Szerző: Hlács Ferenc

2015. január 6. 09:53

Új ASUS csúcstelefon, optikai zoommal

Mindjárt két csúcstelefonról is lerántotta a leplet az ASUS, idei CES-eseményén. A vállalat legújabb generációs zászlóshajója, a ZenFone 2 mellett egy hasonlóan erős hardverrel, illetve optikai zoomra is képes kamerával felszerelt eszközt is bemutatott, amely ZenFone Zoom névre hallgat.

Két új okostelefon-zászlóshajóval érkezett idén a CES-re az ASUS. Az elmúlt hetekben elejtett információmorzsák alapján már sejteni lehetett, hogy a Las Vegas-i bejelentésen legalább egy készüléken a kameráé lesz a főszerep, ez pedig most beigazolódott, miután a vállalat ZenFone 2 csúcskészüléke mellett, egy ZenFone Zoom névre hallgató, jókora kamerával felszerelt telefont is leleplezett.

A ZenFone 2 egy évvel ezelőtt még gigantikusnak számított volna, mára azonban 5,5 hüvelykes Full HD (400 PPI) IPS kijelzőjével már szinte az átlagos kategóriába sorolható. A készülékben egy négymagos, 2,3 gigahertzes Intel Atom Z3580 processzort találunk PowerVR G6430 GPU-val, amelyhez tisztességes 4 gigabájt RAM párosul. A telefon 16, 32 és 64 gigabájt belső tárhellyel felszerelt változatban lesz kapható, továbbá microSD-kártyás bővítésre is lehetőség van.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A készüléket egy jókora, 3000 mAh kapacitású akkumulátor táplálja. A hátlapi kamera itt 13 megapixeles, dual-LED vakuval, az előlapi szenzor felbontása pedig 5 megapixel. A hangerőgombok, akárcsak az LG készülékeinél itt is a hátlapon, a kamera alatt kaptak helyet. Kellemes meglepetés, hogy az ASUS zászlóshajója Android 5.0-val a fedélzetén érkezik - az pedig még kellemesebb, hogy az eszköz 200 dolláros indulóáron lesz megvásárolható (ez nem tiszta, hogy listaár, vagy szerződéssel együtt értendő).

ZenFone Zoom

A vállalat második, talán még jobban várt készüléke a ZenFone Zoom hasonló specifikációkat kapott, ugyanazzal a kijelzővel, illetve akkumulátorral és bár a gyártó a processzor tekintetében itt még nem adott hivatalos tájékoztatást, jó eséllyel ugyanazt az Intel lapkát, GPU-t és RAM-ot találjuk benne mint a ZenFone 2-ben. Az eddigi információk alapján úgy tűnik, a microSD-foglalat ebből a modellből kimaradt, cserébe viszont akár 128 gigabájtos belső tárhellyel is kapható lesz.

A telefon igazi különlegessége persze a méretes hátlapi kamera, amely a Nokia Lumia 1020 jókora szenzorát idézi. A kamerában egy tízrészes lencserendszer található, amely háromszoros optikai zoomot tesz lehetővé, továbbá optikai képstabilizációval is kiegészül. A 13 megapixeles szenzorhoz lézeres autofókusz is párosul, és Real Tone dual-LED vakut is kapott. Az előlapi kamera 5 megapixeles, továbbá 88 fokos, széles látószögű. A fényképezni vágyóknak szánt készülék ára 400 dollárról indul majd, és akárcsak a ZenFone 2, a legújabb 5.0-s Androiddal kerül a boltokba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról