Szerző: Voith Hunor

2015. január 6. 13:31

Az Intel bezárja orosz fejlesztői fórumát

Oroszország tavaly elfogadott bloggertörvénye miatt az Intel úgy döntött, azzal kockáztatja a legkevesebbet, ha egyáltalán nem is kockáztat. Az orosz fejlesztők a jövőben más oldalakon juthatnak információkhoz.

HIRDETÉS

Lényegében leállította orosz fejlesztői fórumát az Intel, miután az országban bloggertörvényként ismert szabályozás miatt aránytalanul sok erőforrást emésztett volna fel az oldal további üzemeltetése. Az amerikai vállalat hivatalos tájékoztatása alapján az orosz fejlesztői fórum gyakorlatilag read-only módba kapcsolt, és többé sem blogbejegyzéseket, sem fórumhozzászólásokat, kommenteket nem lehet rajta létrehozni. Az eddigi tartalom változatlan formában elérhető marad, de értelemszerűen bővülni soha – vagy legalábbis a törvény hatályon kívül helyezéséig, ha lesz ilyen – nem fog. Az angol nyelvű fejlesztői fórumokon minden marad a régiben, mivel azok nem tartoznak az orosz törvény hatálya alá.

Az Intel az orosz fejlesztőknek azt javasolja, hogy ezentúl a Harbahabr.ru inteles blogján vagy a különböző közösségi oldalak Intel Developer Zone csoportjaiban folytassák az eszmecserét, esetleg az olyan Intel által birtokolt, de orosz nyelvű portálokon, mint az Intel Education Galaxy vagy IT Galaxy.

Ezért kapitulált az Intel

A putyini vezetés évek óta próbálja minél több korlát közé szorítani az oroszországi online kommunikációt. 2012 nyara óta törvény teszi lehetővé egy úgynevezett feketelista fenntartását, melyre mindenféle, a hatóságok által illegálisnak minősített tartalmat szolgáltató oldalak kerülnek fel. Ezeket az oldalakat aztán igény szerint blokkolhatják is, és a túlságosan lazán megfogalmazott szabályozás széles mozgásteret ad az ország vezetésének a nemkívánatos tartalmak eltüntetésére. A törvényt 2014 elején, az ukrán válság idején tovább szigorították, hogy bírósági engedély nélkül, azonnali hatállyal letilthassanak szélsőségesnek vagy lázítónak minősített oldalakat. Vlagyimir Putyin elnök számos politikai ellenfelének online felületei estek ennek áldozatul rövid idő belül.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A 2014 derekán elfogadott bloggertörvény a fentieknél jóval tovább ment. A napi 3000 látogatót meghaladó oldalaknak regisztrálniuk kell az orosz hírközlési hatóságnál, a Roszkomnadzornál, és szerzői kizárólag saját néven publikálhatnak rajtuk. Azok, akik nem teljesítik a feltételeket, pénzbüntetésre vagy egyéb korlátozó intézkedésre számíthatnak. Ráadásul az Oroszországban tartalom közlésére alkalmas felületeket üzemeltető cégeknek kötelező tárolniuk minden náluk publikált tartalmat, fél évre visszamenőleg, orosz területen található szervereken. Ez ugyanúgy vonatkozik külföldi, mint orosz vállalatokra.

Az orosz fejlesztői közösségből származó információk szerint az Intel fejlesztői fóruma volt az egyik legnagyobb informatikai szakmai fórum Oroszországban.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 00:53

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.