Szerző: Gálffy Csaba

2015. január 19. 13:25

Csúszik a TSMC 16 nanométeres eljárása

A világ legnagyobb bérgyártója újabb csúszást jelentett be, a várva várt 16 nanométeres eljárás kereskedelmi rajtja tovább csúszik, de a TSMC ígérete szerint még a harmadik negyedévben beindulnak a gyártósorok. Sok múlik ezen, itt készül majd a leggyorsabb mobilchipektől az ARM-os szerverprocesszorokig szinte minden következő generációs lapka.

HIRDETÉS

Néhány hónappal újra kitolódott a 16 nanométeres tömeggyártás indulása - jelentette be a tajvani TSMC. A cég által közölt legfrissebb információk szerint egy-két hónappal későbbre, a harmadik negyedév végére csúszik az első 16 nanométeres chipek tömeggyártása. Az előző csúszást még októberben jelentette be a gyártó, akkor a második negyedév elejéről a harmadik negyedév elejére tolódott ki a gyártás, ehhez adódik most újabb néhány hónap.

"2015 harmadik negyedévében beindul a 16 nanométeres FinFET lapkák tömeggyártása" - mondta a TSMC pénzügyi igazgatója. A partnerek egyébként már sorban állnak a következő generációs technológiáért, a cég bejelentése szerint még az idén mintegy 50 különböző processzor gyártása indul be 16 nanométeren, legalábbis ennyi fog eljutni az első komolyabb, tape-out fázisig az év végére.

16 nanométer, de melyik?

A TSMC bérgyártóként rengeteg különböző igénynek kell megfeleljen, az okostelefonos lapkák esetében például a fogyasztás az elsőrendű szempont, a maximális órajel nem olyan kritikus. Ezzel szemben a GPU-k, vagy az ARM-os szerverprocesszorok egészen más optimalizációt igényelnek, amelyre a processzortervezésen túl az eljárásnak is optimalizálnia kell. Ezért a cég hagyományosan több, azonos csíkszélességű, de más típusú processzorokhoz finomított eljárást kínál a partnerek számára.

A gyártás első hullámában a 16 nm FinFET indul be (CLN16FF kóddal), amely a 20 nanométereshez képest alacsonyabb fogyasztást és kisebb fizikai méretet hoz majd. A második generációs, módosított 16nm FinFET Plus eljárás valamivel később érkezik, ez még alacsonyabb fogyasztást és magasabb sebességet ígér, viszont nem nyújt érdemi zsugorodást a jelenlegi 20 nanométerhez képest. A harmadik hullám a szuperalacsony fogyasztásra optimalizált ULP node , ennek tranzisztorai extrém alacsony feszültség (0,6 volt) mellett is tudnak kapcsolni, cserébe az elérhető maximális órajel erősen korlátozott.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

De hol a nagy teljesítményre optimalizált node? A gyártó 20 nanométeren átugrotta ezt a feladatot, nem készített magas órajelre és teljesítményre fókuszáló eljárást, és úgy tűnik, hogy 16 nanométeren sem dedikált erre erőforrásokat a cég. Ez rendkívül fontos döntés az ARM-os szerverchipek és a GPU-k szempontjából, a nagy teljesítményű node hiányában ezek továbbra is a 28nm HPM node-on készülhetnek majd, ami súlyos versenyhátrányt jelent az Intel 14 nanométeres processzoraival (és integrált GPU-ival) szemben.

A látszat a TSMC képviselői szerint csal, a 16 nm FinFET Plus tranzisztorok ugyanis "valószínűleg az egyik legjobb teljesítményt nyújtják a világon", és kiválóan alkalmasak nagy teljesítményű lapkák gyártására. A pénzügyi jelentést követő elemzői konferenciahíváson a cég vezetése expliciten elmondta, hogy a FinFET Plus node kidolgozásában szorosan együttműködtek az ARM Holdings-szal és kimondott cél a szerveres piac meghódítása is az új generációs, 64 bites processzorokkal.

Komolyabb baj is lehet?

A cég optimizmusát azonban nem mindenki osztja. Egyes iparági források szerint a bejelentettnél sokkal komolyabb problémákkal néz szembe a TSMC új eljárása, a termelés felfutása előtt komoly akadályok vannak. A WCCF Tech cikke saját belsős forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy 2015-ben már nem indul be a 16 nanométeres gyártás, betudhatóan a vártnál súlyosabb műszaki problémáknak.

Ennél is aggasztóbb lehet, hogy a Digitimes értesülése szerint a Qualcomm megelégelte a csúszásokat és leállította a következő generációs Snapdragonok portolását a TSMC-féle 16 nanométerre, és megfontolja a Samsung 14 nanométeres gyártásának használatát. A hírek szerint ez utóbbi egyre jobb kiviteli mutatókkal rendelkezik, ami vonzó lehet a Qualcomm számára. Jelenleg nem tudni, hogy ezekből a hírekből mennyi igaz, ha valóban ekkora váltásra készülne az okostelefonokat uraló Qualcomm, az súlyos csapás lenne a TSMC számára is.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 19:21

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.