Szerző: Hlács Ferenc

2015. január 7. 16:29

Pályahosszal előzi a HDMI-t az új superMHL

Akár másodpercenként 120 képkocka sebességgel továbbít 8K videót az MHL szabvány legfrissebb verziója. A superMHL névre keresztelt megoldáshoz - amely már nem csak a mobil eszközöket hivatott kiszolgálni - új csatlakozó is tartozik.

HIRDETÉS

Új generációs MHL szabványt jelentett be a technológiáért felelős MHL Consortium. A megoldás eredetileg a mobil eszközök képét volt hivatott nagy kijelzőkre továbbítani, a legújabb verzióval viszont már nem korlátozódik a telefonokra: a szabvány a jövőben akár a HDMI kábeleket is leválthatja, mivel hatalmas mennyiségű adat továbbítására képes: akár 8K (7680x4320 pixel) felbontású, másodpercenként 120 képkockás sebességű videókkal is megbirkózik - a szabvány pusztító teljesítményét már az újonnan bevezetett superMHL név is sejteti.

Ahhoz, hogy hasonló értékeket érjenek el, a technológia fejlesztőinek alapos ráncfelvarrást kellett végrehajtani az MHL protokollon. Az egy sávra jutó sávszélességet a superMHL-ben a korábbi érték duplájára növelték (4K felbontás 60 FPS sebességgel), emellett szabvány már a 10, 12 és 16 bites színmódokat is támogatja. A megoldás fejlesztését elsősorban a tévégyártók sürgették, hogy a jövőben piacra kerülő 8K felbontású készülékeikre szükség esetén egyetlen kábellel lehessen eljuttatni a nagy méretű tartalmakat.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Erre jelenlegi állás szerint a HDMI 2.0 nem képes, azt ugyanis legfeljebb 60 FPS-es, 4K tartalmak kezelésére tervezték - így az MHL-re esett a választás. Az MHL Consortium tagjai között egyébként többek között a Sony és a Samsung Electronics is jelen van. A technológia az új generációs, H.265 támogatással érkező okostelefonokban és táblagépekben is jó eséllyel megjelenik, illetve az egyes eszközök töltését (illetve akár tápellátását) is felgyorsíthatja, miután az előző generáció 10 wattja helyett annak mintegy négyszeresét, 40 wattot képes leadni.

Az superMHL kívülről is hoz újítást, a szabványhoz ugyanis új csatlakozó társul - sajnos. A lapos, orientációtól függetlenül csatlakoztatható konnektorban 32 tű található, amely összesen hat MHL sávnak ad otthont - az előző generációk egyetlen sávjával szemben - ezen a nagy felbontású videó egy hagyományos passzív kábelen akár három méterre is eljuttatható. Noha a 8K videó továbbításához mindkét oldalán az új superMHL-fejben végződő kábelekre lesz szükség, ettől függetlenül a szabvány visszafelé kompatibilis lesz a régebbi csatlakozótípusokkal is. A superMHL kábel másik végén az új, C típusú USB, illetve a klasszikus microUSB csatlakozó is helyet kaphat, de utóbbi kettő akár A típusú HDMI-vel is kombinálható, a superMHL-fejet teljesen elhagyva.

Az ilyen hibrid megoldásokon ugyanakkor legfeljebb 4K videó továbbítható - leszámítva a C típusú USB-t, amely kettő, vagy négy adatsávot is támogat, így esetében ha nem is teljesen, de lényegesen jobban kihasználhatók lehetnek a superMHL képességei. Noha egyelőre még az idén megjelent tévék hátoldalán sem nagyon érdemes superMHL csatlakozó után kutatni, már létezik olyan készülék, amely támogatja a szabványt. A szóban forgó, a CES kiállításon leleplezett 8K tévé a Samsung gondozásában látott napvilágot, ám a modell még jó darabig valószínűleg több bemutatóteremben lesz jelen mint nappaliban. Egyelőre kérdéses, hogy a megújult MHL a konkurenciát jelent-e a HDMI-nek, vagy mire a 8K felbontás szélesebb körben elterjed, utóbbi szabványnak is sikerül behoznia a lemaradását.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 00:36

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.