:

Szerző: Hlács Ferenc

2015. február 16. 11:45

Olcsóbb és erősebb hálózatokat ígér a Bell Labs

Az IP és optikai hálózatok közelítésével spórolna komoly összegeket a mobil- és internetszolgáltatónak a Bell Labs. A vállalat kutatói szerint megoldásukkal változatlan szolgáltatási képességek mellett a mostaniaknál 40 százalékkal kevesebb erőforrást használó hálózatok hozhatók létre.

Kombinált IP-alapú és optikai adatátvitellel válhatnak hatékonyabbá a jövő hálózatai a Bell Labs tanulmánya szerint. Az Alcatel Lucent ipari kutatószárnyaként működő cég a nagy teljesítményű hálózatok működését vizsgálva arra jutott, hogy az olyan hálózatüzemeltetők, akik konvergált IP és optikai adatátviteli technológiákat használnak, jócskán lecsökkenthetik a hálózati infrastruktúrájukat érő terhelést. Utóbbi az egyre nagyobb sávszélességet követelő alkalmazások megjelenésével folyamatosan növekszik, ez a tendencia pedig várhatóan még hosszú ideig változatlan marad. A tehermentesítésnél persze az is fontos szempont, hogy azzal párhuzamosan maga a szolgálatatás is zavartalanul működjön.

Majdnem feleakkora leterheltség

Az elgondolás elsőre akár túl optimistának is tűnhet, a Bell Labs szerint ugyanis az a mobil- és internetszolgáltatók hálózataiban változatlan rendelkezésre állás mellett akár 40 százalékos terheléscsökkenést eredményezhet. Ez azt jelenti, hogy a vállalatoknak 40 százalékkal kevesebb hálózati erőforrásra lesz szükségük, beleértve a 100G-s router portokat, illetve optikai transzpondereket is. Ezt a szakértőknek az optikai réteg GMPLS (Generalized Multiprotocol Label Switching) technológiára épülő védelmével sikerült elérniük.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A megoldás az egyébként statikus optikai hálózatok meghibásodása esetén is kifejezetten hasznos lehet, miután azok így az IP-alapú hálózatokhoz hasonlóan automatikusan új adatátviteli útvonalat találnak, ezáltal pedig csökken a szolgáltatáskiesés kockázata. Ez azt is jelenti, hogy a szolgáltatóknak elég a korábbinál kisebb mennyiségű redundáns erőforrást elkülöníteni vészhelyzet esetére, azaz a már meglévő infrastruktúrából több vehető igénybe az aktív hálózat részeként.

Több szolgáltató már teszteli

A szakértők előrejelzése szerint a többrétegű megoldással a hálózatok felhőoptimalizációja is kifejezetten egyszerűen megvalósítható. Ehhez a korábban említett GMPLS alkalmazása mellett szükség van az optikai vivőréteg vezérlésének kiterjesztésére az IP-elosztó rétegre, továbbá a szolgáltatóknak nyílt, programozható SDN (Software Defined Network) interfészeket is biztosítaniuk kell. A Bell Labs szerint az eljárás alkalmazásából adódó költségcsökkenést az internetszolgáltatók a jobb hálózatkihasználás által gyakorlatilag azonnal érzékelhetik - a megspórolt összeg értelemszerűen a hálózat méretétől és forgalmától függően változik.

Az Alcatel Lucent kutatói szerint bármelyik szolgáltató hálózata felturbózható ilyen módon, attól függetlenül, hogy az milyen gyártmányú hardvert használ. Több vállalat - például a Deutsche Telekom - már teszteli is a megoldást. Ezzel együtt ugyanakkor egy viszonylag friss koncepcióról van szó, a szakértők szerint ennek megfelelően az átállás is lassú lesz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.