:

Szerző: Voith Hunor

2015. február 4. 11:12

Elképesztően sikeres a GTA 5

Az már röviddel a Grand Theft Auto ötödik részének megjelenése után is nyilvánvaló volt, hogy a játék rengeteg pénzt hoz majd kiadójának, a Take-Two Interactive-nak. Az azóta eltelt közel másfél év alatt elért 45 millió darabos értékesítés azonban így is mellbevágó teljesítmény, mindezt úgy, hogy a PC-s változat még nem is került piacra.

A Rockstar Games sorozata, a Grand Theft Auto az ötödik résszel olyan magasságokba ért, amit nem lesz egyszerű túlszárnyalni – sem bármilyen más videojátéknak, sem egy valószínűleg érkező GTA 6-nak. A 2013 szeptemberében megjelent, 265 millió dollárból fejlesztett és marketingelt játék már az első napon 800 millió dollárt hozott, a Take-Two Interactive pedig legutóbbi üzleti negyedéves eredményeinek ismertetésekor közölte, hogy a GTA 5-ből eddig több, mint 45 millió példány értékesítettek. Ugyan fontos megjegyezni, hogy ez a mennyiség a kereskedők felé kiszállított, nem pedig a ténylegesen vásárlókhoz került darabszám, a kereslet a program iránt a mai napig magas, így ez nem sokat von le az eredmény értékéből.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az óriási siker talán az új generációs konzolok felhasználói között a legbeszédesebb: a játék kicsinosított, a PlayStation 4 és Xbox One lehetőségeit kihasználó változata az eredeti megjelenést követően egy évvel került piacra, ennek ellenére eddig közel 10 millió fogyott belőle. Mivel a Sony és a Microsoft új konzoljaiból egyelőre lényegesen kevesebb van a felhasználóknál (PS4-ből 20 millió, Xbox One-ból mintegy 15 millió), mint az előző generációs gépekből, ez egészen kivételes teljesítmény. A 25-30 százalékos népszerűségi arány jellemzően a Nintendo saját fejlesztőitől kikerülő játékok sajátja, más platformokon ez meglehetősen ritkán fordul elő, főleg egy éves csúszással érkező második hullámos kiadással. Ráadásul PC-s verzió még nincs is belőle, az csak március 24-én lesz elérhető, és bár ilyen számokat bizonyosan nem fog már produkálni, egy-két milliót hozzátehet az eladásokhoz.

Jól megy a Take-Two Interactive-nak

A kiadó portfóliójában nagy és üzletileg is sikeres nevek vannak, így nem csoda, hogy pénzügyileg is jól állnak. Éves összehasonlításban persze jelentős a csökkenés, de ez annak köszönhető, hogy abban a periódusban csapódott le a GTA 5-ből származó bevétel jelentős része. 2014 utolsó negyedévében az új generációs konzolokra szánt GTA 5 mellett a Civilization: Beyond Earth-öt, a Borderlands: The Pre-Sequelt és a 2K sportjátékok 2015-ös verzióját dobták piacra, a bevétel 531 millió dollár volt (23 százaléka digitális értékesítésből), szemben az egy évvel korábban elért 1,86 milliárddal. A nettó profit 40 millió dollár lett, míg a GTA 5 eredeti megjelenésének három hónapjában ez 587 millióra rúgott.

A visszaesés azonban természetes és kalkulált, és a “GTA-őrülettől” megtisztítva jónak számít, a kiadó emelt is a teljes pénzügyi évre vonatkozó kilátásain. A befektetők is elégedettek a Take-Two tevékenységével, a vállalat részvényeinek értéke tavaly 61 százalékot, a negyedéves eredmények ismertetését követően pedig 7 százalékot emelkedett, jelenleg 32 dolláron kereskednek a papírokkal.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.