Szerző: Hlács Ferenc

2015. január 27. 11:15

Itt az olcsó okostelefonok Facebookja

Elsősorban a feltörekvő piacokat célzó, alacsony hardverigényű alkalmazást adott ki a Facebook Androidra. Amennyiben a közösségi oldal szerint 2G hálózatokon is jól teljesítő, Facebook Lite névre hallgató app sikeres lesz az afrikai és ázsiai tesztterületeken, később nyugatabbra is elérhetővé válhat.

A belépőszintű okostelefonok tulajdonosai között valószínűleg kevesen vannak, akiknek ne gyűlt volna meg a bajuk a kifejezetten erőforrás-igényes Facebook alkalmazással, de még a felső kategória régebbi modelljeinél sem példátlan, hogy az app a szükségesnél is döcögősebben engedelmeskedik. A közösségi oldal most orvosolni igyekszik ezt a problémát, frissen kiadott Facebook Lite alkalmazásával, amelyet kifejezetten a kisebb teljesítményű androidos eszközök képességeit figyelembe véve fejlesztett. A szoftvert nem csak a szerény hardverre optimalizálták, az - a vállalat szerint legalábbis - gyenge mobilinternet kapcsolaton, 2G hálózatokon is elfogadhatóan teljesít.

Az eredeti app méretének töredéke

A Facebook Lite a cég által 2011-ben felvásárolt Snaptu platformra épül, akárcsak a vállalat korábbi, "feature phone" kliense. Az akvizíció előtt egyébként a Snaptun keresztül számos egyéb, népszerű online szolgáltatás elérhető volt, a Facebook mellett többek között a Twitter, a Picasa és a Flickr is. A butatelefonos alapok dacára a frissen bejelentett alkalmazás igyekszik kihasználni az Android adta lehetőségeket, igaz, főleg az alapvető funkciók terén, mint a push értesítések, vagy a kamera közvetlen elérése. A Facebook Lite alig 252 kilobájtot foglal, ami jelentősen kevesebb az eredeti Facebook alkalmazás 27 megabájtjához képest.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Noha az app sokaknak jelenthet felüdülést, még nem érdemes megrohamozni a Play Store-t miatta: a Techcrunch szerint ugyanis a Facebook Lite első körben néhány afrikai és ázsiai fejlődő országban tölthető csak le. Hogy a későbbiekben a vállalat kiterjeszti-e az app elérhetőségét azt a jelenleg is futó tesztfázis dönti majd el - könnyen lehet, hogy a cég amilyen csendben elindította úgy le is kapcsolja az olcsóbb eszközöket célzó megoldást, ha az nem bizonyul elég népszerűnek Banglades, Nepál, Nigéria, Dél-Afrika, Szudán, Srí Lanka, Vietnam és Zimbabwe lakosai körében. A Play Store adatai alapján nagyjából egy hete elérhető szoftver eddig 10 és 50 ezer közötti telepítésszámot tudhat magáénak.

Sokadik kísérlet a fejlődő piacok meghódítására

A Facebooknak nem ez az első kezdeményezése, amellyel a gyengébb eszközökön is elérhetővé tenné szolgáltatását. Ugyancsak Facebook Lite néven egyszer már elindított egy egyszerűsített mobilos weboldalt 2009-ben, amellyel a szintén a fenti eszközöket - és persze a feltörekvő piacokat célozta. De a tavaly nyáron bejelentett, ugyancsak a közösségi oldal nevéhez fűződő Internet.org is hasonló célt szolgál: az androidos app segítségével Zambia lakói adatforgalmi korlát nélkül vehetnek igénybe néhány alapvető online szolgáltatást, mint a Google keresés, a Wikipédia és értelemszerűen a Facebook.

A vállalat terjeszkedése a területeken egyáltalán ne meglepő, hiszen gyorsan növekedő piacokról van szó, ahol ráadásul a felhasználók első internetkapcsolatra képes eszközét legtöbbször a mobiltelefon jelenti, legyen szó "buta" vagy okoskészülékekről. Ennek fényében az is világos, hogy a vállalat miért az Android platformot vette célba a szoftverrel, hiszen a fejlődő régiókban népszerű olcsó eszközökön döntő többségben a Google mobil operációs rendszere található.

Aki ki akarja próbálni az appot, annak a régiózár ellenére nem kell feltétlenül Bangladesbe utaznia hozzá, az APK-fájlból ugyanis hazánkban is telepíthető. A fájl elérhető többek között az Anrdoid Authority kapcsolódó cikke alatt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról