Szerző: Hlács Ferenc

2015. január 7. 16:29

Pályahosszal előzi a HDMI-t az új superMHL

Akár másodpercenként 120 képkocka sebességgel továbbít 8K videót az MHL szabvány legfrissebb verziója. A superMHL névre keresztelt megoldáshoz - amely már nem csak a mobil eszközöket hivatott kiszolgálni - új csatlakozó is tartozik.

Új generációs MHL szabványt jelentett be a technológiáért felelős MHL Consortium. A megoldás eredetileg a mobil eszközök képét volt hivatott nagy kijelzőkre továbbítani, a legújabb verzióval viszont már nem korlátozódik a telefonokra: a szabvány a jövőben akár a HDMI kábeleket is leválthatja, mivel hatalmas mennyiségű adat továbbítására képes: akár 8K (7680x4320 pixel) felbontású, másodpercenként 120 képkockás sebességű videókkal is megbirkózik - a szabvány pusztító teljesítményét már az újonnan bevezetett superMHL név is sejteti.

Ahhoz, hogy hasonló értékeket érjenek el, a technológia fejlesztőinek alapos ráncfelvarrást kellett végrehajtani az MHL protokollon. Az egy sávra jutó sávszélességet a superMHL-ben a korábbi érték duplájára növelték (4K felbontás 60 FPS sebességgel), emellett szabvány már a 10, 12 és 16 bites színmódokat is támogatja. A megoldás fejlesztését elsősorban a tévégyártók sürgették, hogy a jövőben piacra kerülő 8K felbontású készülékeikre szükség esetén egyetlen kábellel lehessen eljuttatni a nagy méretű tartalmakat.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Erre jelenlegi állás szerint a HDMI 2.0 nem képes, azt ugyanis legfeljebb 60 FPS-es, 4K tartalmak kezelésére tervezték - így az MHL-re esett a választás. Az MHL Consortium tagjai között egyébként többek között a Sony és a Samsung Electronics is jelen van. A technológia az új generációs, H.265 támogatással érkező okostelefonokban és táblagépekben is jó eséllyel megjelenik, illetve az egyes eszközök töltését (illetve akár tápellátását) is felgyorsíthatja, miután az előző generáció 10 wattja helyett annak mintegy négyszeresét, 40 wattot képes leadni.

Az superMHL kívülről is hoz újítást, a szabványhoz ugyanis új csatlakozó társul - sajnos. A lapos, orientációtól függetlenül csatlakoztatható konnektorban 32 tű található, amely összesen hat MHL sávnak ad otthont - az előző generációk egyetlen sávjával szemben - ezen a nagy felbontású videó egy hagyományos passzív kábelen akár három méterre is eljuttatható. Noha a 8K videó továbbításához mindkét oldalán az új superMHL-fejben végződő kábelekre lesz szükség, ettől függetlenül a szabvány visszafelé kompatibilis lesz a régebbi csatlakozótípusokkal is. A superMHL kábel másik végén az új, C típusú USB, illetve a klasszikus microUSB csatlakozó is helyet kaphat, de utóbbi kettő akár A típusú HDMI-vel is kombinálható, a superMHL-fejet teljesen elhagyva.

Az ilyen hibrid megoldásokon ugyanakkor legfeljebb 4K videó továbbítható - leszámítva a C típusú USB-t, amely kettő, vagy négy adatsávot is támogat, így esetében ha nem is teljesen, de lényegesen jobban kihasználhatók lehetnek a superMHL képességei. Noha egyelőre még az idén megjelent tévék hátoldalán sem nagyon érdemes superMHL csatlakozó után kutatni, már létezik olyan készülék, amely támogatja a szabványt. A szóban forgó, a CES kiállításon leleplezett 8K tévé a Samsung gondozásában látott napvilágot, ám a modell még jó darabig valószínűleg több bemutatóteremben lesz jelen mint nappaliban. Egyelőre kérdéses, hogy a megújult MHL a konkurenciát jelent-e a HDMI-nek, vagy mire a 8K felbontás szélesebb körben elterjed, utóbbi szabványnak is sikerül behoznia a lemaradását.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról