendencia pedig várhatóan még hosszú ideig változatlan marad. A tehermentesítésnél persze az is fontos szempont, hogy azzal párhuzamosan maga a szolgálatatás is zavartalanul működjön.

Majdnem feleakkora leterheltség

Az elgondolás elsőre akár túl optimistának is tűnhet, a Bell Labs szerint ugyanis az a mobil- és internetszolgáltatók hálózataiban változatlan rendelkezésre állás mellett akár 40 százalékos terheléscsökkenést eredményezhet. Ez azt jelenti, hogy a vállalatoknak 40 százalékkal kevesebb hálózati erőforrásra lesz szükségük, beleértve a 100G-s router portokat, illetve optikai transzpondereket is. Ezt a szakértőknek az optikai réteg GMPLS (Generalized Multiprotocol Label Switching) technológiára épülő védelmével sikerült elérniük.

Érdekelnek a Scrum Guide újdonságai?

Gyere el május 18-án Scrum Update meetupunkra, és mindent megtudhatsz a változásokról.

Érdekelnek a Scrum Guide újdonságai? Gyere el május 18-án Scrum Update meetupunkra, és mindent megtudhatsz a változásokról.

A megoldás az egyébként statikus optikai hálózatok meghibásodása esetén is kifejezetten hasznos lehet, miután azok így az IP-alapú hálózatokhoz hasonlóan automatikusan új adatátviteli útvonalat találnak, ezáltal pedig csökken a szolgáltatáskiesés kockázata. Ez azt is jelenti, hogy a szolgáltatóknak elég a korábbinál kisebb mennyiségű redundáns erőforrást elkülöníteni vészhelyzet esetére, azaz a már meglévő infrastruktúrából több vehető igénybe az aktív hálózat részeként.

Több szolgáltató már teszteli

A szakértők előrejelzése szerint a többrétegű megoldással a hálózatok felhőoptimalizációja is kifejezetten egyszerűen megvalósítható. Ehhez a korábban említett GMPLS alkalmazása mellett szükség van az optikai vivőréteg vezérlésének kiterjesztésére az IP-elosztó rétegre, továbbá a szolgáltatóknak nyílt, programozható SDN (Software Defined Network) interfészeket is biztosítaniuk kell. A Bell Labs szerint az eljárás alkalmazásából adódó költségcsökkenést az internetszolgáltatók a jobb hálózatkihasználás által gyakorlatilag azonnal érzékelhetik - a megspórolt összeg értelemszerűen a hálózat méretétől és forgalmától függően változik.

Az Alcatel Lucent kutatói szerint bármelyik szolgáltató hálózata felturbózható ilyen módon, attól függetlenül, hogy az milyen gyártmányú hardvert használ. Több vállalat - például a Deutsche Telekom - már teszteli is a megoldást. Ezzel együtt ugyanakkor egy viszonylag friss koncepcióról van szó, a szakértők szerint ennek megfelelően az átállás is lassú lesz.

Május 18-19-én biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum újdonságaira fókuszáló meetupokat rendezünk, 2 nap alatt összesen 10 klassz előadással.

a címlapról