Szerző: Gálffy Csaba

2015. január 13. 14:08

Három AMD-vezető távozott

Saját jelöltjeivel töltheti fel az AMD felsővezetését az októberben kinevezett új elnök-vezérigazgató, Lisa Su. Ez normális üzletmenetnek számít, az új CEO általában fenntartja magának a jogot a vele dolgozó felsővezetői kör megválogatására.

Jelentősen átalakul az AMD felsővezetése - a cég által az amerikai tőzsdefelügyelethez benyújtott dokumentum tanúsága szerint. Távozik az összeolvasztott processzoros és GPU-s részleget vezető John Byrne, a marketinget vezető Colette LaForce, valamint a stratégiai vezérigazgató-helyettes Raj Naik is. A felsővezetői kör átszervezése a normális üzletmenet része, a megüresedő pozíciókat az októberben kinevezett Lisa Su töltheti fel saját jelöltjeivel, saját víziójának megfelelően.

A távozók között a legfontosabb egyértelműen John Byrne, aki mindössze hét hónapja vezethette a vállalat központi divízióját. A Computing and Graphics csoport ugyanis az összeolvasztott processzoros és grafikus üzletágnak felel meg, ami a cég központi kompetenciáját jelenti mai napig. A bejelentés szerint Byrne utódját az AMD nem saját soraiban szeretné megtalálni, az igazgatótanács inkább külső jelöltekben gondolkozik. A megfelelő ember megtalálásáig az elnök-vezérigazgató Su magára vállalta ezt a feladatkört is.

Colette LaForce még 2012-ben csatlakozott az AMD-hez, korábban a Dell marketingért felelős vezérigazgató-helyettese (CMO) volt, a cégnél ebben a pozícióban folytatta karrierjét. LaForce Byrne-hez hasonlóan távozik az AMD-től, egyelőre azonban nem tudni, hogy ki veszi át a helyét. A pozíció egyelőre betöltetlen marad, ideiglenesen sem tölti majd be senki. Szintén 2012-es igazolás volt Rajan Naik, a stratégiai vezérigazgató-helyettes (CSO), ő két társához hasonlóan nem az AMD-nél folytatja.

Lisa Su elnök-vezérigazgató

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az AMD októberben jelentette be, hogy megszabadul az alkalmazottak hét százalékától, átalakítja a szervezeti struktúrát és lecseréli Rory Readet az elnök-vezérigazgatói pozícióban. A cég akkor úgy nyilatkozott, a stratégiai irány ezzel együtt nem változik, a vállalat folytatja a 2011-ben, Read alatt megkezdett fokozatos irányváltást és a PC-k piaca helyett alternatív szegmensekre, például ultrasűrű szerverekre és alacsony fogyasztású processzorokra fókuszál. A stratégia végrehajtása eddig sikeres, a cég pénzügyi eredményei borúsak de stabilak és ma már az AMD bevételeinek egyre jelentősebb része származik a nem-PC üzletágakból.

Az AMD harmadik negyedéves eredménye vékony profitot mutatott, a negyedik negyedéves jelentés pontosan egy hét múlva lesz nyilvános. A cég mindenesetre elég borús kilátásokat fogalmazott meg és várhatóan újra veszteséges lesz a vállalat.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról