Szerző: Voith Hunor

2015. január 9. 14:58

Az EFF beintett az Apple-nek

Az Electronic Frontier Foundation közel négy éve tiltakozik az Apple fejlesztői programjának licencmegállapodásának számos pontja ellen. A szervezet most a tettek mezejére lépett: új mobilalkalmazását csak Androidra jelentette meg.

HIRDETÉS

Saját mobilalkalmazást tett elérhetővé Electronic Frontier Foundation (EFF). A digitális szabadságjogokért harcoló nonprofit szervezet appja önmagában nem lenne hírértékű, hiszen csak egy nagyon fapados alkalmazásról van szó. Jelenleg mindössze arra szolgál, hogy az EFF az általa fontosnak tartott ügyekben értesítést küldjön, és erre a felhasználók kényelmesen reagálhassanak – például egy petíció aláírásával az Action Centeren keresztül. (Az EFF közben a TechCrunch-nak nyilatkozva közölte, hogy a program csak látszólag egyszerű, ténylegesen nagyon sok munka van mögötte, és csak egy része működésük átalakításának).

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Szóval nem lenne itt semmi látnivaló, ha az EFF nem csapott volna némi figyelemfelkeltő felhajtást is a program útnak indításakor. A már két és fél évtizede működő szervezet ugyanis kizárólag Androidon tette elérhetővé ezt a szoftvert, iOS-re nem. Az ok: az Apple fejlesztői programjának licencmegállapodása az elmúlt évek tiltakozásai ellenére még mindig tartalmazza azokat a kitételeket, amelyek a végfelhasználókat és a fejlesztőket egyaránt jelentősen korlátozzák digitális szabadságjogaik gyakorlásában. Az EFF ezt a megállapodást nem hajlandó elfogadni, az alkalmazás ezért nem jelenhet meg iOS-re.

Apple: az én házam, az én szabályaim

A szervezet által kifogásolt kitételek többsége védelmi célokat szolgál – felhasználókét, fejlesztőkét és természetesen az Apple-ét egyaránt. Az EFF-nek leginkább az úgynevezett “kill switch” szúrja a szemét, ezzel a jogával élve az Apple ugyanis bármikor “kinyírhat” egy programot az App Store-ban, és még a már installált változatok licencét is visszavonhatja, így távolról megakadályozva azok további működését. A jogvédőknek az sem tetszik, hogy a cupertinói vállalat nem engedi, hogy a fejlesztők az App Store-on kívül (pl. Cydia) más szoftverboltban terjesszék iOS-re fejlesztett alkalmazásaikat. A kód visszafejtését tiltó rendelkezéstől, az Apple termékeinek “bütykölésének” tiltásától is megszabadulnának. Azt pedig kifejezetten károsnak tartják, hogy egy már az App Store-ban elérhető termék utólagos biztonsági frissítései csak az Apple engedélye után kerülhetnek ki a felhasználókhoz, legyen szó bármilyen kritikus vagy sürgős esetről. A fejlesztők ugyan kérhetnek gyorsított eljárást, de teljesen nem mentesülhetnek az ellenőrzési és jóváhagyási folyamat alól.

Van pro és kontra is

A szervezet tevékenységét legalább annyian támadják, mint ahányan védik. Tény, hogy az Apple komoly korlátokat és feltételeket szab, ugyanakkor nem nehéz elfogadni a vállalat indoklásait szükségességüket illetően. Az ellenőrzési és jóváhagyási procedúra hatékonyságára nem kell erősebb bizonyíték, mint az App Store és Play Store kínálatában egy időben fellelhető rosszindulatú programok száma. A Google ezen a téren mindig hátrányban volt, a folyamatosan fejlesztett automatizált szűrő ellenére is.

Az is érthető, az Apple miért tartja fenn magának a jogot, hogy szükség esetén azonnal kilőhessen egy appot. Ennél hatékonyabb módon nem nagyon lehet elejét venni egy kritikus hibát tartalmazó vagy szándékosan kártékony program terjedésének. Persze így megvan a hibázás esélye is, de utólag még mindig könnyebb elnézést kérni és visszaállítani az eredeti állapotot, mint mondjuk több százezer vagy millió iOS-es eszközről levakarni valami kártevőt.

Az EFF most kiadott alkalmazása tehát legalább annyira marketingeszköz, mint valóban hasznos segítség a jogilag tudatos fogyasztóknak. A tiltakozás szériatartozéka egy petíció is, ami az Apple kifogásolt gyakorlatát szeretné eltöröltetni.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 19:51

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.