Szerző: Gálffy Csaba

2014. december 29. 13:13

Teljesen blokkolja a Gmailt Kína

Tovább szigorította a Google szolgáltatások blokkolását Kína, az ország internetes forgalmát szűrő tűzfalon már minden, a Gmailhez kötődő forgalom fennakad. Az email-szolgáltatás VPN-en továbbra is használható, minden más eddig működő megoldás leállt.

A Gmail böngészőben futó webappja már hosszabb ideje elérhetetlen Kínában, a szolgáltatáshoz azonban kliensprogramok beiktatásával eddig hozzá lehetett férni. Az Outlook vagy Thunderbird ugyanis POP3, SMTP vagy IMAP protokollon tud kommunikálni a Google szervereivel, és le tudja húzni az ott tárolt leveleket. Mostantól azonban már ezt is blokkolja a Nagy Kínai Tűzfal, az egyetlen megoldás így a VPN-en keresztüli elérés maradt. A VPN ugyanis nem csak titkosítja az átmenő forgalmat (ezt az IMAP és más protokollok is elvégzik), de a tűzfal felé láthatatlanná teszik a forgalom valódi végpontját.

A Gmail különösen szúrja a kínai hatóságok figyelmét, mivel az email-szolgáltatást biztonsága miatt előszeretettel használják a politikai aktivisták az országon belül és kívül egyaránt. Ennek is betudható, hogy a Google adatai szerint folyamatosan támadják a rendszert, eddig azonban sikertelenül, a szerverek helytálltak. A kínai állam által indított támadások a felhasználó szintjén azonban vezettek már eredményre, az operációs rendszeren keresztül telepített keylogger, social engineering illetve phishing támadásokkal már többször jutottak be Gmail-fiókokba (részben ezért is vezette be a cég korábban a kétfaktoros hitelesítést).

A kínai hatóságok júniusban már egyszer szigorították a Google-szolgáltatások elérését, a Tienanmen téri vérengzés júniusi 25 éves évfordulója előtt a Google+, Google Talk/Hangouts, Gmail, Calendar, és Drive oldalát is elérhetetlenné tették. A YouTube azonban még ennél is régebb óta, egészen 2009 márciusától elérhetetlen, később pedig a Google Sites és Blogger platform is tiltólistára került. A tiltás oka prózai, az országban elérhető szolgáltatásoknak teljes kontrollt kell biztosítaniuk a tartalom (és az azt feltöltő felhasználó adatai) fölött a helyi hatóságoknak, az ezt megtagadó szolgáltatásokat Kína egyszerűen blokkolja.

Google-mentes Kína

A hatóságok Google-ellenessége miatt a sem a keresésben, sem más online szolgáltatások területén nem komoly versenyző Kínában a vállalat, ezek a piacok jellemzően hazai versenyzők, a Tencent, az Alibaba vagy a Baidu kezébe kerültek. Elsősorban ez az oka annak, hogy az Android az országban egészen más formában van jelen, mint a világ más tájain, a gyártók a mobil operációs rendszer nyílt forráskódú részét veszik át, majd azt a Google szolgáltatásai helyett a helyi szereplők hasonló megoldásaival fűszerezik. Ugyan ez kezdetben komoly visszalépést jelentett a felhasználói élményben, mára a Baidu és más szereplők közel azonos API-készlettel (például térképek) szolgálják ki a kínai felhasználókat és a kínai piacot célzó fejlesztőket.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x)

Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x) Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Az Android kínai térnyerése emiatt sokszor félrevezető lehet, ugyan az alapul szolgáló operációs rendszer valóban azonos, a fejlesztők számára elérhető API-készlet illetve a telefonokon található alkalmazásboltok egészen eltérnek attól, mint ami Európában vagy az Egyesült Államokban megszokott. A Google természetesen tudatában van a problémának, és igyekszik is a saját Android-ökoszisztémáról leváló Kínát bezárni, globális terjeszkedését akadályozni - ezeket a törekvéseket egyelőre teljes siker koronázza.

Május 18-19-én biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum újdonságaira fókuszáló meetupokat rendezünk, 2 nap alatt összesen 10 klassz előadással.

a címlapról