Szerző: Hlács Ferenc

2015. február 06. 11:45:00

HANA-ra épít az SAP új szoftverportfóliója

Megérkezett az SAP negyedik generációs üzleti szoftverportfóliója. Az in-memory adatbázisplatformra épülő, S4 HANA radikális sebességnövekedést és egyszerűbb migrációt ígér a vállalatok számára.

Alapos ráncfelvarrást kaptak az SAP szoftverei, a vállalat szerint több mint két évtizede nem volt példa ekkora volumenű frissítésre. A cég a jövőben egységes köntösben teszi majd elérhetővé széles körben használt hagyományos üzleti alkalmazásait és felhős megoldásait. Az újításoknak köszönhetően a vállalat radikális sebességnövekedést ígér.

Az SAP frissen bejelentett szoftverei a HANA in-memory adatbázisplatformra épülnek, és a cég negyedik generációs portfólióját képviselik. Az SAP szerint hasonló architektúrabeli váltásra legutóbb 1992-ben volt példa, az R3 megjelenésekor. Az S4 HANA néven induló új üzleti szoftvercsomag a platform valósidejű analitikai képességeit viszi át az SAP teljes palettájára, mindezt ráadásul mobil eszközökről is hozzáférhető formában. Az új megoldás gyakorlatilag egy rendszerben kombinálja az ERP, CRM, SRM, PLM, illetve SCM technológiákat.

Az új termék bejelentésekor Bill McDermott, a vállalat vezérigazgatója elmondta, a hagyományos lemez alapú adatbázisok teljesítménye ma már sok esetben nem elegendő, jelentősen gyorsabb megoldásokra van szükség. A területen az in-memory termékkínálat egyre dominánsabb helyet kap, gyakorlatilag már az összes nagy szereplő repertoárjában megtalálható, az Oracle-től, az IBM-en át, egészen a Microsoftig. Az SAP felhős, in-memory adatbázisplatformjának köszönhetően a jövőben nem kell majd elválasztani a tranzakciós és analitikai rendszereket, miután az egységesített platform az adott tranzakciótól függően hétszeres sebességnövekedést is produkálhat - míg az analitikai feladatok esetében akár 1800-szor gyorsabb is lehet.

Az SAP negyedik generációs szoftverpalettájának alapjául a vállalat tavaly bejelentett, HANA Enterprise Cloudon futó SImple Finance terméke szolgál. Utóbbiban már feltűntek a beépített migrációs eszközök - a váltás pedig ezután még egyszerűbb lesz, miután az S4 HANA a már létező megoldásokkal párhuzamosan is bevethető. Ez különösen a nagyvállalatok számára lehet hasznos, akik így tetszőleges tempóban migrálhatnak az új rendszerre. Az SAP Fiori felületén az adatok asztali és mobil készülékeken is valós időben tekinthetők meg, a technológia pedig cloudos, továbbá saját, helyszíni erőforrásokat használó és hibrid környezetben is alkalmazható - a vállalat a rendszert az egyes cégek egyéni igényei szerint alakítja ki.

a címlapról