Szerző: Voith Hunor

2015. január 5. 17:14

Indul az előfizetéses PlayStation Now

Havidíjas konstrukcióval bővíti PlayStation Now streaming játékszolgáltatását a Sony. A japán vállalat havi 20 dollárért korlátlan hozzáférést biztosít száznál is több PS3-as címhez.

A Sony streaming játékszolgáltatása, a PlayStation Now 2014-ben a vállalat több platformján (PS3, PS4, PS Vita, PS TV és egyes Bravia televíziók) is elérhetővé vált. Ennek keretében egy körülbelül kétszáz PS3-as címet tartalmazó katalógusból lehet válogatni, és változó díjak ellenében 4 órára illetve 7, 30 vagy 90 napra kibérelni egy adott játékot.

A PlayStation Now-t indulása óta sok kritika érte a havidíjas, korlátlan elérést biztosító lehetőség hiánya miatt. A Sony most kiküszöböli ezt a csorbát, és január 13-án az Egyesült Államok területén elindítja a havidíjas Now-t. Az előfizetési díj egy hónapra 19,99 dollár, három hónapra pedig kedvezményesen 44,99 dollár lesz, ennyiért szabadon lehet streamelni a játékokat bármennyi ideig a PS Now katalógusából. A megújult PS Now viszont egyelőre kizárólag a PS4-en lesz elérhető, a többi platformra "valamikor a jövőben" érkezik majd.

A streaming jó is, meg nem is

A Sony 2012 nyarán vásárolta fel a 2008-ban alapított felhős játékszolgáltatót, a Gaikait, 380 millió dollárért. Az üzlet bejelentésekor a legtöbben arra tippeltek, hogy a Sony ezzel a huszárvágással próbálja majd megoldani a PS3-as játékot futtatását a teljesen más architektúrára épülő PS4-en. A japán vállalat viszont ennél jóval többet szeretne kihozni a streaming technológiából, és nem csak játékkonzoljain, hanem egyes Bravia televízióin is elérhetővé tette a PS Now-t. A tévén való játékhoz a PS Now-n kívül csak egy DualShock 3 kontroller kell, ami üzletileg szintén jól jön a Sony-nak, mert a kiegészítők - kábelek, átalakítók, kontrollerek - hagyományosan magas árréssel értékesített termékek. A Sony érzi, hogy a tévés streamingben sok lehetőség van, ezért már a Samsunggal is megállapodott, és a dél-koreai szórakoztatóelektronikai óriás egyes modelljeiben is elérhető lesz a PS Now.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A streaming játékszolgáltatások még csak szárnyaikat bontogatják, pedig a streaming zeneszolgáltatásokhoz hasonlóan számos előnyük lehet majd a kliensoldali megoldásokkal szemben. Kiszámíthatóbb költség mindkét oldalon, a játékosoknál nulla tárhelyszükséglet, a demóverziók nélküli vásárlás rizikójának kiküszöbölése, egy módosíthatatlan konzol megvásárlásának szükségtelensége.

Ugyanakkor a játékélmény nagyrészt a streaming szolgáltatást kiszolgáló rendszer, valamint a szerverpark és a felhasználó közötti hálózati infrastruktúra függvénye. A magas késleltetés, a széteső kép és a szakadozó hang gyorsan annyira felidegesítheti a felhasználót, hogy az inkább lemondja az előfizetését. A Gaikai mindenesetre nagyon ígéretes próbálkozás, és a kezdeti technikai gondokat leküzdve, megfelelő piaci stratégiával megtámogatva új támasza lehet a Sony hullámzóan teljesítő játékdivíziójának.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról