Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Böngészőbe költözött a Flipboard

Dömös Zsuzsanna, 2015. február 11. 14:30
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Évekkel indulása után költözik mobilalkalmazásból böngészőbe napjaink egyik legnépszerűbb hírolvasó szolgáltatása. A felület továbbra is szép, de a névadó lapozgatást nem tudták átemelni az új felületre.

hirdetés

Bár 2010-ben, a Flipboard koncepciójának születésekor az alkalmazást eredetileg webes felületre szánták, az ötlet nem valósulhatott meg az akkori technológiai korlátok miatt - a HTML5 akkor még csak a szárnyait bontogatta, a komplex vizuális tartalmakat a weben az erőforrászabáló Adobe Flash alá gyártották. Ezért a cég az iPadre fókuszált, a tabletre készített alkalmazás gyorsan az App Store egyik legnépszerűbb alkalmazásává vált, később pedig androidos és Windows Phone-os eszközökre is megjelent.

Az app a tartalomfogyasztás egészen innovatív módját mutatta meg, sikerének oka az esztétikus, magazinszerű designban, a hatékony tartalomszűrésében és a saját magazinok létrehozásának lehetőségében rejlett. A fejlesztők azt remélik, hogy a böngészős megjelenésnek köszönhetően a cég előtt további disztribúciós csatorna nyílik meg, és sikerül bővíteni a már jelenleg is hatalmas, 50 millió aktív taggal rendelkező felhasználói tábort.

Így néz ki weben

Az évek alatt jelentős fejlődésen estek át a webes szabványok és eszközök, a fejlesztők ezekre építkezve már megfelelő minőségű böngészős felületet tudtak a szolgáltatásra húzni. A reszponzív designnak köszönhetően az oldal minden kijelzőmérethez és felbontáshoz illeszkedik, így a kezelőszervek és a tartalommegjelenítési tér sehol sem megy egymás rovására. A honlap motorja JavaScript alapú, és erőteljes HTML5, CSS3 és SVG támogatásra épít. Didier Hilhorst, a projekt vezető tervezője szerint a webes Flipboardhoz elengedhetetlen volt olyan dolgok erőforráshatékony megvalósításának lehetősége, mint a folyékony áttűnési effektek vagy a részleges dinamikus frissítés.

A böngészőbe a jellegzetes - sőt névadó - funkciót, a lapozgatást ergonómiai okokból viszont nem emelték át. Mobilon és táblagépen az élmény érdekes keveréke a hagyományos nyomtatott magazinok lapozgatásának és a digitális felület által biztosított gazdag, állandóan frissülő tartalomnak. A böngészős verzióban maradt a hagyományos görgetés, aminek egyrészt az érintőképernyő hiánya az oka, másrészt a modulárisan, rugalmasan moduláris felépítésű alap. Szembetűnő újdonság, hogy a nagyobb felületet kihasználva sokkal több és nagyobb képi valamint videós tartalom jelenik meg, melyek gyakran az egész képernyőt kitöltik. A webes verzióhoz érkezett egy plugin is, amivel elraktározhatjuk a nekünk tetsző cikkeket későbbi olvasásra.

Tematikus tartalomfogyasztás

Az alkalmazás főleg azok számára lehet vonzó, akik szeretnek minél több tartalomhoz hozzájutni  kevés forrásválogatással. A minket érdeklő témakörök kiválasztása után ahhoz kapcsolódó magazinokat olvashatunk és készíthetünk, amelyek tartalmát egyrészt algoritmus válogatja ki számos kritérium alapján, másrészt egy valós szerkesztőség. A böngészőben, aggregálva és szűrve tartalmat fogyasztók viszont régóta az RSS olvasókhoz és a manuális forrásgyűjtéshez vannak szokva, a cél pedig az egyszerűség és hatékonyság, nem pedig a szépség szokott lenni. A webes Flipboard ezért várhatóan nem lesz olyan elsöprő siker, mint az elsősorban tartalomfogasztási eszközökre készített változatai.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.