Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Dióhéjban: új appot fejlesztett a Prezi

Voith Hunor, 2015. február 10. 14:53
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A prezentációs szoftveréről ismert magyar cég új fejlesztésével nem a Prezit bővíti, hanem a közösségi médiában népszerű rövid videók rögzítésére és szerkesztésére adott ki egy mobilos alkalmazást. A Nutshell egyelőre csak iOS-re létezik, és egészen látványos klipeket lehet vele készíteni.

hirdetés

A közösségi médiában már jó ideje népszerűek a rövidke videók, ezek rögzítésére, szerkesztésére és megosztására számos lehetőség van. Legtöbben erre a célra a Vine-t és az Instagramot használják, bár a Twitter épp nemrég mutatott be egy natív videós funkciót mobilklienseiben, miközben egyelőre a Vine-t is változatlan formában működteti tovább. Az eddig prezentációs szoftveréről ismert Prezi most erre a piacra próbál betörni a Nutshell névre keresztelt mobilalkalmazással, amit egyelőre csak iOS-re készített el.

A Nutshellt a Prezi lecsupaszításaként is lehet értelmezni, a cég elmondása szerint ugyanis a prezentációs szoftver felhasználói adták az ötletet az app elkészítéséhez. Az eszközt sokan nem tényleges előadások, beszédek vizuális megtámogatásához, hanem családi és baráti körnek szánt, valamilyen történeti szálra felfűzhető képek, videók megosztására használják. Az új mobilapp célja ezt a felhasználói igényt kielégíteni egyszerűen használható, de látványos és újszerű végeredményt produkáló formában.

Az alkalmazással készített videókat legkönnyebben a mozifilmek szuperlassításokkal megtűzdelt, timelapse-es szakaszaihoz lehet hasonlítani, melyekre a Nutshell néhány térbeli feliratot, animációt is enged felvinni. Egy klip hossza tíz másodperc, ami három kulcsképkocka köré épül – ezeket az appban egy-egy fotóval kell jelölni, a képek között rögzített videót pedig a Nutshell felgyorsított formában menti el. Az eredmény ilyesmi lesz:

Igényfelmérés, csak iOS-en

Az előzetesen kapott információkat böngészve rögtön szembe tűnt, hogy nincs androidos változat. Ezt firtató kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy a Prezi elsődleges piaca az Egyesült Államok, és azon belül is nagyon sok iOS-es felhasználó, így első nekifutásra – az igényfelmérés erejéig – csak az Apple mobilplatformjára készítették el a Nutshellt. Ha viszont lesz rá igény, természetesen érkezni fog az androidos verzió is – a Windows Phone-nal kapcsolatos terveket ennek fényében már nem is firtattuk.

A Nutshell sikere nem a technológiai megvalósításon, hanem a népszerűsítés hatékonyságán fog múlni. Az app segítségével készült videók eléggé különböznek vine-os és egyéb társaiktól ahhoz, hogy a videózni szeretők felfigyeljenek a Prezi eszközére, ugyanakkor komoly hátrányt jelent, hogy nincs mögötte egy olyan közösségi média platform, mint az Instagram és a Twitter, ahol egy házon belüli árukapcsolással elég egyszerű rávenni az embereket egy ilyen lehetőség kipróbálására. A nutshelleket ettől függetlenül természetesen meg lehet osztani a nagy közösségi szolgáltatásokon keresztül, de akár SMS-ben is.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.